Omlet z jajek i twarogu: niskokaloryczne śniadanie, które zaspokoi głód na długo
Omlet z jajek i twarogu
Fot. 123 RF

Omlet z jajek i twarogu: niskokaloryczne śniadanie, które zaspokoi głód na długo

Omlet z jajek i twarogu jest doskonałą propozycją na niskokaloryczne, pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień, nie obciążając organizmu. Można eksperymentować z dodatkami, dzięki czemu za każdym razem będzie smakować inaczej. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. 

Spis treści

Omlet na słono z jajek i twarogu to doskonała propozycja na pożywne, niskokaloryczne śniadanie, które zaspokoi głód na długo. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pełen wartościowych składników odżywczych.

Jajka są cennym źródłem witamin A, D, E oraz minerałów takich jak żelazo czy fosfor, które wspierają zdrowie kości, skóry oraz układ odpornościowy. Z kolei twaróg jest bogaty w wapń i witaminy z grupy B, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wspomagają regenerację tkanek mięśniowych. 

Omlet z jajek i twarogu można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. W wersji na słono, omlet można wzbogacić o warzywa, takie jak szpinak, pomidory, paprykę czy cebulę, a także aromatyczne zioła – bazylia, oregano lub tymianek. W wariancie na słodko, wystarczy dodać odrobinę miodu, cynamonu, wanilii, erytrytolu czy owoce (świeże lub suszone) np. truskawki, maliny, banany, jabłka.

Jak zrobić puszysty omlet z twarogiem i bananem? Łatwy i szybki przepis

Omlet z jajek i twarogu – przepis 

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M
  • 70 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (do smażenia)
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj twaróg oraz przyprawy. Zmiksuj blenderem lub dokładnie roztrzep widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu przez około 4-5 minut, aż spód się zetnie. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby omlet szybciej się ściął.
  4. Gdy omlet będzie lekko ścięty, delikatnie złóż go na pół i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  5. Podawaj na ciepło np. z wędzonym łososiem, szpinakiem i grzankami.

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: ~280 kcal

Węglowodany: ~3 g

Białko: ~33 g

Tłuszcze: ~14 g

omlet-z-jajek-i-twarogu-przepis-164970897_m
Omlet z jajek i twarogu
Źródło: 123RF

Czytaj więcej