Omlety to idealny pomysł na pożywne śniadanie pełne białka. Są pyszne, pełne zdrowych warzyw i dają mnóstwo energii do pracy. Zobacz nasze przepisy na omlet z brokułami i włoski omlet z salami oraz wskazówki, jak je przygotować.
Wytrawny omlet na śniadanie to nie tylko wersja z szynką i serem. Oto dwie inne propozycje omletów na śniadanie na słono. Gdy raz ich spróbujesz, jest szansa, że zagoszczą na stałe w twoim jadłospisie. Spróbuj koniecznie!
Nie musisz mieć specjalnego sprzętu, aby usmażyć omlet. Nada się do tego praktycznie każdego rodzaju patelnia. Może być teflonowa, ceramiczna, a nawet grillowa. Na każdej omlet wyjdzie puszysty. W ostateczności możesz użyć nawet gofrownicy. Omlet możesz smażyć na oleju albo użyć masła klarowanego. Będzie jeszcze lepszy. Ale nie używaj zwykłego masła, bo łatwo je przypalić. Po usmażeniu możesz dodatkowo podpiec omlet w piekarniku.
To, ile smażyć omlet, zależy od tego, z czego przygotowana jest masa. Tradycyjny omlet jajeczny smaży się zaledwie kilka minut. Jednak jeśli dodamy do niego ser i wiele innych dodatków, czas ten wydłuża się. Stopień wysmażenia omletu ocenisz na podstawie ścięcia się białka. Podważ łopatką brzeg omleta i sprawdź, czy jest już gotowy od spodu.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Składniki
Przygotowanie
Wersja przy wzdęciach
Osoby, którym dokuczają notoryczne wzdęcia, powinny zamienić zielony groszek na lżej strawną kukurydzę, zaś brokuły – na cukinię. Jeśli użyjesz kukurydzy z puszki, nie musisz jej wcześniej gotować. Podobnie cukinia – jest tak delikatna, że wystarczy pokroić ją w kosteczkę i od razu usmażyć z jajkami, by stała się miękka.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Kaloryczność: 275 kcal
Składniki
Przygotowanie
Wersja przy miażdżycy
Osoby na diecie niskocholesterolowej (np. cierpiące na zmiany miażdżycowe) powinny zamienić tradycyjne jajka na jajka od kury zielononóżki, śmietanę – na jogurt naturalny, salami – na chudą szynkę z indyka. Zamiast białej mąki lepsza będzie mąka z pełnego przemiału bogata w błonnik pomagający pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu.