Pierś z indyka pieczona w rękawie. Podawana z pieczonymi ziemniakami, jabłkami i żurawiną. Idealnie miękka i soczysta. Zobacz nasz przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń!
Pierś z indyka upiecz w rękawie, następnie włóż do formy do pieczenia razem z ziemniakami i jabłkami, dopiecz i masz gotowe danie na obiad. Nic dodać, nic ująć. Zobacz szczegóły przepisu!
Najpierw zamarynuj mięso. Jak przyprawić pierś z indyka do pieczenia? Marynatę możesz komponować dowolnie, w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz. My proponujemy natrzeć mięso musztardą z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Ale możesz użyć dowolnych przypraw. Trikiem znanych szefów kuchni na to, aby zwiększyć wchłanianie marynaty, jest wstrzyknięcie jej w głąb mięsa przy użyciu specjalnej strzykawki.
Mięso piecz w rękawie, dzięki temu nie stanie się suche. Ile piec pierś z indyka w rękawie? Około 35-40 min. Później wyjmij z rękawa i piecz jeszcze 10 min z dodatkami. Pamiętaj, aby nie kroić mięsa zaraz po upieczeniu, bo wypłyną z niego soki. Daj filetowi "odpocząć" przez kwadrans.
Przygotowanie: ok. 60 minut
Kaloryczność: ok. 583 kcal
Koszt porcji: ok. 3,50 zł
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki
Przygotowanie