Puszysty omlet z bananem - przepis
Omlet z bananem - przepis
Fot. 123 RF

Puszysty omlet z bananem - przepis

Omlet z bananem to idealna propozycja dla tych, którzy szukają pożywnego dania na śniadanie. Jest pyszny, zdrowy i sycący. Odkryj sprawdzony przepis na puszysty omlet z bananem, który przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Spis treści

Omlet z bananem to pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie, które ma wszystko, czego potrzeba, by rozpocząć dzień pełnym energii. Jajka są źródłem białka, które wspomaga regenerację, a banan zapewnia naturalną słodycz i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor oraz jod i witaminy – A, B6, C, E i K.

Omlet z bananem jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także bardzo wszechstronny. Możesz dodać do niego swoje ulubione dodatki np.  orzechy,  miód, syrop klonowy lub domową konfiturę, żeby urozmaicić jego smak.

Omlet z bananem - przepis 

Czas przygotowania: 15 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M, 
  • 1 dojrzały banan, 
  • 1 łyżka mleka 0,5%,
  • łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (do polania, opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Banana rozgnieć widelcem. 
  2. W misce rozbij jajka, dodaj mleko (aby omlet był bardziej puszysty), puree bananowe i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę cynamonu.
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju.
  4. Wlej masę na patelnię i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, aż spód omletu się zetnie.
  5. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. 
  6. Podawaj od razu. 

Kalorie: ok. 276 kcal

Białko: 13,5 g

Tłuszcze: 14,8 g

Węglowodany: 25 g

omlet z bananem przepis 229114646_m

Omlet z bananem - przepis
fot. 123 RF

 

 

Czytaj więcej