Ciasto słodki duet na Wielkanoc: słodki wypiek idealny do kawy
Słodki duet - ciasto na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Ciasto słodki duet na Wielkanoc: słodki wypiek idealny do kawy

Ciasto słodki duet to doskonały wybór na Wielkanocny stół. Delikatne, drożdżowe ciasto z rodzynkami i bogatą, owocową nutą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również piękną, dekoracyjną formą, która doda uroku każdemu świątecznemu spotkaniu. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku. 

Wielkanoc to czas pełen tradycji, a jednym z najbardziej oczekiwanych momentów jest zasiadanie do świątecznego stołu, przy którym nie może zabraknąć pysznych wypieków. Słodki duet to ciasto, które z powodzeniem może stać się nową, smakowitą tradycją w polskich domach. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe oraz owocowe konfitury (wiśniowa i morelowa) to wyjątkowa kombinacja, która z pewnością zachwyci bliskich. 

Słodki duet może stanowić świetną alternatywę dla innych, bardziej czasochłonnych wypieków. Dodatkowo, można je przygotować z wyprzedzeniem, co sprawia, że nie trzeba spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Świetnie komponuje się z innymi tradycyjnymi wielkanocnymi ciastami , takimi jak babki, mazurki czy serniki. Jest również bardzo dekoracyjny. Złocista skórka, w połączeniu z lukrem i kandyzowanymi owocami, sprawia, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie i elegancko. 

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Ciasto słodki duet - przepis 

Czas przygotowania: 90 minut

Porcje: 12 porcji

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g świeżych drożdży
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szkl. cukru
  • Dodatkowo:
  • Konfitura wiśniowa i morelowa

Do dekoracji:

  • Owoce kandyzowane
  • Lukier

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym mlekiem, wsyp łyżkę cukru, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajka, wyrośnięte drożdże i zagnieć ciasto.
  3. Na koniec wlej rozpuszczone, przestudzone masło, zagnieć.
  4. Z ciasta uformuj prostokąt, posmaruj konfiturami.
  5. Posyp sparzonymi rodzynkami.
  6. Zwiń w rulon do połowy z obu stron.
  7. Przełóż do blaszki posmarowanej masłem.
  8. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  9. Piecz 50 minut w 180°C.
  10. Wystudź, udekoruj.

Wartości odżywcze (porcja):

Kalorie: 350 kcal

Węglowodany: 60 g

Białko: 6 g

Tłuszcz: 12 g

Ciasto-słodki-duet-na-Wielkanoc-96560059_m
Ciasto Słodki duet
Źródło: 123 RF

Czytaj więcej