Soczysta pierś z indyka w cieście francuskim. Z tego przepisu wyjdzie miękka i soczysta!
Soczysta pierś z indyka w cieście francuskim.
Fot. 123RF

Soczysta pierś z indyka w cieście francuskim. Z tego przepisu wyjdzie miękka i soczysta!

Aromatyczna, krucha i soczysta pierś z indyka pieczona w cieście francuskim. Sprawdzi się jako pięknie ozdobione wykwintne danie na świąteczny obiad. Zobacz przepis!

Mięso indycze w cieście francuskim nadaje się do podania na ciepło do obiadu lub na zimno do kolacji albo na przyjęcie. To wyglądające na bardzo wystawne danie jest tak naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Gotowe ciasto francuskie kupisz w każdym sklepie. Zobacz, jak przyrządzić pierś z indyka, aby wyszła soczysta i miękka! 

Jak zrobić miękką, a nie suchą pierś z indyka?

Aby indyk był miękki i soczysty przede wszystkim trzeba wybrać dobry kawałek mięsa. Wybierz piersi  z mniejszego indyka. Filety z większego mogą być już z natury twarde i żylaste. Zwróć uwagę na kolor mięsa. Powinno być różowe.

Nie rozbijaj za bardzo piersi indyka – są one bardzo miękkie, dlatego zbytnie rozbijanie włókien spowoduje wyciekanie soku, a później wysuszanie mięsa.

Ostrożnie doprawiaj mięso z indyka. Samo w sobie jest ono pyszne i aromatyczne – zbyt duża ilość przypraw, zwłaszcza tych orientalnych, ostrych, mocno pachnących, może wszystko zepsuć. Nie przesadzaj też z soleniem. Sól dodaje smaku, ale wysusza mięso. Ogranicz sól na korzyść ziół.

Soczysta pierś z indyka w cieście francuskim

175542860_m
Soczysta pierś z indyka w cieście francuskim.
123RF

Przygotowanie: ok. 210 minut
Kaloryczność: porcja ok. 580 kcal
Koszt porcji: ok. 4,50 zł 
Liczba porcji: przepis na 10-12 porcji

Składniki:

  • pierś indyka (ok. 1,3 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 450-500 g)
  • 300 g ostrego sera, startego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki musztardy

Przygotowanie:

  1. Pierś rozłóż na dużej desce, przykryj folią spożywczą i rozbij same grubsze miejsca tak, żeby mięso miało podobną grubość na całej powierzchni. 
  2. Natrzyj mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą, pieprzem i musztardą. Posyp równomierną warstwą startego sera. Zawiń w jeden z płatów ciasta (lekko rozwałkowany) i posmaruj jajkiem. 
  3. Wałkiem do kratkowania ciasta wytnij kratkę z drugiego płatu ciasta. Wzorek możesz też zrobić widelcem. Lekko ją rozciągnij i przykryj zawinięte w ciasto mięso. Wierzch kratki znów posmaruj jajkiem. 
  4. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz 10 min, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 45-50 min. Przed pokrojeniem odstaw na 10-15 min, żeby mięso doszło.

 

Czytaj więcej