Aromatyczna, krucha i soczysta pierś z indyka pieczona w cieście francuskim. Sprawdzi się jako pięknie ozdobione wykwintne danie na świąteczny obiad. Zobacz przepis!
Mięso indycze w cieście francuskim nadaje się do podania na ciepło do obiadu lub na zimno do kolacji albo na przyjęcie. To wyglądające na bardzo wystawne danie jest tak naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Gotowe ciasto francuskie kupisz w każdym sklepie. Zobacz, jak przyrządzić pierś z indyka, aby wyszła soczysta i miękka!
Aby indyk był miękki i soczysty przede wszystkim trzeba wybrać dobry kawałek mięsa. Wybierz piersi z mniejszego indyka. Filety z większego mogą być już z natury twarde i żylaste. Zwróć uwagę na kolor mięsa. Powinno być różowe.
Nie rozbijaj za bardzo piersi indyka – są one bardzo miękkie, dlatego zbytnie rozbijanie włókien spowoduje wyciekanie soku, a później wysuszanie mięsa.
Ostrożnie doprawiaj mięso z indyka. Samo w sobie jest ono pyszne i aromatyczne – zbyt duża ilość przypraw, zwłaszcza tych orientalnych, ostrych, mocno pachnących, może wszystko zepsuć. Nie przesadzaj też z soleniem. Sól dodaje smaku, ale wysusza mięso. Ogranicz sól na korzyść ziół.
Przygotowanie: ok. 210 minut
Kaloryczność: porcja ok. 580 kcal
Koszt porcji: ok. 4,50 zł
Liczba porcji: przepis na 10-12 porcji
Składniki:
Przygotowanie: