Purée z kalafiora do doskonała alternatywa na dla klasycznego ziemniaczanego purée. Sprawdzi się jako oryginalny dodatek do dań obiadowych. Kalafior jest ponadto znacznie mniej kaloryczny, więc z powodzeniem może zastąpić ziemniaki na talerzu osoby stosującej dietę odchudzającą. Puree jest łatwe i szybkie w przygotowaniu - zajmuje znacznie mniej czasu niż wykonanie puree ziemniaczanego.
Kalafior to warzywo doskonałe dla osób dbających o linię. Ma zaledwie 23 kcal w 100g i bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący 15. Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Zawiera też dużo witaminy C, K i witamin z grupy B. Jest też źródłem potasu oraz w mniejszej ilości żelaza, fosforu, wapnia i magnezu.
Co ciekawe, niska wartość kaloryczna pozostaje w kalafiorze nawet po obróbce termicznej. Gotowany, pieczony lub smażony kalafior jest więc polecany osobom chorym na cukrzycę, z insulinooporności, hiperinsulinemią i hipoglikemią reaktywną oraz osobom na diecie odchudzającej.
Ogromną zaletą purée z kalafiora jest łatwość i szybkość wykonania oraz szerokie zastosowanie. Purée świetnie łączy się z praktycznie każdym mięsem i rybą. Jest to też oryginalny dodatek do dania jako alternatywa dla gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego puree.
Składniki:
Sposób przygotowania: