Puszysty omlet na śniadanie w dwóch wytrawnych wersjach z szynką i salami
Omlety to idealny pomysł na pożywne śniadanie.
Fot. 123RF

Puszysty omlet na śniadanie w dwóch wytrawnych wersjach z szynką i salami

Omlety to idealny pomysł na pożywne śniadanie pełne białka. Są pyszne, pełne zdrowych warzyw i dają mnóstwo energii do pracy. Zobacz nasze przepisy na omlet z brokułami i włoski omlet z salami oraz wskazówki, jak je przygotować. 

Wytrawny omlet na śniadanie to nie tylko wersja z szynką i serem.  Oto dwie inne propozycje omletów na śniadanie na słono. Gdy raz ich spróbujesz, jest szansa, że zagoszczą na stałe w twoim jadłospisie. Spróbuj koniecznie!

Na czym usmażyć omlet?

Nie musisz mieć specjalnego sprzętu, aby usmażyć omlet. Nada się do tego praktycznie każdego rodzaju patelnia. Może być teflonowa, ceramiczna, a nawet grillowa. Na każdej omlet wyjdzie puszysty. W ostateczności możesz użyć nawet gofrownicy. Omlet możesz smażyć na oleju albo użyć masła klarowanego. Będzie jeszcze lepszy. Ale nie używaj zwykłego masła, bo łatwo je przypalić. Po usmażeniu możesz dodatkowo podpiec omlet w piekarniku.

Jak długo smażyć omlet?

To, ile smażyć omlet, zależy od tego, z czego przygotowana jest masa. Tradycyjny omlet jajeczny smaży się zaledwie kilka minut. Jednak jeśli dodamy do niego ser i wiele innych dodatków, czas ten wydłuża się. Stopień wysmażenia omletu ocenisz na podstawie ścięcia się białka. Podważ łopatką brzeg omleta i sprawdź, czy jest już gotowy od spodu. 

Przepis na omlet brokułowy z szynką 

97541333_m
Omlet brokułowy z szynką.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 20 minut 
Kaloryczność: 245 kcal

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj je 5 minut w posolonej wodzie. W drugim garnku też zagotuj posoloną wodę. Wrzuć zielony groszek. Gotuj go 5 minut.
  2. Ugotowane na półtwardo warzywa odcedź. Szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z mlekiem. Przypraw je solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Na dużej patelni rozgrzej masło.
  3. Wrzuć warzywa i szynkę. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 10 minut, lekko podważając łopatką, by masa omletowa spływała pod spód.

Wersja przy wzdęciach

Osoby, którym dokuczają notoryczne wzdęcia, powinny zamienić zielony groszek na lżej strawną kukurydzę, zaś brokuły – na cukinię. Jeśli użyjesz kukurydzy z puszki, nie musisz jej wcześniej gotować. Podobnie cukinia – jest tak delikatna, że wystarczy pokroić ją w kosteczkę i od razu usmażyć z jajkami, by stała się miękka.

Przepis na omlet po włosku z salami 

93539885_m
Omlet po włosku z salami.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Kaloryczność: 275 kcal

Składniki

  • po 1 cukinii, marchewce i cebuli
  • 2 papryki
  • 6 jajek
  • po 10 dag salami i fety
  • po 2 łyżki oliwy i kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • suszone oregano i tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinię i obraną marchewkę pokrój w plasterki. Papryki i salami potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć marchewkę. Smaż ją 2 minuty.
  2. Dodaj pozostałe warzywa i smaż 6-8 minut. Jajka roztrzep widelcem ze śmietaną i mąką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  3. Warzywa na patelni posyp kawałeczkami salami i fetą. Zalej masą jajeczną. Smaż 5 minut. Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 10 minut.

Wersja przy miażdżycy

Osoby na diecie niskocholesterolowej (np. cierpiące na zmiany miażdżycowe) powinny zamienić tradycyjne jajka na jajka od kury zielononóżki, śmietanę – na jogurt naturalny, salami – na chudą szynkę z indyka. Zamiast białej mąki lepsza będzie mąka z pełnego przemiału bogata w błonnik pomagający pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu.

 

Czytaj więcej