Kiełki mogą być dodatkiem do sałatek, zup i kanapek. Zawierają składniki cenne dla zdrowia – na przedwiośniu zastąpisz nimi nowalijki. Najlepiej uprawiaj kiełki sama. Na szczęście jest to bardzo proste. Sprawdź zasady uprawy kiełków w słoiku i ciesz się pysznym i zdrowym dodatkiem do dań.
Kiełki są bardzo zdrowe, o ile uprawiasz je samodzielnie w domu, np. w słoiku. Te dostępne w sklepach są zapakowane w plastik, przez co mogą pleśnieć i bardziej szkodzić niż odżywiać. Skorzystaj z naszych porad i dodawaj do potraw kiełki, które wyrosną u ciebie w domu.
Jakie właściwości prozdrowotne mają kiełki?
Czy wiesz, że budząca się do życia roślina zawiera nawet o 100% więcej cennych składników niż nasiona i o 1400% więcej niż jej dorosła postać? Kiełki mają wyłącznie korzystne działanie dla zdrowia. Pamiętaj jednak, że nie powinno się ich spożywać po obróbce termicznej (np. w woku.
- Po pierwsze, wytwarzają enzymy, dzięki którym są bardzo łatwo przyswajalne.
- Po drugie – są ekologiczne. Jeśli je wyhodujesz sama, będziesz miała pewność, że nie były traktowane żadnymi chemicznymi środkami.
- Po trzecie, na przednówku stanowią alternatywę dla pozbawionych nowalijek, które często są pozbawione wartości odżywczych lub tak intensywnie pryskane, że wręcz szkodliwe.
- Po czwarte, podkreślają smaki potraw, możesz wybierać spośród wielu smaków – od łagodnych po ostre – i mają właściwości prozdrowotne, w tym także antynowotworowe.
Wartości odżywcze kiełków
Kiełki stanowią skarbnicę:
- witamin (dzięki sporej zawartości witaminy C wspierają odporność)
- błonnika
- aminokwasów
- minerałów (np. poprawiającego samopoczucie potasu oraz magnezu)
Zasady uprawiania kiełków
Zastosuj te zasady, by cieszyć się własną ekologiczną uprawą kiełków!
-
Kupuj tylko nasiona przeznaczone do kiełkowania. Te wyprodukowane z myślą o uprawie w ziemi są pokryte toksyczną substancją antypleśniową.
-
Kiełki powinny mieć dostęp powietrza. Do wzrostu nie potrzebują natomiast światła. Mogą więc, ale nie muszą stać na parapecie.
-
Dbaj o czystość naczyń do kiełkowania. Dokładnie myj, a najlepiej wyparzaj naczynie po zakończeniu cyklu kiełkowania i przed wsypaniem nowych nasion.
Jak uprawiać kiełki w słoiku?
Jeśli nie dysponujesz specjalną kiełkownicą (kupisz ją np. w sklepie zielarskim), możesz uprawiać kiełki w słoiku z gazą. Postępuj zgodnie z instrukcją poniżej.
- Nasyp do słoika o poj. 0,7 litra 2 łyżki kiełków, zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny, by nasiona napęczniały.
- Następnie otwór przykryj gazą, przymocuj gumką recepturką i odcedź całą wodę.
- Słoik ustaw na kratce (np. suszarki do mycia naczyń).
- Co najmniej dwa razy dziennie przelewaj kiełki świeżą wodą, aby nie spleśniały.
- Roślinki będą gotowe do spożycia po 5-7 dniach.