Omlet z pomidorami: szybki, smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia
Omlet z pomidorami - przepis
Fot. 123 RF

Omlet z pomidorami: szybki, smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia

Omlet z pomidorami to lekkie, ale sycące danie, pełne witamin i minerałów. Jest łatwy do przygotowania i bardzo wszechstronny – możesz go modyfikować według własnych upodobań. Odkryj prosty przepis. 

Spis treści

Omlet na słono z pomidorami to świetny wybór dla osób, które chcą rozpocząć dzień od lekkiego, ale pełnowartościowego posiłku. Pomidory są źródłem witaminy C, potasu, a także likopenu, który ma działanie przeciwutleniające. Jajka natomiast dostarczają białka i zdrowych tłuszczy, niezbędnych dla utrzymania energii i budowy mięśni. Dodatkowo pietruszka lub szczypiorek wzbogacają omlet o witaminy A, K i B, a także o minerały, takie jak żelazo czy magnez. Taka kombinacja, nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także pozytywnie wpływa na nasz organizm. 

Omlet z pomidorami wspaniale smakuje w podstawowej wersji, jednak można go tez wzbogacić o inne składniki np. ser feta, awokado, szynkę parmeńską czy ulubione warzywa. 

Omlet z pomidorami – przepis 

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
  • opcjonalnie: szczypta papryki w proszku lub suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie roztrzep je widelcem lub trzepaczką, aż staną się puszyste.
  2. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki, jak wolisz.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i smaż je przez około 2-3 minuty, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  4. Wlej masę jajeczną na patelnię tak, by równomiernie pokryły pomidory. 
  5. Smaż przez kilka minut, aż jajka się zetną. Jeśli chcesz, aby omlet miał bardziej puszystą konsystencję, przykryj patelnię pokrywką na chwilę.
  6. Posyp omlet posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Jeśli lubisz, dodaj także szczyptę oregano lub bazylii.
  7. Złóż omlet na pół i podawaj na talerzu np. z grzankami i lekką sałatką.

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: ok. 300 kcal

Węglowodany: 6 g

Białko: 18 g

Tłuszcze: 23 g

omlet-z-pomidorami-przepis-106223656_m
Omlet z pomidorami
Źródło: 123RF

 

Czytaj więcej