Jak zrobić puszysty omlet z jabłkami? Przepis na zdrowe i szybkie śniadanie
Puszysty z omlet z jabłkami - przepis
Fot. 123 RF

Jak zrobić puszysty omlet z jabłkami? Przepis na zdrowe i szybkie śniadanie

Omlet z jabłkami to idealne danie na początek dnia. Jest smaczny, lekki i pełen wartości odżywczych. Możliwość kombinowania z różnymi przyprawami i dodatkami sprawia, że za każdym razem może smakować inaczej. Odkryj prosty, sprawdzony przepis na puszysty omlet z jabłkiem i delektuj się jego smakiem.

 

Omlet z jabłkami to jedno z moich ulubionych śniadań na słodko. Zawsze umila mi poranki i daje energię do działania. Jest pyszny, pożywny, syci na długo i co najważniejsze - jest prosty w przygotowaniu. Zrobienie idealnej masy łącznie z usmażeniem zajmuje ok. 25 minut. Omlet szarlotka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego sprawdza się również na deser, piknik, lub przekąskę do pracy.

Jakie jabłka są najlepsze do omletu?

Do omletu wybieram twarde jabłka o zwartej konsystencji. Moje ulubione to Ligol i Szara Reneta – mają intensywny, lekko kwaśny smak i nie rozpadają się podczas obróbki. Polecam również Fuji i Granny Smith.

Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta. Mają mało tłuszczu i ani grama cukru

Z czym podać omlet z jabłkami?

Omlet z jabłkami można podać na wiele różnych sposobów. Ja uwielbiam omlet z jabłkami i cynamonem, który podkreśla naturalną słodycz owoców i nadaje korzenny akcent. Kiedy chcę dodać więcej białka do posiłku, jem go z gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim, twarożkiem lub serkiem wiejskim. Smak omleta z jabłkiem wspaniale dopełniają też świeże owoce, domowe konfitury, bakalie i orzechy np. włoskie, laskowe, migdały. Warto mieć jednak na uwadze, że wtedy zwiększa się jego kaloryczność. 

Gdy mam ochotę na wytrawną wersję, na ciepły omlet z jabłkami kładę zblanszowany szpinak, rukolę lub roszponkę  i posypuję serem brie, camembert lub fetą, które cudownie się roztapiają i tworzą pyszny kontrast.

Jak urozmaicić smak omletu z jabłkami?

Omlet z jabłkami wychodzi pyszny z klasycznego przepisu, jednak czasami podkręcam jego smak, dodając do masy: przyprawy (cynamon, wanilię, kardamon, gałkę muszkatołową), rodzynki, żurawinę albo posiekane orzechy.

Szybki deser: jabłka w cieście. Jedz same lub z pysznym sosem

Puszysty omlet z jabłkami - przepis

Składniki podane są na patelnię o średnicy 20 cm.  

Czas przygotowania: ok. 25 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M (najlepiej z wolnego wybiegu),
  • 1 jabłko średniej wielkości,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cukru/słodzika (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, pokrój w małą kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, podsmaż jabłka przez kilka minut, aż staną się miękkie i odstaw do ostudzenia.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem lub słodzikiem oraz szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  4. Następnie do ostudzonych jabłek partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu ok.  4-5 minut, do uzyskania złocistego koloru. Następnie za pomocą łopatki ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę, zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 2 minut.

Kalorie: 250 kcal

Białko: 12 g

Węglowodany: 19 g

Tłuszcz: 18 g

puszysty omlet z jabłkami - przepis 16465511_m

Omlet z jabłkami (omlet szarlotka)
fot. 123 RF

Czytaj więcej