Mniszek lekarski, przez wielu uważany za pospolity chwast, ma walory zarówno zdrowotne, jaki i kulinarne. Jego listki i kwiaty możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Są zdrowe, smaczne, łatwo dostępne i tanie. Podpowiadamy, jak dzięki mniszkowi urozmaicić swój jadłospis wiosną.
Ziele mniszka lekarskiego, znane również jako mniszek pospolity, to roślina z rodziny astrowatych, która ma liczne właściwości zdrowotne. Zarówno liście, jak i kwiaty mniszka mogą być wykorzystywane w kuchni, a to dzięki swojemu delikatnemu smakowi i aromatowi, który można wykorzystać w różnych daniach.
Od wieków mniszek lekarski uważany jest za cenną roślinę zielarską. Zawiera dużo witamin, w tym A, B, C, D, a także minerały, m.in. potas, wapń, sód. Ma też dobroczynny wpływ na naszą odporność. Pozytywnie działa na układ trawienny, gdyż wspomaga apetyt, pomaga przy niestrawności, usprawnia pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu. Działa też moczopędnie. Ale uwaga, osoby chorujące na alergię, mające problemy z nerkami, wątrobą i jelitami, powinny poradzić się lekarza, zanim po niego sięgną.
Liście mniszka można dodawać do sałatek, którym dodadzą lekko orzechowego smaku. Ze względu na to, że są mniej wyraziste w smaku, świetnie sprawdzają się w sałatkach z owocami, np. pomarańczami, malinami, czy borówkami.
Kwiaty mniszka lekarskiego są z kolei często wykorzystywane do dekoracji potraw, ponieważ są one jadalne i mają delikatny, słodkawy smak. Mogą być dodawane m.in do sałatek, koktajli czy deserów. Kwiaty mniszka lekarskiego zawierają flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co jest korzystne dla naszego zdrowia.
Warto korzystać z mniszka lekarskiego w kuchni, ponieważ jest to roślina sezonowa, łatwo dostępna w maju i czerwcu, co daje nam możliwość wypróbowania czegoś nowego i cieszenia się sezonowymi smakami. Oto propozycja 3 dań z mniszkiem lekarskim, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
Do sałatki wybieramy młode listki mniszka. Zbieramy je z dala od pól i ruchliwych dróg. Przed jedzeniem myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy.
Składniki:
Sos winegret:
Przygotowanie:
Liście mniszka mają lekko gorzkawy smak. Możemy jeść na surowo np. w sałatkach, kanapkach. Dobrze komponują się z jajkami, boczkiem, pastami.
Składniki:
Pasta:
Przygotowanie:
Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny dzień, po opadnięciu rosy.
Składniki:
Ciasto:
Przygotowanie: