Aromatyczny i puszysty sernik na kruchym spodzie to ideał ciasta. Ma same zalety: delikatną, a zarazem zwartą konsystencję, która rozpływa się w ustach i chrupiący spód. Przygotowanie tego sernika nie jest trudne ani zbyt czasochłonne - zajmie ok. 25 min plus godzinę pieczenia. Sprawdź, jakie korzyści daje dodanie budyniu do sernika i czym go zastąpić. Wypróbuj nasz przepis na sernik z budyniem, a stanie się on Twoim ulubionym.
Sernik z dodatkiem budyniu na kruchym spodzie ma doskonały smak, aromat i konsystencję. Doskonale sprawdzi się na święta, niedzielę oraz rodzinne przyjęcie. Zachwyci nie tylko Ciebie, ale też wszystkich gości!
Budyń to dodatek do niektórych serników. Zastępuje mąkę w masie serowej. Dlaczego znajduje się w przepisie? Budyń dodany do sernika nadaje mu doskonałego aromatu. Co więcej, skrobia ziemniaczana znajdująca się w budyniu sprawia, że sernik jest delikatny i puszysty jak ptasie mleczko, a zarazem ma zwartą konsystencję. Nie pęka podczas pieczenia, łatwo się kroi i nie rozpada się. Czyli sernik idealny!
Do sernika możesz dodać dowolny budyń smakowy w zależności od tego, jaki aromat ciasta chcemy uzyskać. W naszym przepisie jest waniliowy, ale możesz dodać też śmietankowy, malinowy czy czekoladowy. Niektórzy zamiast budyniu dodają też kisiel, np. cytrynowy, by ciasto miało owocowy, nieco kwaskowy i orzeźwiający smak.
Co robić, gdy nie masz w domu budyniu do sernika? Możesz go łatwo zastąpić. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ok. 4 dag mąki ziemniaczanej z odrobiną aromatu, np. waniliowego.
Składniki:
Spód:
Masa
Sposób przygotowania: