Jak zrobić puszysty omlet z twarogiem i bananem? Łatwy i szybki przepis
Puszysty omlet z twarogiem i bananem - przepis
Fot. 123 RF

Jak zrobić puszysty omlet z twarogiem i bananem? Łatwy i szybki przepis

Omlet z twarogiem i bananem to doskonała propozycja na smaczny i pełen wartości odżywczych posiłek. Dzięki kilku prostym trikom możesz przygotować go również w wersji fit. Odkryj szybki i łatwy przepis oraz wskazówki, z czym go podawać i jak wzbogacić jego smak.  

 

Omlet z twarogiem i bananem to idealny wybór, jeśli zależy nam na pysznym, lekkim i pożywnym posiłku. Zadowoli zarówno podniebienia najmłodszych, jak i tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.

Przepis na omlet z twarogu i banana jest niezwykle prosty i szybki – wystarczą tylko trzy składniki (banany, twaróg, jajka) plus olej do smażenia. Warto eksperymentować z dodatkami, by dopasować go do swoich preferencji i potrzeb.

Co zrobić, żeby omlet z twarogiem i bananem był puszysty?

Aby omlet z twarogiem i bananem wyszedł puszysty, pamiętaj o kilku zasadach:

  • używaj świeżych jajek z wolnego wybiegu i dojrzałych bananów;
  • banany z twarogiem powinny być zblendowane na gładką masę;
  • składniki muszą mieć temperaturę pokojową;
  • delikatnie, ale starannie łącz ubite jajka z masą twarogowo-bananową;
  • masę jajeczną dodawaj partiami;
  • do mieszania używaj rózgi lub plastikowej szpatułki;
  • możesz dodać szczyptę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej;
  • upewnij się, że naczynia, w których łączysz składniki są suche;
  • używaj patelni o nieprzywierającej powierzchni i rozgrzewaj ją równomiernie;
  • omlet z twarogu i banana smaż na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że z wierzchu się przypali, a w środku pozostanie surowy i ciężki.

Jak zrobić omlet z twarogiem i bananem w wersji fit?

Jeśli dbasz o linię, możesz przygotować omlet i twarogiem z bananem w wersji niskokalorycznej:

  • wybierz chudy twaróg, który zawiera mniej kalorii,
  • cukier zamień na erytrytol, ksylitol, stewię;.
  • użyj minimalnej ilości oleju,
  • zrezygnuj z kalorycznych dodatków, takich jak bita śmietana, czekolada czy dżem, na rzecz świeżych owoców lub jogurtu naturalnego.

5 przepisów na szybkie fit śniadanie: niskokaloryczne i pożywne

Jak wzbogacić smak omletu z twarogu i bananów?

Omlet z twarogiem i bananem sam w sobie jest pyszny, ale możesz podkręcić jego smak, dodając do masy różne składniki np.:

  • szczyptę cynamonu, kardamonu, wanilii lub gałki muszkatołowej;
  • posiekane migdały, nerkowce, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika - wzbogacą omlet o zdrowe tłuszcze i nadadzą chrupkości;
  • rodzynki, suszona żurawina lub daktyle nadadzą omletowi dodatkowej słodyczy;
  • jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty smak, możesz dodać łyżeczkę kakao lub pokruszoną gorzką czekoladę;
  • drobno posiekane liście mięty.

Z czym jeść omlet z twarogiem i bananem?

Omlet z twarogiem i bananem dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Oto kilka propozycji:

  • jogurt grecki/jogurt naturalny/skyr/serek homogenizowany;
  • masło orzechowe/pasta tahini;
  • świeże owoce np. borówki, maliny, kiwi, truskawki;
  • prażone jabłka z cynamonem, 
  • konfitura;
  • mus owocowy;
  • bita śmietana;
  • polewa czekoladowa;
  • miód/syrop klonowy/syrop daktylowy.

Omlet z twarogiem i bananem – przepis

Czas przygotowania: 15 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan.
  • 2 jajka rozm M.
  • 100 g twarogu,
  • olej z pestek winogron/olej kokosowy/oliwa z oliwek do smażenia,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg z bananem zblenduj na gładkie puree.
  2. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  3. Następnie do przygotowanego puree partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
  5. Wlej masę na patelnię i smaż przez kilka minut na jednej stronie, a następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aż będzie złocisty.
  6. Omlet z twarogu i banana jedz od razu po przygotowaniu.  

Kalorie: ok. 345 kcal

Białko: 22g

Węglowodany: 25g

Tłuszcze: 15g

omlet z twarogiem i bananem - przepis 144446857_m

Omlet z twarogiem i bananem 
fot. 123 RF

 

 

Czytaj więcej