Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami. Przepis na szybkie ciastka
Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami
Fot. 123RF

Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami. Przepis na szybkie ciastka

Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami to szybsza wersja klasycznej szarlotki przypominająca formą drożdżówki. Pyszne, korzenne ciastka z cynamonem i orzechami można zabrać ze sobą nawet jako przekąskę do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Masz smaka na klasyczną szarlotkę, ale brak Ci czasu? Zrób jej wersję w formie warkoczy z ciasta francuskiego. Dzięki naszemu patentowi późniejsze przygotowanie ciasta z jabłkami także będzie szybsze.

Jak zrobić prażone jabłka do szarlotki?

Chcesz oszczędzić czas? Możesz kupić więcej jabłek niż w przepisie, a resztę zachować na późnej. Przygotuj prażone jabłka, które dodasz potem np. do szarlotki. Obierz i posiekaj 2 kg jabłek. Skrop je sokiem z cytryny. Praż 15-20 min, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj 3-4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego i cynamon do smaku. Praż 2 min. Włóż do słoików. Pasteryzuj 15 min.

Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami

155972527_l_cmyk
Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5-6 winnych jabłek 
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • 1 jajko (lub 1-2 łyżki oliwy)

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, obierz. Przekrój owoce na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na małe kawałki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego oraz z cynamonem.
  2. Posiekaj drobno orzechy włoskie. Połowę odłóż do posypania warkoczy, resztę dodaj do masy jabłecznej, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Blachę wyłóż pergaminem.
  3. Płaty ciasta rozwiń, pokrój na 12 prostokątów. Na środku każdego rozłóż jabłeczne nadzienie. Dłuższe boki potnij w paski (nacięcia powinny mieć długość 1/3 szerokości prostokąta). Paski spleć nad nadzieniem, tworząc warkocze.
  4. Ciastka ułóż na blasze. Posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem (lub oliwą). Posyp resztą posiekanych orzechów włoskich oraz cukrem trzcinowym. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor (funkcja góra-dół) ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika, odłóż ciastka do schłodzenia.

 

Czytaj więcej