Jajecznica ze szparagami i dymką – pomysł na śniadanie bogate w białko
Jajecznica ze szparagami i cebulą to oryginalny i pyszny pomysł na śniadanie
Fot. 123rf.com

Jajecznica ze szparagami i dymką – pomysł na śniadanie bogate w białko

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kanapek na śniadanie, wypróbuj naszą propozycję na jajecznicę ze szparagami i świeżą cebulą. To nowa, ciekawa wersja klasycznego dania z dodatkiem bardzo zdrowych szparagów. Takie śniadanie jest sycące i dostarcza organizmowi mnóstwo energii na całe przedpołudnie. A do tego jest łatwe w przygotowaniu i świetnie smakuje! 

Jajka mają burzliwą historię jeśli chodzi o wskazania do spożycia. Dawno temu uważano je za bardzo zdrowe, później straciły uznanie ze względu na obecność cholesterolu i dość wysoką kaloryczność. Najnowsze badania przywracają jednak jajkom dobre imię, przekonując, że zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Jajka są kopalnią białka, a największa jego ilość znajduje się paradoksalnie w żółtku. Białko zawarte w jajku jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto jajko jest bogate w witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Dużo jest w nim także składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Co więcej, żółtko jajka zawiera cenny beta-karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.

Choć jajko ma wiele zalet, jest dosyć kaloryczne, bo zawiera ich ok. 80. Dlatego najlepiej jeść je w pierwszej części dnia, na śniadanie lub drugie śniadanie, by organizm miał czas na spalenie tej energii. Jajka możemy jeść na miękko, na twardo, w koszulce, sadzone, w formie omletu lub klasycznej jajecznicy. 

W naszej śniadaniowej propozycji jajkom towarzyszą zdrowe szparagi. Te warzywa są bogatym źródłem wapnia, potasu oraz witaminy D i K. Mają bardzo mało kalorii, więc można je łączyć z tłustymi i wysokoenergetycznymi produktami i nadal pozostaną bardzo zdrowe. Szparagi dzięki swoim właściwościom poprawiają mikroflorę jelit oraz... humor, dlatego sprawdzą się jako zastrzyk pozytywnej energii z samego rana!

Jajecznica ze szparagami i cebulą

 

Składniki:

  • 2 szparagi
  • 3 jajka
  • łyżka masła
  • 1 cebula dymka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Odłam lub odkrój białą część szparagów. Zielone części pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulkę. 
  2. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i podsmaż, aż staną się miękkie. Następnie wbij jajka i dodaj soli do smaku. Zamieszaj jajecznicę i smaż, aż będzie odpowiednio ścięta. 
  3. Wyłóż na talerz z pokrojoną świeżą cebulką. 

 

Czytaj więcej