Pyszny i delikatny sernik z budyniem na kruchym spodzie. Doskonały nie tylko na świąteczny stół
Sernik z budyniem na kruchym spodzie jest puszysty i aromatyczny. Jak go zrobić?
Fot. 123rf.com

Pyszny i delikatny sernik z budyniem na kruchym spodzie. Doskonały nie tylko na świąteczny stół

Aromatyczny i puszysty sernik na kruchym spodzie to ideał ciasta. Ma same zalety: delikatną, a zarazem zwartą konsystencję, która rozpływa się w ustach i chrupiący spód. Przygotowanie tego sernika nie jest trudne ani zbyt czasochłonne - zajmie ok. 25 min plus godzinę pieczenia. Sprawdź, jakie korzyści daje dodanie budyniu do sernika i czym go zastąpić. Wypróbuj nasz przepis na sernik z budyniem, a stanie się on Twoim ulubionym.

Sernik z dodatkiem budyniu na kruchym spodzie ma doskonały smak, aromat i konsystencję. Doskonale sprawdzi się na święta, niedzielę oraz rodzinne przyjęcie. Zachwyci nie tylko Ciebie, ale też wszystkich gości!

Po co się daje budyń do sernika?

Budyń to dodatek do niektórych serników. Zastępuje mąkę w masie serowej. Dlaczego znajduje się w przepisie? Budyń dodany do sernika nadaje mu doskonałego aromatu. Co więcej, skrobia ziemniaczana znajdująca się w budyniu sprawia, że sernik jest delikatny i puszysty jak ptasie mleczko, a zarazem ma zwartą konsystencję. Nie pęka podczas pieczenia, łatwo się kroi i nie rozpada się. Czyli sernik idealny! 

Do sernika możesz dodać dowolny budyń smakowy w zależności od tego, jaki aromat ciasta chcemy uzyskać. W naszym przepisie jest waniliowy, ale możesz dodać też śmietankowy, malinowy czy czekoladowy. Niektórzy zamiast budyniu dodają też kisiel, np. cytrynowy, by ciasto miało owocowy, nieco kwaskowy i orzeźwiający smak. 

Co robić, gdy nie masz w domu budyniu do sernika? Możesz go łatwo zastąpić. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ok. 4 dag mąki ziemniaczanej z odrobiną aromatu, np. waniliowego.

Sernik z budyniem na kruchym spodzie

120409892_m
Sernik z budyniem na kruchym spodzie
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki ksylitolu

Masa

  • 1 kg mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię i schładzaj przez 30 minut. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep schłodzonym ciastem.
  2. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem i ksylitolem. Domieszaj mleko i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą serową.
  3. Wylej na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 50-60 minut.

 

Czytaj więcej