5 przepisów na wyśmienity wielkanocny sernik – krakowski, z czekoladą, z wiśniami, z kiwi, z herbatą matcha
Kinga Różycka-Kościuk
03.03.2024 08:54
Tradycyjny lub nowoczesny. Z dodatkiem rodzynek, świeżych owoców i czekolady. Wielkanocny sernik to jeden ze słodkich symboli nadchodzących świąt. Koniecznie musisz go zrobić!
Przygotowanie wielkanocnego sernika, wbrew pozorom, wcale nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać podanych w przepisie proporcji oraz czasu pieczenia i... wybrać dobrej jakości ser.
Jaki ser na wielkanocny sernik
Najlepszy ser na wielkanocny sernik to świeży tłusty lub półtłusty twaróg. Idealnie, jeśli sama go trzykrotnie zmielisz. Jednokrotne przepuszczenie sera przez maszynkę nie zapewni satysfakcjonującego efektu, a w serniku będą wyczuwalne grudki. Jeżeli lubisz bardziej zwarty sernik, sięgnij po tłusty twaróg i zmiel go tylko dwa razy. Jeśli jednak brak ci czasu, z powodzeniem możesz sięgnąć po gotowy ser twarogowy z wiaderka. Pamiętaj jednak, że na tym produkcie nie należy oszczędzać. Tani serek możesz wykorzystać do sernika na zimno. Jeśli jednak marzysz o puszystym i kremowym wielkanocnym serniku pieczonym, wybierz droższy i lepszej jakości twaróg z wiaderka.
Co zrobić, by sernik nie opadł
Im bardziej masa serowa wyrośnie podczas pieczenia, tym spektakularniej opadnie. Dlatego staraj się nie ubijać jej zbyt długo. Za rośnięcie odpowiadają bowiem w dużej mierze powstające podczas ubijania pęcherzyki powietrza. Zwróć też uwagę na temperaturę w piekarniku. Wielkanocny serniki najlepiej piec długo i w niskiej temperaturze: 80-90 minut w 120-150 st. Jeśli jednak zależy ci na czasie, ustaw piekarnik maksymalnie na 180 st. Nie włączaj termoobiegu. Pamiętaj też, by po upieczeniu nie wyjmować od razu sernika z piekarnika. Lepiej pozostawić go do wystygnięcia. W ten sposób zmniejszysz ryzyko opadnięcia. Większość pieczonych serników na początku ma dość luźną strukturę. Warto więc przyrządzić ciasto dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu wielkanocny sernik będzie przepyszny.
Jak zapobiec pękaniu wielkanocnego sernika
Najlepszym sposobem na to, aby sernik nie pękł, jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Formę (np. tortownicę) musisz wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do drugiego większego naczynia. Następnie napełnij naczynie wodą do połowy wysokości formy, w której pieczony będzie sernik. Nieco łatwiejszym sposobem jest umieszczenie na półce pod sernikiem naczynia z wodą. Podczas pieczenia będzie ona parowała i zapobiegała pękaniu sernika.
Sernik na zimno bez grudek
Większość wielkanocnych serników na zimno przyrządza się z dodatkiem żelatyny. Upewnij się więc, że dobrze ją rozpuściłaś. Pamiętaj też, by nigdy dodawać żelatyny bezpośrednio do masy serowej. Właśnie wtedy mogą pojawić się nieapetyczne grudki. Najlepiej do miseczki do rozpuszczoną żelatyną dodać 2-3 łyżki masy i po starannym wymieszaniu połączyć z resztą sera.
5 sprawdzonych przepisów na wielkanocny sernik
Sernik z czekoladową polewą
Składniki na 16 porcji:
1 kg mielonego twarogu
4 jajka
20 dag cukru
1 op. cukru waniliowego
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml kremówki
5 dag rodzynek
10 dag gorzkiej czekolady
łyżka masła
Przygotowanie
Twaróg zmiksuj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując, dodawaj partiami obydwie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno. Osobno ubij schłodzoną kremówkę. Delikatnie połącz ją z masą serową oraz pianą z białek. Wsyp namoczone wcześniej rodzynki, delikatnie przemieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą. Piecz sernik 90 minut w 180 st. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia.
Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w rondelku z masłem. Polej zimny sernik. Odstaw do stężenia.
Sernik krakowski
Składniki na 12 porcji:
po 30 dag masła, mąki i cukru pudru
4 jajka, 3 żółtka
80 dag wiejskiego twarogu
1/2 szkl. śmietany 18 proc.
2 łyżki budyniu waniliowego
po 5 dag rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
sól
Przygotowanie
Posiekaj 20 dag masła z mąką, 10 dag cukru pudru i szczyptą soli. Dodaj 2 żółtka, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, schładzaj minimum 30 min. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep spód formy. Ciasto ponakłuwaj, piecz 12-15 min w temp. 200 st.
Twaróg zmiel trzy razy. 4 żółtka utrzyj z resztą cukru pudru. Stopniowo dodawaj twaróg i pozostałe masło, a potem śmietanę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny.
Dodaj ubite na sztywno białka, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylej masę na podpieczony spód. Ozdób kratką z reszty kruchego ciasta, posmaruj ją ostatnim żółtkiem. Piecz 60 min w 180°C. Po ostudzeniu dowolnie udekoruj wielkanocny sernik.
Sernik z wiśniową konfiturą
Składniki na 12 porcji
4 jajka
1 szkl. cukru
pasta waniliowa
1 kg białego sera
1 op. budyniu waniliowego
konfitury z wiśni
Przygotowanie
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Szklankę cukru zmiksuj z żółtkami i odrobiną pasty waniliowej (lub olejku).
Ser przepuść 3 razy przez maszynkę (lub kup ser mielony w wiaderku). Dodawaj po łyżce do masy żółtkowej na przemian z proszkiem budyniowym. Białka ubij na pianę. Połącz delikatnie z masą.
Masę przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Na wierzchu umieść kilka łyżek konfitury wiśniowej. Piecz około 50 minut w 180 st. Wystudź w piekarniku. Odstaw na noc do lodówki.
Sernik z kiwi
Składniki na 8 porcji:
30 dag masła
1/2 kg tłustego białego sera
1/2 szkl. cukru
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 jajko
15 dag herbatników maślanych
2-3 owoce kiwi
Przygotowanie
Połowę masła rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, ostudź. Biały ser przepuść przez maszynkę (lub użyj mielonego sera z wiaderka), zmiksuj razem z cukrem, proszkiem budyniowym, rozpuszczonym masłem i jajkiem.
Pokrusz drobno (lub rozwałkuj) herbatniki. Zagnieć je z resztą masła. Wylep spód formy do tarty. Wyłóż masę serową. Rozłóż obrane i pokrojone w plasterki kiwi. Piecz 60 min w temp. 180 st.
Sernik na zimno z herbatą matcha
Składniki na 12 porcji:
12 dag herbatników maślanych
5 dag masła
2 dag żelatyny
250 ml mleczka kokosowego z puszki
2 i 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
po 25 dag mascarpone i białego sera
10 dag cukru pudru
5 dag białej czekolady
Przygotowanie
Pokruszone herbatniki zagnieć z miękkim masłem, wylep spód tortownicy. Żelatynę rozpuść w 60 ml wody.
Mleczko kokosowe (rozmieszane) podgrzej z 2 łyżeczkami herbaty matcha, a potem zmiksuj na krem. Połącz z żelatyną.
Zmielony ser zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj zieloną masę, starannie wymieszaj. Wyłóż na spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch. Odłóż sernik na noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuść z resztą herbaty. Rozsmaruj na blaszce. Gdy zastygnie, zeskrob nożem, tworząc wiórki. Ozdób sernik.