Kiełki mają liczne właściwości zdrowotne. Jak je uprawiać w domu?
Kiełki mają wiele zdrowotnych właściwości. Można je uprawiać samodzielnie w domu
Fot. 123rf/picsel

Kiełki mają liczne właściwości zdrowotne. Jak je uprawiać w domu?

Kiełki mogą być dodatkiem do sałatek, zup i kanapek. Zawierają składniki cenne dla zdrowia  na przedwiośniu zastąpisz nimi nowalijki. Najlepiej uprawiaj kiełki sama. Na szczęście jest to bardzo proste. Sprawdź zasady uprawy kiełków w słoiku i ciesz się pysznym i zdrowym dodatkiem do dań.

Kiełki są bardzo zdrowe, o ile uprawiasz je samodzielnie w domu, np. w słoiku. Te dostępne w sklepach są zapakowane w plastik, przez co mogą pleśnieć i bardziej szkodzić niż odżywiać. Skorzystaj z naszych porad i dodawaj do potraw kiełki, które wyrosną u ciebie w domu.  

Jakie właściwości prozdrowotne mają kiełki?

Czy wiesz, że budząca się do życia roślina zawiera nawet o 100% więcej cennych składników niż nasiona i o 1400% więcej niż jej dorosła postać? Kiełki mają wyłącznie korzystne działanie dla zdrowia. Pamiętaj jednak, że nie powinno się ich spożywać po obróbce termicznej (np. w woku.

  • Po pierwsze, wytwarzają enzymy, dzięki którym są bardzo łatwo przyswajalne.
  • Po drugie – są ekologiczne. Jeśli je wyhodujesz sama, będziesz miała pewność, że nie były traktowane żadnymi chemicznymi środkami.
  • Po trzecie, na przednówku stanowią alternatywę dla pozbawionych nowalijek, które często są pozbawione wartości odżywczych lub tak intensywnie pryskane, że wręcz szkodliwe.
  • Po czwarte, podkreślają smaki potraw, możesz wybierać spośród wielu smaków – od łagodnych po ostre – i mają właściwości prozdrowotne, w tym także antynowotworowe.

Wartości odżywcze kiełków

Kiełki stanowią skarbnicę:

  • witamin (dzięki sporej zawartości witaminy C wspierają odporność)
  • błonnika
  • aminokwasów
  • minerałów (np. poprawiającego samopoczucie potasu oraz magnezu)

Zasady uprawiania kiełków

Zastosuj te zasady, by cieszyć się własną ekologiczną uprawą kiełków!

  • Kupuj tylko nasiona przeznaczone do kiełkowania. Te wyprodukowane z myślą o uprawie w ziemi są pokryte toksyczną substancją antypleśniową.
  • Kiełki powinny mieć dostęp powietrza. Do wzrostu nie potrzebują natomiast światła. Mogą więc, ale nie muszą stać na parapecie. 
  • Dbaj o czystość naczyń do kiełkowania. Dokładnie myj, a najlepiej wyparzaj naczynie po zakończeniu cyklu kiełkowania i przed wsypaniem nowych nasion.

Jak uprawiać kiełki w słoiku?

Jeśli nie dysponujesz specjalną kiełkownicą (kupisz ją np. w sklepie zielarskim), możesz uprawiać kiełki w słoiku z gazą. Postępuj zgodnie z instrukcją poniżej.

  1. Nasyp do słoika o poj. 0,7 litra 2 łyżki kiełków, zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny, by nasiona napęczniały.
  2. Następnie otwór przykryj gazą, przymocuj gumką recepturką i odcedź całą wodę.
  3. Słoik ustaw na kratce (np. suszarki do mycia naczyń).
  4. Co najmniej dwa razy dziennie przelewaj kiełki świeżą wodą, aby nie spleśniały.
  5. Roślinki będą gotowe do spożycia po 5-7 dniach.

 

Czytaj więcej