Purée z kalafiora zamiast ziemniaków – dietetyczny dodatek do dań obiadowych. Jak je przygotować? [WIDEO]
Purée z kalafiora jest niskokalorycznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych.
Fot. 123rf.com

Purée z kalafiora zamiast ziemniaków – dietetyczny dodatek do dań obiadowych. Jak je przygotować? [WIDEO]

Purée z kalafiora do doskonała alternatywa na dla klasycznego ziemniaczanego purée. Sprawdzi się jako oryginalny dodatek do dań obiadowych. Kalafior jest ponadto znacznie mniej kaloryczny, więc z powodzeniem może zastąpić ziemniaki na talerzu osoby stosującej dietę odchudzającą. Puree jest łatwe i szybkie w przygotowaniu - zajmuje znacznie mniej czasu niż wykonanie puree ziemniaczanego. 

Kalafior to warzywo doskonałe dla osób dbających o linię. Ma zaledwie 23 kcal w 100g i bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Zawiera też dużo witaminy C, K i witamin z grupy B. Jest też źródłem potasu oraz w mniejszej ilości żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. 

Co ciekawe, niska wartość kaloryczna pozostaje w kalafiorze nawet po obróbce termicznej. Gotowany, pieczony lub smażony kalafior jest więc polecany osobom chorym na cukrzycę, z insulinooporności, hiperinsulinemią i hipoglikemią reaktywną oraz osobom na diecie odchudzającej. 

Ogromną zaletą purée z kalafiora jest łatwość i szybkość wykonania oraz szerokie zastosowanie. Purée świetnie łączy się z praktycznie każdym mięsem i rybą. Jest to też oryginalny dodatek do dania jako alternatywa dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. 

Jak zrobić purée z kalafiora

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 100 g masła
  • sól
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior oczyść, pokrój na małe różyczki, włóż do garnka i posól. Ugotuj na miękko i odcedź.
  2. Do ugotowanego kalafiora dodaj masło i cynamon. Całość zblenduj. 

 

Czytaj więcej