Dwa hity na szybki obiad. Skrzydełka z wiśniami i smażony kalafior z sosem jogurtowym
Skrzydełka kurczaka z wiśniami.
Fot. 123RF

Dwa hity na szybki obiad. Skrzydełka z wiśniami i smażony kalafior z sosem jogurtowym

Wykorzystaj sezon letni i przygotuj potrawy ze świeżych składników. Proponujemy przepyszne skrzydełka z wiśniami i smażony kalafior z sosem jogurtowym. Proste i szybkie dania.

Skrzydełka z wiśniami

149908627_l
Skrzydełka z wiśniami.
123RF

Składniki

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 szklanki wiśni
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • cytryna
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki pikantnej musztardy i miodu 
  • sól, kolorowy pieprz
  • tymianek, majeranek lub oregano

Przygotowanie

  1. Skrzydełka opłucz, osusz i włóż do miski. Przygotuj marynatę z piwa, łyżki oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, miodu oraz soli, pieprzu, soku z cytryny i tłuczonego kolorowego pieprzu do smaku. Zalej mięso, przykryj folią. Odstaw na 2 godziny.
  2. Wiśnie umyj, wydryluj. Opłucz gałązki ziół. Mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłóż gałązkami ziół. Piecz 25 min w 180°C. Wrzuć wiśnie. Polej pozostałą marynatą. Piecz skrzydełka na złoty kolor jeszcze 25 minut.

Smażony kalafior z sosem jogurtowym

76297198_m
Smażony kalafior z sosem jogurtowym.
123RF

Składniki

  • 1 kalafior
  • po 1/2 pęczka natki i koperku 
  • 2-3 łyżki masła
  • kurkuma
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Podziel go na małe różyczki, odetnij końcówki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Krótko przesmaż.
  2. Na czosnkowy tłuszcz wrzuć przygotowane różyczki kalafiora. Zrumień je na większym ogniu.  Oprósz solą. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień. Ogrzewaj różyczki kalafiora, często mieszając, aż będą złociste, ale pozostaną chrupiące. Zdejmij z ognia.
  3. Pozostały czosnek również przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Dodaj
    do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Część sosu wylej na talerz, ułóż chrupiące różyczki kalafiora. Posyp listkami natki i piórkami koperku. Polej resztą sosu jogurtowego.

Czytaj więcej