Risotto z warzywami – pomidorowe i paprykowe. Pyszny i zdrowy obiad gotowy w mgnieniu oka
Risotto pomidorowe z parmezanem.
Fot. 123RF

Risotto z warzywami – pomidorowe i paprykowe. Pyszny i zdrowy obiad gotowy w mgnieniu oka

Risotto z warzywami to bardzo proste i szybkie danie. Po ten przepis możesz sięgnąć zawsze, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Nasze wersje to:risotto pomidorowe z parmezanem oraz risotto paprykowe z szafranem.

Risotto wywodzi się z kuchni północnych Włoch. Swoją kremowość zawdzięcza skrobi, która uwalnia się z ryżu podczas gotowania i mieszania, dlatego potrzebujemy specjalnego rodzaju ryżu przeznaczonego specjalnie do risotto.

Risotto z warzywami to świetny pomysł na rodzinny obiad lub danie do pracy, bo dobrze smakuje też następnego dnia. Przygotowując je warto sięgać po sezonowe warzywa, np. pomidory czy paprykę. Wegetariańskie risotto sprawdzi się dla każdego, kto stawia na zdrowe żywienie lub dba o linię.

Risotto pomidorowe z parmezanem

75013532_m
Risotto pomidorowe z parmezanem.
123RF

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu na risotto
  • 8 mięsistych pomidorów
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie

  1. Mięsiste pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek, miąższ zmiksuj. Obierz cebule oraz czosnek, posiekaj je. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebule oraz czosnek. Smaż na małym płomieniu 5 minut.
  2. W oddzielnym garnku zagotuj bulion. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsyp ryż. Po 1 minucie smażenia dolej białe wino. Gotuj 5 minut.
  3. Potem na patelnię wlewaj po 1 łyżce wazowej gorącego bulionu. Kolejną łyżkę bulionu wlej dopiero, gdy ziarenka ryżu wchłoną poprzednią porcję płynu. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Następnie dodaj zmiksowane pomidory. Duś dalej jeszcze przez 10 minut. Pod koniec duszenia wrzuć parmezan i masło. Dodaj suszoną bazylię oraz sól i pieprz (do smaku). Gotowe risotto udekoruj, np. listkami świeżej bazylii oraz grubymi wiórkami parmezanu.

Risotto paprykowe z szafranem

14852627_m
Risotto paprykowe z szafranem.
123RF

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu na risotto
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła szczypta mielonego szafranu,
  • ew. 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek oraz cebulę obierz. Ząbki czosnku drobno posiekaj, a cebulę potnij w grubsze plasterki. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę.
  2. Szafran (ew. kurkumę) rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Jeżeli używasz szafranu w postaci nitek, wcześniej je rozgnieć i mocz przez 15-20 minut w wodzie, mleku lub bulionie. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i plasterki cebuli. Mieszając, zeszklij je. Wrzuć ryż. Smaż dalej, a kiedy ziarenka zrobią się szkliste, na patelnię wlej wino. Odparuj je.
  3. Wlej rozpuszczony w wodzie szafran. Potem porcjami dolej bulion (po około 1 łyżki wazowej). Dołóż pokrojoną paprykę. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30-35 minut.
  4. Pod koniec duszenia dołóż masło, by risotto stało się aksamitne. Całość przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem risotto udekoruj według uznania.
  5. Do mieszania risotta weź drewnianą łyżkę, a jeszcze lepiej długi drewniany widelec z trzema zębami. Mieszaj delikatnie, aby nie porozgniatać ziarenek.

Co robić, gdy deska przeszła zapachem cebuli czy czosnku?

Drewniane deski do krojenia, które przeszły zapachem cebuli czy czosnku, przetrzyj plasterkiem cytryny. Odłóż na ok. 20 minut, potem opłucz i wytrzyj do sucha.

 

 

 

 

 

Czytaj więcej