Aromatyczny boczek pieczony w postaci rolady przełożonej mięsem mielonym. Możesz go jeść od razu po upieczeniu z chlebem i musztardą albo poczekać aż wystygnie, pokroić na plasterki i ułożyć na półmisku z wędlinami na świątecznym stole. Zobacz przepis!
Na świątecznym stole koniecznie musi znaleźć się pieczone mięso. Pieczony boczek ma delikatny smak, jest sycący, soczysty i aromatyczny. Danie świetnie smakuje na zimno, jak i prosto z piekarnika. Wypróbuj ten przepis!
Aby upiec soczysty boczek, wybierz duży, surowy kawałek mięsa. Zbyt mały kawałek, pieczony zbyt długo będzie suchy. Boczek powinien być nie za tłusty ani nie za chudy. Podczas przygotowywania mięsa do pieczenia nie usuwaj chrząstek.
Do doprawienia boczku wybierz aromatyczne przyprawy. Natarty kawałek możesz owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub upiec od razu. Do naczynia możesz dolać 1/4 szklanki wody. Im większy kawałek mięsa tym dłużej trzeba go piec.
Upieczony boczek możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku lub folii, aby aromat nie rozniósł się na inne potrawy.
Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki
Przygotowanie