Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kanapek na śniadanie, wypróbuj naszą propozycję na jajecznicę ze szparagami i świeżą cebulą. To nowa, ciekawa wersja klasycznego dania z dodatkiem bardzo zdrowych szparagów. Takie śniadanie jest sycące i dostarcza organizmowi mnóstwo energii na całe przedpołudnie. A do tego jest łatwe w przygotowaniu i świetnie smakuje!
Jajka mają burzliwą historię jeśli chodzi o wskazania do spożycia. Dawno temu uważano je za bardzo zdrowe, później straciły uznanie ze względu na obecność cholesterolu i dość wysoką kaloryczność. Najnowsze badania przywracają jednak jajkom dobre imię, przekonując, że zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.
Jajka są kopalnią białka, a największa jego ilość znajduje się paradoksalnie w żółtku. Białko zawarte w jajku jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto jajko jest bogate w witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Dużo jest w nim także składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Co więcej, żółtko jajka zawiera cenny beta-karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok i skórę.
Choć jajko ma wiele zalet, jest dosyć kaloryczne, bo zawiera ich ok. 80. Dlatego najlepiej jeść je w pierwszej części dnia, na śniadanie lub drugie śniadanie, by organizm miał czas na spalenie tej energii. Jajka możemy jeść na miękko, na twardo, w koszulce, sadzone, w formie omletu lub klasycznej jajecznicy.
W naszej śniadaniowej propozycji jajkom towarzyszą zdrowe szparagi. Te warzywa są bogatym źródłem wapnia, potasu oraz witaminy D i K. Mają bardzo mało kalorii, więc można je łączyć z tłustymi i wysokoenergetycznymi produktami i nadal pozostaną bardzo zdrowe. Szparagi dzięki swoim właściwościom poprawiają mikroflorę jelit oraz... humor, dlatego sprawdzą się jako zastrzyk pozytywnej energii z samego rana!
Składniki:
Sposób przygotowania: