5 przepisów na wyśmienity wielkanocny sernik – krakowski, z czekoladą, z wiśniami, z kiwi, z herbatą matcha
Sernik z wiśniową konfiturą
Fot. 123.RF

5 przepisów na wyśmienity wielkanocny sernik – krakowski, z czekoladą, z wiśniami, z kiwi, z herbatą matcha

Tradycyjny lub nowoczesny. Z dodatkiem rodzynek, świeżych owoców i czekolady. Wielkanocny sernik to jeden ze słodkich symboli nadchodzących świąt. Koniecznie musisz go zrobić!

Przygotowanie wielkanocnego sernika, wbrew pozorom, wcale nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać podanych w przepisie proporcji oraz czasu pieczenia i... wybrać dobrej jakości ser.

Jaki ser na wielkanocny sernik

Najlepszy ser na wielkanocny sernik to świeży tłusty lub półtłusty twaróg. Idealnie, jeśli sama go trzykrotnie zmielisz. Jednokrotne przepuszczenie sera przez maszynkę nie zapewni satysfakcjonującego efektu, a w serniku będą wyczuwalne grudki. Jeżeli lubisz bardziej zwarty sernik, sięgnij po tłusty twaróg i zmiel go tylko dwa razy. Jeśli jednak brak ci czasu, z powodzeniem możesz sięgnąć po gotowy ser twarogowy z wiaderka. Pamiętaj jednak, że na tym produkcie nie należy oszczędzać. Tani serek możesz wykorzystać do sernika na zimno. Jeśli jednak marzysz o puszystym i kremowym wielkanocnym serniku pieczonym, wybierz droższy i lepszej jakości twaróg z wiaderka. 

Co zrobić, by sernik nie opadł

Im bardziej masa serowa wyrośnie podczas pieczenia, tym spektakularniej opadnie. Dlatego staraj się nie ubijać jej zbyt długo. Za rośnięcie odpowiadają bowiem w dużej mierze powstające podczas ubijania pęcherzyki powietrza. Zwróć też uwagę na temperaturę w piekarniku. Wielkanocny serniki najlepiej piec długo i w niskiej temperaturze: 80-90 minut w 120-150 st. Jeśli jednak zależy ci na czasie, ustaw piekarnik maksymalnie na 180 st. Nie włączaj termoobiegu. Pamiętaj też, by po upieczeniu nie wyjmować od razu sernika z piekarnika. Lepiej pozostawić go do wystygnięcia. W ten sposób zmniejszysz ryzyko opadnięcia. Większość pieczonych serników na początku ma dość luźną strukturę. Warto więc przyrządzić ciasto dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu wielkanocny sernik będzie przepyszny.

Jak zapobiec pękaniu wielkanocnego sernika

Najlepszym sposobem na to, aby sernik nie pękł, jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Formę (np. tortownicę) musisz wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do drugiego większego naczynia. Następnie napełnij naczynie wodą do połowy wysokości formy, w której pieczony będzie sernik. Nieco łatwiejszym sposobem jest umieszczenie na półce pod sernikiem naczynia z wodą. Podczas pieczenia będzie ona parowała i zapobiegała pękaniu sernika.

Sernik na zimno bez grudek

Większość wielkanocnych serników na zimno przyrządza się z dodatkiem żelatyny. Upewnij się więc, że dobrze ją rozpuściłaś. Pamiętaj też, by nigdy dodawać żelatyny bezpośrednio do masy serowej. Właśnie wtedy mogą pojawić się nieapetyczne grudki. Najlepiej do miseczki do rozpuszczoną żelatyną dodać 2-3 łyżki masy i po starannym wymieszaniu połączyć z resztą sera.

5 sprawdzonych przepisów na wielkanocny sernik

Sernik z czekoladową polewą

czek83676218_s
Sernik z czekoladową polewą
123.RF

Składniki na 16 porcji:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml kremówki 
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiksuj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując, dodawaj partiami obydwie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywno. Osobno ubij schłodzoną kremówkę. Delikatnie połącz ją z masą serową oraz pianą z białek. Wsyp namoczone wcześniej rodzynki, delikatnie przemieszaj. 
  3. Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą. Piecz sernik 90 minut w 180 st. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia.
  4. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w rondelku z masłem. Polej zimny sernik. Odstaw do stężenia.

Sernik krakowski

112513434_s
Sernik krakowski
123.RF

Składniki na 12 porcji:

  • po 30 dag masła, mąki i cukru pudru
  • 4 jajka, 3 żółtka
  • 80 dag wiejskiego twarogu
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • po 5 dag rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej 
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Przygotowanie

  1. Posiekaj 20 dag masła z mąką, 10 dag cukru pudru i szczyptą soli. Dodaj 2 żółtka, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, schładzaj minimum 30 min. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep spód formy. Ciasto ponakłuwaj, piecz 12-15 min w temp. 200 st. 
  2. Twaróg zmiel trzy razy. 4 żółtka utrzyj z resztą cukru pudru. Stopniowo dodawaj twaróg i pozostałe masło, a potem śmietanę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny.
  3. Dodaj ubite na sztywno białka, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylej masę na podpieczony spód. Ozdób kratką z reszty kruchego ciasta, posmaruj ją ostatnim żółtkiem. Piecz 60 min w 180°C. Po ostudzeniu dowolnie udekoruj wielkanocny sernik.

Sernik z wiśniową konfiturą

wisnia34079175_s
Sernik z wiśniową konfiturą
123.RF

Składniki na 12 porcji

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • pasta waniliowa
  • 1 kg białego sera
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • konfitury z wiśni

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Szklankę cukru zmiksuj z żółtkami i odrobiną pasty waniliowej (lub olejku). 
  2. Ser przepuść 3 razy przez maszynkę (lub kup ser mielony w wiaderku). Dodawaj po łyżce do masy żółtkowej na przemian z proszkiem budyniowym. Białka ubij na pianę. Połącz delikatnie z masą. 
  3. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Na wierzchu umieść kilka łyżek konfitury wiśniowej. Piecz około 50 minut w 180 st. Wystudź w piekarniku. Odstaw na noc do lodówki.

Sernik z kiwi

kiwi54396761_s
Sernik z kiwi
123.RF

Składniki na 8 porcji:

  • 30 dag masła
  • 1/2 kg tłustego białego sera
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 jajko
  • 15 dag herbatników maślanych
  • 2-3 owoce kiwi

Przygotowanie

  1. Połowę masła rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, ostudź. Biały ser przepuść przez maszynkę (lub użyj mielonego sera z wiaderka), zmiksuj razem z cukrem, proszkiem budyniowym, rozpuszczonym masłem i jajkiem. 
  2. Pokrusz drobno (lub rozwałkuj) herbatniki. Zagnieć je z resztą masła. Wylep spód formy do tarty. Wyłóż masę serową. Rozłóż obrane i pokrojone w plasterki kiwi. Piecz 60 min w temp. 180 st. 

Sernik na zimno z herbatą matcha

matcha40239328_s
Sernik na zimno z herbatą matcha
123.RF

Składniki na 12 porcji:

  • 12 dag herbatników maślanych
  • 5 dag masła
  • 2 dag żelatyny
  • 250 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 2 i 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
  • po 25 dag mascarpone i białego sera
  • 10 dag cukru pudru 
  • 5 dag białej czekolady

Przygotowanie

  1. Pokruszone herbatniki zagnieć z miękkim masłem, wylep spód tortownicy. Żelatynę rozpuść w 60 ml wody.
  2. Mleczko kokosowe (rozmieszane) podgrzej z 2 łyżeczkami herbaty matcha, a potem zmiksuj na krem. Połącz z żelatyną.
  3. Zmielony ser zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj zieloną masę, starannie wymieszaj. Wyłóż na spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch. Odłóż sernik na noc do lodówki.
  4. Białą czekoladę rozpuść z resztą herbaty. Rozsmaruj na blaszce. Gdy zastygnie, zeskrob nożem, tworząc wiórki. Ozdób sernik.

 

Czytaj więcej