Omlet z bananem i kakao – nietypowe połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku, co zrobić, żeby wyszedł puszysty i z czym podawać.
Omlet z bananem i kakao to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na lekką kolację. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy – banany dostarczają niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika, a kakao jest pełne antyoksydantów.
Przygotowanie omletu z bananem i kakao jest szybkie i proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak jajka, dojrzały banan, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz szczypta soli, aby stworzyć pyszne, pożywne i sycące danie. Jego smak zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoich najbliższych.
Co zrobić, żeby omlet z bananem i kakao wyszedł puszysty?
Dzięki tym wskazówkom omlet z bananem i kakao zawsze wyjdzie pyszny i puszysty:
- używaj świeżych jajek i dojrzałych bananów;
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową;
- składniki mieszaj delikatnie, bez pośpiechu;
- naczynia, w których mieszasz składniki muszą być idealnie suche,
- smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aby uniknąć przypalenia.
Z czym podawać omlet z bananem i kakao?
Omlet z bananem i kakao sam w sobie jest smaczny, jednak odpowiednie dodatki mogą sprawić, że jego smak wzniesie się na wyższy poziom. Oto kilka propozycji, z czym go podawać:
- świeże owoce np. banany, borówki, maliny, truskawki;
- mus owocowy;
- jogurt naturalny, serek homogenizowany, skyr, serek wiejski z dodatkiem miodu lub słodzika, bita śmietana;
- konfitura domowa;
- orzechy np. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce (świetny sposób na dodanie dodatkowej porcji białka i zdrowych tłuszczów);
- syrop klonowy, syrop daktylowy lub miód.
15 zdrowych śniadań na chłodne dni – rozgrzeją, dodadzą energii, podkręcą metabolizm!
Omlet z bananem i kakao - przepis
Czas przygotowania: 15 min
Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 2 jajka rozm. M,
- 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
- olej z pestek winogron do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banana z kakao zblenduj na gładkie puree.
- W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
- Następnie do bananowo-kakaowego puree partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju z pestek winogron.
- Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron.
Kalorie: 295 kcal
Białko: 14g
Węglowodany: 26g
Tłuszcze: 15g
Puszysty omlet z bananem i kakao
fot. 123 RF