Puszysty omlet z warzywami i szynką – przepis na zdrowe śniadanie
Puszysty omlet z warzywami z szynką
Fot. House of Food / Bauer Food Experts KG

Puszysty omlet z warzywami i szynką – przepis na zdrowe śniadanie

Omlet z warzywami i szynką to doskonały wybór na zdrowe i pożywne śniadanie. Ma mało kalorii, syci na długo, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Odkryj prosty przepis i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. 

Jednym z moich ulubionych dań na śniadanie jest puszysty omlet warzywny z szynką. Nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale dostarcza mi wszystkiego, czego potrzebuję na rozpoczęcie dnia – energii, białka, witamin i minerałów.

Uwielbiam bawić się składnikami i eksperymentować z różnymi wersjami omletu. Latem często dodaję do omletu świeże pomidory, które nadają mu lekkiego, soczystego smaku. Z kolei zimą uwielbiam eksperymentować z brokułami, które wzbogacają danie o dodatkowe witaminy, a ich lekka goryczka świetnie kontrastuje z jajkami. Czasem dodam do niego szpinak, a innym razem cukinię. Zdarza się, że dorzucam pieczarki lub trochę sera. 

Omlet – pyszne danie, które przygotujesz na mnóstwo sposobów! Wypróbuj przepisy i triki na idealne omlety

Omlet z warzywami i szynką - przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom: łatwy 

Składniki :

  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżka wody mineralnej,
  • ½ łyżeczki chrzanu śmietankowego, 
  • 150 g świeżego ogórka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mleka 1,5 %,
  • 125 g czerwonej papryki, 
  • 25 g szynki,
  • 50 g szpinaku baby,
  • łyżeczka oleju/oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w miseczce twaróg z chrzanem i wodą mineralną. Dopraw solą i pieprzem.  
  2. Zetrzyj ogórek na tarce na grubych oczkach i dodaj do twarogu. 
  3. Rozbij jajka, dodaj mleko, pieprz i sól. Ubijaj przez kilka minut. 
  4. Pokrój paprykę i szynkę na małe kawałki. 
  5. Szpinak umyj i osusz. 
  6. Rozgrzej olej/oliwę na małej patelni z nieprzywierającą powłoką. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa przez około 2 minuty na średnim ogniu.
  7. Następnie dodaj szynkę i wlej masę jajeczną. Zmniejsz ogień i pozostaw na około 5 minut, aż jajka się zetkną.
  8. Gotowy omlet złóż na pół. Podawaj z twarożkiem. 

Kalorie: 365 kcal

Białko: 32 g

Węglowodany: 18 g

Tłuszcz: 18 g

omlet z warzywami i szynką
Omlet z warzywami i szynką
Źródło: House of Food / Bauer Food Experts KG 

 

 

Czytaj więcej