Pyszna zupa jarzynowa. Stworzysz na jej bazie obiady na 5 dni!
Zupa jarzynowa z kurczakiem i warzywami.
Fot. 123RF

Pyszna zupa jarzynowa. Stworzysz na jej bazie obiady na 5 dni!

Bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa jarzynowa, to propozycja na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo możesz ją wykorzystać do obiadu na kolejne dni robocze, kiedy nie ma czasu na gotowanie skomplikowanych dań.  Zrobisz na jej bazie leczo z pomidorami, zapiekankę z makaronem, risotto z pieczarkami i placki z mięsem.

Warzywa w zupie jarzynowej, takie jak marchew, pietruszka, seler, groszek, kalafior czy brukselka, są dobrym źródłem błonnika, witamin (takich jak witamina C, witamina A, witamina K) oraz składników mineralnych, takich jak potas czy magnez. Warzywa dostarczają również przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Zupa jarzynowa może być zdrowym i pożywnym daniem, ale jej ostateczna wartość odżywcza zależy jednak od konkretnego przepisu i składników użytych do przygotowania zupy.

Warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania zupy. Jeśli zupa jest gotowana na bulionie warzywnym lub wywarze mięsnym o niskiej zawartości tłuszczu, to może być lekka i zdrowa. Należy jednak unikać dodawania dużej ilości soli, tłuszczu lub zagęszczaczy, które mogą zmniejszyć wartość odżywczą i wpływać negatywnie na zdrowie.

Zupa jarzynowa z kurczakiem i warzywami

46935379_m
Zupa jarzynowa z kurczakiem i warzywami.
123RF

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka 
  • po 3 marchewki i cukinie
  • 4 ziemniaki 
  • 2 szklanki groszku 
  • makaron 
  • sól, pieprz 
  • liść laurowy, ziele ang. 
  • bazylia

Przygotowanie

  1. Przygotuj dowolne elementy kurczaka (mogą to być udka, pałki, piersi). Opłucz je starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do dużego garnka. Zalej mięso 2 l wody. Doprowadź do wrzenia, a potem odszumuj.
  2. Marchewki obierz, opłucz. Pokrój je w półplasterki lub dużą kostkę. Wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj 2-3 liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotuj zupę na małym ogniu ok. 45 minut.
  3. Wyszoruj starannie cukinie. Pokrój je w plasterki lub półplasterki. Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój je w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, lekko przestudź, obierz z kości i rozdrobnij. Do wywaru wrzuć ziemniaki oraz cukinię. Gotuj 10 minut. Na koniec wrzuć groszek (świeży lub mrożony). Gotuj kolejne 7-12 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
  4. W osobnym naczyniu z osoloną wodą ugotuj 400 g dowolnego makaronu. Odlej go na sicie. Zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Podawaj z posiekanym mięsem kurczaka oraz ugotowanym makaronem.

Leczo z pomidorami na bazie zupy jarzynowej

16353884_m
Leczo z pomidorami.
123RF

Pokrój obraną cebulę2 ząbki czosnku. Przesmaż w rondlu na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Wlej 4-6 łyżek wazowych gęstej zupy. Dodaj porcję rozdrobnionego mięsa kurczaka, doprowadź do wrzenia. 

Sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki 4 duże dojrzałe pomidory. Posiekaj miąższ, dodaj do gęstej zupy. Duś bez przykrycia, aż część płynu odparuje. Powstałe leczo dopraw do smaku wędzoną papryką, solą oraz chili w proszku.

Zapiekanka z makaronem

130029913_m

Zapiekanka z makaronem.

123RF

Pokrój w kosteczkę cebulę. Przesmaż ją na łyżce oleju razem z porcją mięsa kurczaka. Zdejmij z patelni, dodaj ugotowany do zupy makaron. Wymieszaj, przełóż do naczynia do zapiekania. Polej 1-2 łyżkami wazowymi zupy (bez warzyw). 

Wierzch zapiekanki posyp obficie startym żółtym serem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj 40 min. Udekoruj orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem oraz rukolą.

Risotto z pieczarkami

18371426_m
Risotto z pieczarkami.
123RF

Ugotuj w posolonej wodzie 2 woreczki ryżu. W dużym rondlu przesmaż na oleju resztę mięsa kurczaka, kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy, obraną i posiekaną cebulę oraz 3-4 oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj pozostałe w zupie warzywa.

Ogrzewaj kilka minut. Dorzuć osączoną czerwoną fasolę z puszki oraz ugotowany ryż. Dopraw danie do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.

Placki z mięsem z kurczaka

124190158-baked-steak-chopped-chicken-fillet-with-spinach-and-a-side-dish-of-tomatoes-salad-european-cuisine-d
Placki z mięsem.
123RF

Ugotowane i pokrojone na kawałki 300 g mięsa kurczaka połącz z jajkiem, garścią posiekanych liści szpinaku i pokrojoną w kostkę małą cebulą. Dodaj 50 g startego żółtego sera, 2 łyżki mąki i łyżkę majonezu. Masę wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Nabieraj łyżką porcje, smaż na oleju rumiane placki.

Czytaj więcej