Pyszny i zdrowy omlet z bananem i kakao - przepis
Puszysty omlet z bananem i kakao - przepis
Fot. 123 RF

Pyszny i zdrowy omlet z bananem i kakao - przepis

Omlet z bananem i kakao – nietypowe połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku, co zrobić, żeby wyszedł puszysty i z czym podawać. 

 

Omlet z bananem i kakao to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na lekką kolację. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy – banany dostarczają niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika, a kakao jest pełne antyoksydantów

Przygotowanie omletu z bananem i kakao jest szybkie i proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak jajka, dojrzały banan, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu oraz szczypta soli, aby stworzyć pyszne, pożywne i sycące danie. Jego smak zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoich najbliższych. 

Co zrobić, żeby omlet z bananem i kakao wyszedł puszysty? 

Dzięki tym wskazówkom omlet z bananem i kakao zawsze wyjdzie pyszny i puszysty:

  • używaj świeżych jajek i dojrzałych bananów;
  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową;
  • składniki mieszaj delikatnie, bez pośpiechu;
  • naczynia, w których mieszasz składniki muszą być idealnie suche, 
  • smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aby uniknąć przypalenia. 

Z czym podawać omlet z bananem i kakao? 

Omlet z bananem i kakao sam w sobie jest smaczny, jednak odpowiednie dodatki mogą sprawić, że jego smak wzniesie się na wyższy poziom. Oto kilka propozycji, z czym go podawać:

  • świeże owoce np. banany, borówki, maliny, truskawki;
  • mus owocowy;
  • jogurt naturalny, serek homogenizowany, skyr, serek wiejski z dodatkiem miodu lub słodzika, bita śmietana;
  • konfitura domowa; 
  • orzechy np. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce (świetny sposób na dodanie dodatkowej porcji białka i zdrowych tłuszczów);
  • syrop klonowy, syrop daktylowy lub miód.

15 zdrowych śniadań na chłodne dni – rozgrzeją, dodadzą energii, podkręcą metabolizm!

Omlet z bananem i kakao - przepis 

Czas przygotowania: 15 min

Poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan, 
  • 2 jajka rozm. M,
  • 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • olej z pestek winogron do smażenia,
  • szczypta soli. 

Przygotowanie: 

  1. Banana z kakao zblenduj na gładkie puree.
  2. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza. 
  3. Następnie do bananowo-kakaowego puree partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju z pestek winogron.
  5. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron.

Kalorie: 295 kcal

Białko: 14g

Węglowodany: 26g

Tłuszcze: 15g

Omlet z bananem i kakao - przepis 115341334_m

Puszysty omlet z bananem i kakao
fot. 123 RF

 

Czytaj więcej