Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra nie tylko na żołądek. Dowiedz się, na co pomaga i jak ją zrobić
Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na żołądek, odporność i układ nerwowy.
Fot. 123RF/Picsel

Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra nie tylko na żołądek. Dowiedz się, na co pomaga i jak ją zrobić

Często nazywana orzechówką świetnie sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku biegunek i pasożytów, ale pozytywnie wpłynie też na pamięć i układ nerwowy. Zobacz, jak przygotować i stosować nalewkę z orzechów włoskich. Potrzebujesz tylko kilku składników i... trochę cierpliwości.

Nalewka z orzecha włoskiego to jeden z popularniejszych i jednocześnie bardzo skuteczny, domowy sposób na uporanie się z różnymi dolegliwościami żołądkowymi oraz z pasożytami. Okazuje się jednak, że nalewkę z orzecha włoskiego można też stosować na odporność i układ nerwowy. Poznaj jej wszystkie właściwości i zobacz, jak ją przygotować. 

Właściwości lecznicze orzechówki 

Orzechy zawierają garbniki i gorycze, czyli substancje ściągające dobre na żołądek i pobudzające trawienie, a także olejek eteryczny, który wspomaga to działanie.

Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na:

  • zatrucia pokarmowe bakteryjne
  • niestrawność
  • zaparcia
  • biegunkę
  • grypę żołądkową
  • uczucie ciężkości w żołądku
  • choroby pasożytnicze

Mniej znane właściwości zielonych orzechów włoskich to: poprawa funkcjonowania tarczycy i mózgu, wzmocnienie odporności, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, regulacja procesów metabolicznych, usuwanie toksyn z organizmu, ukojenie nerwów. Poza tym nalewka obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia stan cery i włosów. Warto wiedzieć, że taka nalewka dostarczy też sporą dawkę witaminy C oraz pierwiastki - selen, fosfor, cynk, potas, wapń, a także dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe.

Jak pić orzechówkę?

Trzeba pamiętać, że jest to napój alkoholowy i należy go używać jako lekarstwo, dlatego ilość też powinna być odpowiednia. Nalewkę orzechową najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej, ale nada się też lekko schłodzona. Nie podgrzewaj jej, aby nie straciła swoich odżywczych właściwości. 

Zwykle w problemach żołądkowych nalewkę z orzecha włoskiego pije się 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka). Można ją rozcieńczyć - 1 łyżeczkę w 100 ml wody, wtedy smak będzie łagodniejszy.

Przeciwwskazania

Choć wymieniliśmy jej liczne walory zdrowotne, nalewka z orzechów włoskich nie nadaje się dla każdego. Nie powinny jej pić osoby, które mają wrzody żołądka lub problemy z jelitami, cierpią na refluks, mają cukrzycę lub muszą ograniczyć cukier, zmagają się z nadwrażliwością pokarmową, są uczulone na któryś składnik nalewki. Trzeba też pamiętać, że jest to trunek wysokoprocentowy, więc nie może być podawany dzieciom i osobom niepełnoletnim.

Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego

Głównym składnikiem nalewki są zielone owoce orzecha. Ważne, żeby były niedojrzałe i niestwardniałe. Idealne do zebrania są pod koniec czerwca/na początku lipca. Aby poznać, czy są wystarczająco miękkie, wystarczy nożykiem spróbować je przekroić - jeśli ostrze gładko wejdzie w orzech i przedzieli go, można robić nalewkę. 

Do zbierania orzechów włoskich najlepiej wybrać obszary oddalone od ruchliwej ulicy z dala od spalin. Orzechy wykorzystuje się wraz z łupiną. Umyj je i osusz. Każdy pokrój na ćwiartki ostrym nożem. Uwaga, młode orzechy włoskie wydzielają sok, który na długo barwi dłonie na brunatny kolor, więc warto użyć do tego rękawiczek.

Do przygotowania nalewki potrzebujesz młodych orzechów włoskich.
Podstawowym surowcem nalewki są młode orzechy włoskie.
123RF/Picsel

Przepis na spirytusie

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 0,5 litra wódki 
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie: Pokrojone orzechy umieść w gąsiorku lub dużym słoju i zalej wódką oraz spirytusem (płyn powinien je przykrywać). Odstaw w widne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie. W pierwszej fazie płyn będzie przezroczysty, ale z czasem orzechy puszczą sok i pociemnieje. Po tym czasie zlej alkohol, a do orzechów wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Odstaw tym razem w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słojem. Następnie zlej syrop i połącz z alkoholem. Ważne - wlej spirytus do syropu, nie na odwrót. Połączone płyny przelej przez gazę do butelek. Najlepsze właściwości lecznicze nalewka ma po około roku, ale można po nią sięgnąć już po 6 miesiącach.  

Nalewka orzechowa bez cukru

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 0,5 litra wódki 

Wykonanie: Opłukane orzechy pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Umieść w szklanym naczyniu i zalej spirytusem i wódką. Odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Od czasu do czasu wymieszaj zawartość. Będziesz obserwować zmieniający się kolor nalewki - stopniowo aż do ciemnego brązowego. Zlej nalewkę do szklanej, zakręcanej butelki i przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy. 

Przepis dla smakoszy

Składniki:

  • 30 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu 
  • 0,5 litra wody
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1 szklanka cukru brązowego

Wykonanie: Umyte i osuszone orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i włóż do dużego słoja. Dorzuć do tego wymienione w przepisie przyprawy i skórki z cytrusów, zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj zawartość. Odstaw (nie zakręcaj słoja) na 2 doby w ciemne miejsce, wymieszaj po pierwszej nocy. Po tym czasie zalej zawartość alkoholem i wodą. Zalewa powinna w całości przykryć orzechy. Zakręć i potrząsaj chwilę. Odstaw na 3 miesiące, co tydzień potrząsaj słojem. Na koniec zlej nalewkę do butelek.

Czytaj także:

15 przepisów na najlepsze domowe nalewki i syropy

Nalewka z truskawek na wzmocnienie odporności [WIDEO]

Czytaj więcej