10 przepisów na pyszne dania z dynią – na obiad, deser i przekąskę
Dynia to królowa jesiennych warzyw
Fot. 123RF/Picsel

10 przepisów na pyszne dania z dynią – na obiad, deser i przekąskę

Dynia to królowa jesieni. Jeśli dotąd nie wykorzystywałaś jej w kuchni, warto spróbować. Jak wybrać, przechowywać i przyprawiać dynię? Jak można wykorzystać pestki i skórkę z dyni? Wypróbuj 10 przepisów na dania obiadowe, desery, kolacje i przekąski z dynią w roli głównej.  

Dynia nie tylko obniży cholesterol i ciśnienie, ale i nada słodkawy smak i cudowną barwę naszym potrawom. Zobacz, jak pysznie wykorzystać to wartościowe warzywo. I to na co najmniej 10 sposobów! Nie wyrzucaj także pestek i skórki - podpowiadamy, co można z nich zrobić.

Jak wybrać dobrą dynię do jedzenia?

Oczywiście najlepsza dynia jest z własnego ogródka ale jeśli kupujesz ją w sklepie, zwróć uwagę, czy skórką jest twarda i nieuszkodzona. Ogonek powinien być lekko zdrewniały, a kolor warzywa – intensywny. Ponadto... popukaj w nią! Jeśli wydaje głuchy odgłos, warzywo jest dojrzałe.

Jak przechowywać dynię?

Dynię w całości można przechowywać nawet do pół roku. Ważne, by było to suche i chłodne miejsce (najlepiej w temperaturze ok. 10°C). Jeśli dynia jest rozkrojona, usuń z niej pestki. Kawałki ze skórką owiń folią. Tak przygotowaną dynię możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Jak doprawiać dynię?

Warzywo to bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami tj. natka pietruszki, kolendra, lubczyk, koperek czy estragon; suszonymi jak bazylia, oregano czy tymianek, a także przyprawami orientalnymi np. curry, kminem rzymskim, kurkumą, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem czy goździkami. Jej smak podkreślą także papryka mielona słodka czy ostra oraz mielony czosnek.

Jak wykorzystać pestki i skórkę z dyni?

Miąższ możesz wydrążyć łyżką, a z dyni zrobić miseczkę na zupę czy gulasz. Pestki zaś są idealne do ciast, owsianek czy sałatek. By je przygotować, najpierw oczyść pestki z dyniowych włókienek pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. A następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Susz przez noc na kaloryferze. Następnego dnia pestki upraż na suchej patelni lub upiecz w piekarniku (na pergaminie przez 1 godzinę w temperaturze 90°C).

Skórka dyni wcale nie musi wylądować w koszu na śmieci! Można ją dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, wysuszyć i zrobić z niej zdrowe chipsy do pogryzania. Skórkę potnij na cienkie kawałki, możesz użyć ostrego cienkiego noża albo np. obieraczki do warzyw. Następnie dyniowe kawałki marynuj w oleju rzepakowym z dodatkiem słodkiej papryki, mielonego czosnku i soli przez 10 minut. Zamarynowane kawałki ułóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Chipsy przemieszaj kilka razy podczas pieczenia.

10 najlepszych przepisów na dania z dynią

Dynia, z jej wszechstronnością i charakterystycznym smakiem, jest jak płótno kulinarnych możliwości, na którym można malować najrozmaitsze dania. Wyobraźmy sobie obiad, gdzie króluje pizza z dynią, a w roli pierwszego dania występuje aksamitna orientalna zupa dyniowa, która rozgrzewa i uspokaja zmysły jednocześnie. A może na obiad zaserwować pierogi z delikatnym, dyniowym ciastem, kryjące w sobie  nadzienie z mięsa, które smakują jak jesień zamknięta w małych, złotych kieszonkach.

Gdy nadchodzi czas na deser, ciasto dyniowe, wilgotne, aromatyczne i pełne przypraw korzennych, staje się synonimem domowego ciepła, podczas gdy muffinki dyniowe, z ich puszystością i delikatną słodyczą, są idealnym uzupełnieniem popołudniowej kawy. Na zakończenie dnia, racuchy z dodatkiem dyni to wyjątkowy komfort food, który można podać zarówno na słodko z cukrem cynamonowym, jak i na słono, jako niebanalny dodatek do wieczornej kolacji.

Każde z tych dań odkrywa inny wymiar dyni, pokazując, że jest ona znacznie więcej niż tylko jesiennej dekoracji.

Dynia nadziewana mięsem, pieczarkami i grzybami 

 -
Dynia wypełniona mięsem, pieczarkami i grzybami to danie, które robi wrażenie.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 100 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
  • 150 g pieczarek
  • 200 g udźca z indyka
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 3 gałązki świeżego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka

Przygotowanie:

  1. Grzyby leśne i pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej masło. Dodaj wszystkie pokrojone grzyby. Smaż chwilę. Zdejmij z patelni.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na 1 łyżce oleju podsmaż cebulę z czosnkiem.
  3. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obsyp pieprzem, solą, papryką i mąką. Podsmaż na reszcie oleju. Wymieszaj grzyby, mięsem oraz cebulą z czosnkiem. Dodaj marchew, posiekaną natkę, ser żółty, tymianek oraz sok z cytryny.
  4. Dynię umyj, zetnij wierzch i usuń środek z pestkami oraz włókna. Warzywo obsyp w środku solą, pieprzem i papryką. ustaw w żaroodpornym naczyniu. Włóż farsz mięsno-grzybowy. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Marmurkowe ciasto z dynią

 -
Ucierane ciasto z dynią i kakao to pyszny dodatek do kawy czy herbaty.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  •  250 g piure z pieczonej dyni
  •  1/2 szklanki oleju rzepakowego
  •  1/2 szklanki cukru
  •  2 łyżki miodu
  •  3 jajka
  •  1 łyżka cynamonu
  •  2 łyżki kakao
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piure z dyni zmiksuj z olejem, cukrem, miodem i jajkami.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masę dyniową zmiksuj z suchymi składnikami na jednolitą masę. Miksuj ok. 3-4 minuty, by dobrze napowietrzyć ciasto.
  3. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej na przemian porcje żółtego i kakaowego ciasta. Na koniec lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce kuchennej.

Orientalna zupa krem z dynią

 -
Zupa z dyni doprawiona orientalnymi przyprawami działa rozgrzewająco.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 kg dyni
  •  2 ziemniaki
  •  1 marchewka
  •  2 cebule
  •  3 szklanki bulionu
  •  1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  •  1 strąk papryczki chili
  •  garść pestek dyni
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 łyżka startego imbiru
  •  2 łyżki oleju
  •  1/2 łyżeczki przyprawy curry
  •  duża szczypta gałki muszkatołowej
  •  duża szczypta kardamonu
  •  duża szczypta kuminu (kmin rzymski)
  •  duża szczypta słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  •  sól
  •  pieprz
  •  ew. kilka paluszków chlebowych

Przygotowanie:

  1. Miąższ dyni odetnij od skóry, pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebule obierz i pokrój. Rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa wraz ze zmiażdżonym czosnkiem przez ok. 2 minuty. Dodaj przyprawy i smaż, mieszając, jeszcze 3 minuty.
  2. Podsmażone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion. Gotuj 20 minut na małym płomieniu.
  3. Strąk papryczki chili umyj, osusz, przekrój na pół. Jeśli wolisz ostrzejszą zupę, zostaw pestki. Jeśli nie – usuń je. Strąk pokrój w plasterki. Połowę dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Zupę zmiksuj na gładko razem z mleczkiem kokosowym. Podgrzej. Podawaj udekorowaną resztą chili, posypaną pestkami dyni i np. z paluszkami grissini.

Pierogi z ciasta dyniowego z mięsem

 -
Pierogi z ciasta dyniowego mają piękny, apetyczny kolor i lekko słodki smak.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + trochę mąki pszennej do podsypania
  •  1/2 szklanki piure z dyni
  •  szczypta kurkumy
  •  600 g mięsa gotowanego (np. z rosołu)
  •  1 cebula
  •  1 marchewka
  •  garść odciśniętej kapusty kiszonej
  •  200 g pieczarek
  •  1 łyżka musztardy
  •  olej
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso zmiel. Cebulę i marchewkę obierz. Cebulę posiekaj, marchewkę i pieczarki grubo zetrzyj. Kapustę drobno pokrój. Na patelni podsmaż cebulę, marchewkę, pieczarki i kapustę. Składniki wymieszaj razem z mięsem i musztardą. przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Mąkę zaparz 1/2 szklanki gorącej wody. Dodaj szczyptę soli, kurkumę, piure z dyni oraz 2 łyżki oleju. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podsypując mąką, rozwałkuj je na grubość 5 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na każde nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj.
  3. Pierogi wrzuć porcjami na posolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty (do wypłynięcia). Pierożki najlepiej smakują posypane natką, z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Muffinki pomarańczowe z dynią

 -
Muffinki z dynią są miękkie, puszyste i wilgotne.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 2 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę sparz i wyszoruj. Zetrzyj skórkę (tylko żółtą warstwę). Białą część usuń, a miąższ drobno posiekaj.
  2. Zmiksuj dynię, miąższ i skórkę pomarańczy z mlekiem oraz jajkami.
  3. Masło stop. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, wymieszaj. Następnie zmiksuj z masą dyniową.
  4. Formę z wgłębieniami na muffinki wyłóż papierowymi foremkami (tzw. papilotkami). Ciasto nałóż do wgłębień do 2/3 wysokości papilotek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciastka posyp cukrem pudrem.

Dyniowy hummus

 -
Dyniowy hummus to pyszna, pożywna pasta do chleba.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 szklanka piure z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahiny)
  • 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta ostrej papryki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę osącz z zalewy, przelej przegotowaną wodą.
  2. Zmiksuj z piure z upieczonej dyni, z pastą sezamową (tahiną), czosnkiem, oliwą, papryką oraz sokiem.

Galette z dynią i serem

 -
Tarta z dynią, seler i serem to świetny pomysł na wykwitną kolację. 
123RF/Picsel

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 g selera
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 por
  • 1 kulka sera mozzarella (200 g)
  • 200 g sera typu feta
  • 1 gałązka tymianku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler obierz, por oczyść. Dynię, por i seler pokrój w kawałki. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Oprósz solą i pieprzem, skrop olejem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. Mąkę, masło, proszek do pieczenia i 1 płaską łyżeczkę soli zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż ją do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i ułóż na blasze przykrytej pergaminem.
  3. Mozzarellę pokrój w plasterki. Na cieście, pozostawiając wolny brzeg, rozłóż plastry mozzarelli, podpieczone kawałki dyni, pora i selera. Brzeg ciasta zawiń do środka na nadzienie.
  4. Galette piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, posyp serem feta. Piecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 160°C. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Kurczak z dynią pod serową pierzynką

 -
Miąższ i pestki dyni świetnie komponują się z drobiem.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • miąższu z jednej małej dyni hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • garść pestek dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj połowę jogurtu z majonezem i curry.
    Dodaj roztarty czosnek, polej tym kurczaka, przemieszaj i odstaw na 10 minut. Rozgrzej olej. Obsmaż mięso, mieszając od czasu do czasu.
  2. Cebule obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Warzywa dodaj do mięsa i chwilę smaż razem. Dołóż pokrojoną dynię, oprósz pozostałymi przyprawami. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
  3. Podsmażone składniki wymieszaj z pestkami dyni. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Resztę jogurtu wymieszaj z jajkiem oraz kolendrą i polej potrawę. Następnie posyp serem żółtym. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Drożdżowe racuchy z dynią i jabłkami

 -
Dyniowe placki to świetny pomysł na śniadanie.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkrusz do miseczki. Rozpuść je w ciepłym mleku. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ dyni odetnij od skóry, usuń pestki i włókna. Dynię i jabłka zetrzyj. Wymieszaj z drożdżowym zaczynem, kefirem, jajkami, mąką, cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru pudru. Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką nałóż ciasto, formując owalne racuchy. Smaż je z obu stron do na rumiano. Gotowe placki osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, wystudź. Posyp cukrem pudrem lub podawaj polane miodem.

Dyniowa pizza

 -
Pizza z dynią, serem pleśniowym i rozmarynem  
123RF/Picsel

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100-150 g piure z dyni makaronowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 100-150 g dyni makaronowej
  • 200 g sera pleśniowego
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona

Przygotowanie:

  1. Ćwiartkę dyni makaronowej (ok. 300 g) upiecz w piekarniku do miękkości (piecz ok. 40 minut w 180°C). Gdy ostygnie, zdejmij skórkę. Połowę dyni zmiksuj na piure, a resztę pokrój na kawałki. 
  2. Ze świeżych drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrób zaczyn. Rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  3. Gdy zaczyn wyrośnie wymieszaj go z resztą mąki, piure z dyni, olejem i solą. Zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj powoli ciepłej wody, do 1/2 szklanki. Zagnieć kulę, przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą szmatką i odstaw do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
  4. Ciasto rozwałkuj w prostokąt na papierze do pieczenia na stolnicy podsypanej mąką. Odstaw na 20 minut aż podrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto posmaruj śmietaną, oprósz solą, pieprzem i papryką. Ser pleśniowy pokrój w plasterki, cebulę obierz i posiekaj. Ułóż pokrojony ser pleśniowy, cebulę i plasterki dyni na rozwałkowanym cieście. Posyp rozmarynem. Pizzę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.

Czytaj więcej