Szybki deser: jabłka w cieście. Jedz same lub z pysznym sosem
Jabłka w cieście świetnie smakują z sosem waniliowym lub cytrynowym
Fot. 123RF

Szybki deser: jabłka w cieście. Jedz same lub z pysznym sosem

Pyszne jabłka owinięte delikatnym ciastem to znakomity pomysł na słodką przekąskę z polskich jabłek i alternatywa dla szarlotki. Najlepiej smakuje podawany z sosem waniliowym lub cytrynowym sosem lemon curd. Wypróbuj koniecznie przepis na ten deser! Przygotowanie go zajmie Ci zaledwie 30 minut. 

Masz ochotę na pyszny deser z jabłkami? Spróbuj aromatycznych jabłek w cieście. Najlepiej smakują jeszcze cieple. Można je posypać cukrem pudrem lub podać lub sosem waniliowym albo cytrynowym. To wspaniały  jesienny deser!

Przepisy na pyszne sosy do deserów

Jabłka z cieście możesz jeść polane pysznym sosem waniliowym lub cytrynowym lemon curd.

Sos waniliowy

Zagotuj 1/2 l mleka z laską wanilii i 50 g cukru. Utrzyj 5 żółtek z 50 g cukru. Dodaj po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Połącz z mlekiem. Zagotuj, mieszając. Ostudź.

Lemon curd

Ubij 4 żółtka z 1 szklanki cukru. Przełóż do metalowej miski, umieść na garnku z wrzątkiem. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok z 2 cytryny i 80 g masła. Wymieszaj, ostudź.

Jabłka w cieście

47006821_m
Jabłka w cieście.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 4 jabłka 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, obierz. Wytnij gniazda nasienne (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokrój w plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprósz mielonym cynamonem i połową cukru waniliowego.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkami, solą i resztą cukru waniliowego. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Jabłka zanurzaj w cieście, smaż na złoto (po 3 min z każdej strony). Osącz, posyp cukrem pudrem.

Czytaj więcej