Pieczona pierś z indyka z jabłkami. Cały obiad gotowy za jednym zamachem!
Pieczona pierś z indyka z jabłkami.
Fot. 123RF

Pieczona pierś z indyka z jabłkami. Cały obiad gotowy za jednym zamachem!

Pierś z indyka pieczona w rękawie. Podawana z pieczonymi ziemniakami, jabłkami i żurawiną. Idealnie miękka i soczysta. Zobacz nasz przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń!

Pierś z indyka upiecz w rękawie, następnie włóż do formy do pieczenia razem z ziemniakami i jabłkami, dopiecz i masz gotowe danie na obiad. Nic dodać, nic ująć. Zobacz szczegóły przepisu!

Jak upiec pierś z indyka, by była miękka i soczysta?

Najpierw zamarynuj mięso. Jak przyprawić pierś z indyka do pieczenia? Marynatę możesz komponować dowolnie, w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz. My proponujemy natrzeć mięso musztardą z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Ale możesz użyć dowolnych przypraw. Trikiem znanych szefów kuchni na to, aby zwiększyć wchłanianie marynaty, jest wstrzyknięcie jej w głąb mięsa przy użyciu specjalnej strzykawki.

Mięso piecz w rękawie, dzięki temu nie stanie się suche. Ile piec pierś z indyka w rękawie? Około 35-40 min. Później wyjmij z rękawa i piecz jeszcze 10 min z dodatkami. Pamiętaj, aby nie kroić mięsa zaraz po upieczeniu, bo wypłyną z niego soki. Daj filetowi "odpocząć" przez kwadrans.

Pieczona pierś z indyka z jabłkami

17939407_m
Pieczona pierś z indyka z jabłkami.
123RF

Przygotowanie: ok. 60 minut 
Kaloryczność: ok. 583 kcal 
Koszt porcji: ok. 3,50 zł
Liczba porcji: 4 porcje

Składniki

  • pojedynczy filet z piersi indyka (ok. 650 g)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 jabłka
  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki żurawiny do mięs i sosów
  • łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżego majeranku, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z musztardą, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj mięso i włóż do rękawa do pieczenia razem z łyżką masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 min. 
  2. Ziemniaki obierz i obgotuj na półtwardo. Pokrój w plasterki. Jabłka ze skórką pokrój na ćwiartki. Wyjmij mięso z rękawa i włóż z powrotem do formy do pieczenia. 
  3. Sos z masłem przelej na spód tej samej formy i wymieszaj z nim ziemniaki. Dołóż ćwiartki jabłek, piecz jeszcze 10 min. Podawaj z żurawiną.

 

Czytaj więcej