Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami. Przepis na szybkie ciastka
15.09.2021 14:42
Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami to szybsza wersja klasycznej szarlotki przypominająca formą drożdżówki. Pyszne, korzenne ciastka z cynamonem i orzechami można zabrać ze sobą nawet jako przekąskę do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Masz smaka na klasyczną szarlotkę, ale brak Ci czasu? Zrób jej wersję w formie warkoczy z ciasta francuskiego. Dzięki naszemu patentowi późniejsze przygotowanie ciasta z jabłkami także będzie szybsze.
Jak zrobić prażone jabłka do szarlotki?
Chcesz oszczędzić czas? Możesz kupić więcej jabłek niż w przepisie, a resztę zachować na późnej. Przygotuj prażone jabłka, które dodasz potem np. do szarlotki. Obierz i posiekaj 2 kg jabłek. Skrop je sokiem z cytryny. Praż 15-20 min, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj 3-4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego i cynamon do smaku. Praż 2 min. Włóż do słoików. Pasteryzuj 15 min.
Warkocze z ciasta francuskiego z jabłkami
Liczba porcji: 12 porcji Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
5-6 winnych jabłek
50 g łuskanych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek brązowego cukru
1 jajko (lub 1-2 łyżki oliwy)
Przygotowanie
Jabłka umyj, obierz. Przekrój owoce na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na małe kawałki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru trzcinowego oraz z cynamonem.
Posiekaj drobno orzechy włoskie. Połowę odłóż do posypania warkoczy, resztę dodaj do masy jabłecznej, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Blachę wyłóż pergaminem.
Płaty ciasta rozwiń, pokrój na 12 prostokątów. Na środku każdego rozłóż jabłeczne nadzienie. Dłuższe boki potnij w paski (nacięcia powinny mieć długość 1/3 szerokości prostokąta). Paski spleć nad nadzieniem, tworząc warkocze.
Ciastka ułóż na blasze. Posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem (lub oliwą). Posyp resztą posiekanych orzechów włoskich oraz cukrem trzcinowym. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor (funkcja góra-dół) ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika, odłóż ciastka do schłodzenia.