Bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa jarzynowa, to propozycja na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo możesz ją wykorzystać do obiadu na kolejne dni robocze, kiedy nie ma czasu na gotowanie skomplikowanych dań. Zrobisz na jej bazie leczo z pomidorami, zapiekankę z makaronem, risotto z pieczarkami i placki z mięsem.
Warzywa w zupie jarzynowej, takie jak marchew, pietruszka, seler, groszek, kalafior czy brukselka, są dobrym źródłem błonnika, witamin (takich jak witamina C, witamina A, witamina K) oraz składników mineralnych, takich jak potas czy magnez. Warzywa dostarczają również przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Zupa jarzynowa może być zdrowym i pożywnym daniem, ale jej ostateczna wartość odżywcza zależy jednak od konkretnego przepisu i składników użytych do przygotowania zupy.
Warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania zupy. Jeśli zupa jest gotowana na bulionie warzywnym lub wywarze mięsnym o niskiej zawartości tłuszczu, to może być lekka i zdrowa. Należy jednak unikać dodawania dużej ilości soli, tłuszczu lub zagęszczaczy, które mogą zmniejszyć wartość odżywczą i wpływać negatywnie na zdrowie.
Pokrój obraną cebulę i 2 ząbki czosnku. Przesmaż w rondlu na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Wlej 4-6 łyżek wazowych gęstej zupy. Dodaj porcję rozdrobnionego mięsa kurczaka, doprowadź do wrzenia.
Sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki 4 duże dojrzałe pomidory. Posiekaj miąższ, dodaj do gęstej zupy. Duś bez przykrycia, aż część płynu odparuje. Powstałe leczo dopraw do smaku wędzoną papryką, solą oraz chili w proszku.
Pokrój w kosteczkę cebulę. Przesmaż ją na łyżce oleju razem z porcją mięsa kurczaka. Zdejmij z patelni, dodaj ugotowany do zupy makaron. Wymieszaj, przełóż do naczynia do zapiekania. Polej 1-2 łyżkami wazowymi zupy (bez warzyw).
Wierzch zapiekanki posyp obficie startym żółtym serem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj 40 min. Udekoruj orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem oraz rukolą.
Ugotuj w posolonej wodzie 2 woreczki ryżu. W dużym rondlu przesmaż na oleju resztę mięsa kurczaka, kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy, obraną i posiekaną cebulę oraz 3-4 oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj pozostałe w zupie warzywa.
Ogrzewaj kilka minut. Dorzuć osączoną czerwoną fasolę z puszki oraz ugotowany ryż. Dopraw danie do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Ugotowane i pokrojone na kawałki 300 g mięsa kurczaka połącz z jajkiem, garścią posiekanych liści szpinaku i pokrojoną w kostkę małą cebulą. Dodaj 50 g startego żółtego sera, 2 łyżki mąki i łyżkę majonezu. Masę wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Nabieraj łyżką porcje, smaż na oleju rumiane placki.