15 zdrowych śniadań na chłodne dni – rozgrzeją, dodadzą energii, podkręcą metabolizm!
Małgorzata Pyrko
18.10.2023 15:05
Zdrowe, dietetyczne fit śniadanie doda Ci energii na cały dzień i nie przysporzy dodatkowych kilogramów, co jest ważne szczególnie teraz, kiedy mamy tendencję do przybierania na wadze. W dodatku rozgrzeje, poprawi metabolizm i odporność. Zobacz, co jeść na śniadanie gdy na dworze jest coraz chłodniej!
W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy się skupić na ograniczeniu spożycia cukru, poprawie metabolizmu i wzmocnieniu odporności. Podpowiemy, jak to zrobić. Zebraliśmy też 15 pomysłów na zdrowe, dietetyczne śniadania, zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Oczywiście takie dania można jeść także wtedy, kiedy sezon jesienno-zimowy się skończy!
Czym zastąpić cukier na zdrowej diecie?
Każdy, kto myśli o zdrowym odżywianiu, powinien ograniczyć cukier. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do otyłości i rozwoju cukrzycy. Ale to nie wszystko. Cukier sprzyja infekcjom (wirusowym, bakteryjnym), dlatego, gdy jesteś osłabiona, zmęczona, zamień biały cukier na:
ksylitol – cukier wytwarzany z kory brzozy – ma 40 proc. kalorii mniej niż tradycyjny cukier oraz 10-krotnie niższy indeks glikemiczny (nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu);
erytrytol – to zdrowy słodzik, z zerowym indeksem glikemicznym; stewię – roślina słodsza od cukru ok. 250 razy, do słodzenia wystarczają niewielkie ilości;
miód i syrop daktylowy (zwany miodem daktylowym) – są naturalne i bardzo słodkie, do posłodzenia wystarczy zaledwie odrobina.
Pomysły na śniadania bez cukru
1. Pudding chia
Składniki
1/4 puszki mleka kokosowego
1 łyżki nasion chia
1/2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 mango
1/4 banana
do dekoracji: owoce, orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie
Pudding: nasiona chia zalej mlekiem kokosowym (opcjonalnie w wersji na ciepło). Dodaj miód, wanilię i odstaw do lodówki na godzinę.
Do miseczki nałóż naprzemiennie: pudding, pokrojone mango z bananem i kolejną warstwę puddingu.
Płatki owsiane upraż na suchej, rozgrzanej patelni, aż delikatnie zmienią kolor.
Uprażone płatki zmiel w młynku do kawy. Wymieszaj trzepaczką z mlekiem i miodem.
Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Podawaj z owocami. Możesz przygotować dzień wcześniej.
Co jeść, aby poprawić metabolizm?
Jeśli zależy ci na ładnej sylwetce lub nie chcesz przybrać na wadze jesienią i zimą, nie głódź się i przestań liczyć kalorie. Za to włącz do diety produkty, które odblokują zapasy tłuszczu i przyspieszą jego spalanie.
Jedz produkty bogate w błonnik: płatki owsiane, orzechy oraz banany, wiórki kokosowe. Gorzka czekolada, amarantus, suszone śliwki i morele mają magnez biorący udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów w energię. Częściej sięgaj po rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, kurkumę, czosnek, chili, majeranek.
Pamiętaj o piciu wody. Odwodniony organizm opóźnia przemiany metaboliczne. Pij przynajmniej 1,5-2 litry wody dziennie.
Jedz regularnie. Aby organizm nie magazynował tłuszczu, musisz regularnie (co 3-4 godziny) dostarczać mu energię. Zakaz jedzenia po godz. 18.00 to mit. Dietetycy radzą, by ostatni posiłek zjeść 2-2,5 godz. przed snem.
Pomysły na śniadania poprawiające metabolizm
1. Krem z pomidorów
(porcja dla 2 osób)
Składniki
670 g pomidorów
150 g batatów
50 g marchewki
60 g cebuli
50 g pietruszki
10 g oliwy
30 g koncentratu pomidorowego
600 ml wody
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrój warzywa. Obsmaż cebulę i marchewkę. Przełóż do garnka, dodaj pozostałe warzywa i wodę. Gotuj do miękkości. Dodaj czosnek, przecier, przyprawy.
Zblenduj na krem.
2. Omlet wieloziarnisty
Składniki
2 jajka
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka sojowego
1 łyżka ksylitolu
1 banan
olej kokosowy
do dekoracji (opcjonalnie): twarożek, owoce, gorzka czekolada, orzechy
Przygotowanie
Do ubitych białek dodaj żółtka, mąkę, mleko, ksylitol. Znów ubij. Dodaj rozgnieciony widelcem banan. Wymieszaj.
Smaż pod przykryciem z dwóch stron.
Udekoruj owocami, wiórkami czekolady, orzechami i twarożkiem.
3. Amarantus z jabłkami
Składniki
1/2 jabłka
1/4 szklanki amarantusa
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka masła migdałowego
1 łyżka borówek
1 łyżka orzechów włoskich lub laskowych
1/4 łyżeczki cynamonu
listki mięty
Przygotowanie
Zetrzyj jabłko. W garnuszku upraż nasiona amarantusa. Gdy poczujesz orzechowy zapach, wlej wodę i zmniejsz ogień. Dodaj jabłko, cynamon, masło migdałowe.
Gotuj do miękkości. Przełóż do miseczki.
Podawaj z borówkami, orzechami i listkami mięty.
4. Musli z patelni
Składniki
150 g płatków owsianych
10 g miodu
20 g orzechów laskowych
30 g suszonych śliwek
30 g suszonych moreli
3 g oleju
Przygotowanie
Orzechy posiekaj, śliwki i morele pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść olej kokosowy. Dodaj płatki. Praż, ciągle mieszając na małym ogniu, aż delikatnie zmienią kolor. Powinny delikatnie się zarumienić i ładnie pachnieć.
Do uprażonych płatków dodaj miód, orzechy, śliwki i morele. Wymieszaj. Gotowe musli przechowuj w szczelnym pojemniku.
5. Orzechowa owsianka
Składniki
1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanki mleka roślinnego
łyżka masła orzechowego
szczypta soli
do dekoracji: orzechy, syrop daktylowy, mięta
Przygotowanie
Wszystkie składniki gotuj w garnuszku ok. 8 min, stale mieszając.
Do gorącej owsianki dodaj uprażone orzechy, syrop i miętę.
6. Placek owsiany
Składniki
Ciasto:
1 jajko
80 g twarogu
40 g płatków owsianych
40 ml dowolnego mleka,
Dodatki (opcjonalnie):
sól,
1 plasterek sera,
2 plasterki pomidora,
odrobina łososia
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta zblenduj na jednolitą masę.
Usmaż na suchej rozgrzanej patelni, pod przykryciem, na złocisty kolor, z dwóch stron.
Kwasy omega-3 znajdziesz w łososiu, jajkach, siemieniu lnianym, oleju (szczególnie rzepakowym), oliwie z oliwek i ziarnach z czarnuszki. Z kolei awokado ma zdrową proporcję kwasów omega-3 i omega-6.
Sporo witaminy C zawierają: czerwona papryka, brokuły oraz natka pietruszki. Ważny dla odporności beta-karoten znajdziesz w żółtych oraz pomarańczowych warzywach i owocach, a także w szczypiorku, koperku i natce pietruszki. Bakteriobójczo i grzybobójczo działają czosnek, cebula i chrzan
Śniadania na wzmocnienie odporności
1. Pietruszkowe naleśniki z łososiem
Składniki
Ciasto:
4 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka siemienia lnianego
10 łyżeczek wody gazowanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
garść natki pietruszki,
Dodatki:
1 plasterek wędzonego łososia
2 łyżki serka naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
pieprz
2 plasterki cytryny, koperek
Przygotowanie
Zmiksuj składniki na ciasto i usmaż 2 naleśniki.
Pokrój łososia na paski. Serek wymieszaj z chrzanem, posiekanym koperkiem i pieprzem.
Naleśniki posmaruj serkiem. Na wierzch ułóż łososia, gałązki koperku i plasterek cytryny.
2. Smoothie z awokado
Składniki
1/2 awokado
1/2 pomarańczy
1 plaster ananasa
natka pietruszki
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki wody
Przygotowanie
Umyte i pokrojone w kostkę owoce zblenduj z wodą. Pij tuż po przygotowaniu.