Wiosenne przysmaki z mniszka lekarskiego – pokochasz je za oryginalny smak i cenne właściwości zdrowotne
Kwiaty z mniszka smażone w cieście
Fot. 123RF

Wiosenne przysmaki z mniszka lekarskiego – pokochasz je za oryginalny smak i cenne właściwości zdrowotne

Mniszek lekarski, przez wielu uważany za pospolity chwast, ma walory zarówno zdrowotne, jaki i kulinarne. Jego listki i kwiaty możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Są zdrowe, smaczne, łatwo dostępne i tanie. Podpowiadamy, jak dzięki mniszkowi urozmaicić swój jadłospis wiosną. 

Ziele mniszka lekarskiego, znane również jako mniszek pospolity, to roślina z rodziny astrowatych, która ma liczne właściwości zdrowotne. Zarówno liście, jak i kwiaty mniszka mogą być wykorzystywane w kuchni, a to dzięki swojemu delikatnemu smakowi i aromatowi, który można wykorzystać w różnych daniach.

Dlaczego warto dodawać mniszek lekarski do dań

Od wieków mniszek lekarski uważany jest za cenną roślinę zielarską. Zawiera dużo witamin, w tym A, B, C, D, a także minerały, m.in. potas, wapń, sód. Ma też dobroczynny wpływ na naszą odporność.  Pozytywnie działa na układ trawienny, gdyż wspomaga apetyt, pomaga przy niestrawności, usprawnia pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu. Działa też moczopędnie. Ale uwaga, osoby chorujące na alergię, mające problemy z nerkami, wątrobą i jelitami, powinny poradzić się lekarza, zanim po niego sięgną.

Liście mniszka można dodawać do sałatek, którym dodadzą lekko orzechowego smaku. Ze względu na to, że są mniej wyraziste w smaku, świetnie sprawdzają się w sałatkach z owocami, np. pomarańczami, malinami, czy borówkami.

Kwiaty mniszka lekarskiego są z kolei często wykorzystywane do dekoracji potraw, ponieważ są one jadalne i mają delikatny, słodkawy smak. Mogą być dodawane m.in  do sałatek, koktajli czy deserów. Kwiaty mniszka lekarskiego zawierają flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co jest korzystne dla naszego zdrowia.

Warto korzystać z mniszka lekarskiego w kuchni, ponieważ jest to roślina sezonowa, łatwo dostępna  w maju i czerwcu, co daje nam możliwość wypróbowania czegoś nowego i cieszenia się sezonowymi smakami. Oto propozycja 3 dań z mniszkiem lekarskim, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Sałatka z mniszka z jajkiem

75678794_m_normal_none
Sałatka z mniszka lekarskiego 
123 RF

Do sałatki wybieramy młode listki mniszka. Zbieramy je z dala od pól i ruchliwych dróg. Przed jedzeniem myjemy je pod bieżącą wodą i osuszamy.

Składniki:

  • 2 garście liści mniszka 
  • 2 ugotowane ziemniaki 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1/2 szklanki fasoli konserwowej, np. brązowej, czerwonej

Sos winegret:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Listki mniszka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Składniki sosu winegret dokładnie mieszamy.
  2. Listki mniszka, pokrojone na plasterki ziemniaki i pokrojone na cząstki jajka oraz fasolę przekładamy do salaterki. Sałatkę polewamy sosem winegret.

Kanapki z pastą rybną i mniszkiem

13513806_m_normal_none
Kanapki z pastą rybną i mniszkiem
123 RF


Liście mniszka mają lekko gorzkawy smak. Możemy jeść na surowo np. w sałatkach, kanapkach. Dobrze komponują się z jajkami, boczkiem, pastami.

Składniki:

  • 1 garść listków mniszka
  • 1/2 ogórka 
  • 4 liście sałaty
  • 4 kromki pieczywa z ziarnami 
  • 2 łyżeczki masła

Pasta:

  • 1/2 makreli 
  • 1 szalotka
  • 2 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Listki mniszka oraz warzywa opłukujemy i osuszamy. Połowę listków mniszka siekamy. 
  2. Z makreli usuwamy ości. Mięso rozdrabniamy, mieszamy z majonezem i posiekanymi: mniszkiem, koperkiem i szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Pieczywo smarujemy masłem i pastą. Składamy po 2 kromki, przekładając je mniszkiem, sałata i plasterkami ogórka.

Kwiaty mniszka smażone w cieście

Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny dzień, po opadnięciu rosy.

Składniki:

  • 20-30 świeżo zebranych kwiatów mniszka 
  • olej 
  • cukier puder, miód itp. do podania

Ciasto: 

  • 3/4 szkl. napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Kwiaty odrywamy od łodyżek i rozkładamy na papierze na ok. pół godziny, by opuściły je ew. owady. Składniki ciasta dokładnie miksujemy.
  2. Kwiaty maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Czytaj więcej