Omlet ze szpinakiem i pomidorami to danie pełne smaku, aromatyczne i bardzo zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność szczególnie polecany jest osobom chcącym zgubić dodatkowe kilogramy. Odkryj sprawdzony przepis oraz wskazówki, z czym po podawać i jak wzbogacić jego smak.
Spis treści
Omlet ze szpinakiem i pomidorami to idealny posiłek na śniadanie, lunch, jak również lekką kolację. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i pożywny. W zależności od składników, może przybrać różne oblicza. Za każdym razem dodaję coś nowego i zawsze jestem zaskoczona tym, jak mała zmiana może wpłynąć na smak całego dania.
Sosy
Omlet ze szpinakiem i pomidorami wspaniale komponuje się z jogurtem (naturalnym lub greckim) z dodatkiem świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka czy bazylia. Taki domowy sos doskonale uzupełnia jego delikatny smak. Ma mało kalorii oraz dostarcza dodatkową porcję białka.
Jeśli mam ochotę na bardziej wyraziste, pikantne danie, sięgam po sosy na bazie pomidorów, takie jak salsa, którą robię samodzielnie z pomidorów, cebuli, papryki i odrobiną chili. Czasem wybieram także klasyczny sos holenderski.
Sałatki
Omlet ze szpinakiem i pomidorami bardzo dobrze komponuje się z lekką sałatką. Ja najczęściej decyduję się na miks sałat – rukola, roszponka, sałata lodowa. Do tego dodaję kilka plastrów ogórka, pokrojone awokado i garść prażonych nasion. Do takiej sałatki doskonale pasuje prosty dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Czasami podaję go również z ciecierzycą, fasolą lub kawałkami grillowanego kurczaka. Dzięki tym dodatkom danie staje się bardziej pełnowartościowe.
Warzywa
Świeże lub smażone warzywa nie tylko podkręcają smak omleta, ale również dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Często na wierzch omletu lub obok kładę pieczone plastry cukinii, smażone pieczarki, paprykę, suszone pomidory lub porcję blanszowanego szpinaku.
Fit omlet z warzywami bez mąki: przepis na zdrowe i lekkie śniadanie
Przyprawy
Przyprawy to moja tajna broń. Ich odpowiedni dobór może całkowicie zmienić charakter omletu. Osobiście najczęściej sięgam po świeżo mielony czarny pieprz, który dodaje wyrazistości i delikatnej ostrości. Czasami dodaję szczyptę chili w proszku, by nadać omletowi odrobinę pikanterii. Uwielbiam także mieszanki przypraw, takie jak zioła prowansalskie, które pasują do szpinaku i pomidorów, a także curry, które wprowadza nutę egzotyki do tego prostego dania.
Do omletu doskonale pasuje także wędzona papryka, kumin, czosnek w proszku i odrobina soli morskiej.
Czosnek
Jeśli wolę intensywniejszy aromat, dodaję do omleta ząbek czosnku. Kroję go na plasterki lub rozgniatam i podsmażam na odrobinie oliwy razem ze szpinakiem i pomidorkami. Czosnek doskonale współgra z tymi składnikami, podkreślając ich naturalny smak, a jednocześnie nadaje omletowi wyrazistości.
Zioła
Oprócz wspomnianych wcześniej ziół prowansalskich, do omleta ze szpinakiem i pomidorami wspaniale sprawdzają się także świeże listki bazylii, tymianek czy rozmaryn. Bazylia ma bardzo świeży, lekko słodkawy smak, z kolei tymianek i rozmaryn nadają potrawie bardziej wyrazisty, ziemisty posmak. Można je dodać zarówno do masy jajecznej, jak i posypać nimi gotowy, usmażony omlet.
Orzechy i nasiona
Kiedy mam ochotę na odrobinę chrupkości, dodaję pokruszone orzechy (np. piniowe, włoskie), ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam lub siemię lniane, które jest skarbnicą kwasów omega-3.
Sery
Nie można zapomnieć o serach! Czasami dodaję do omleta kawałki sera feta, który wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami. Ser pleśniowy, np. roquefort, również świetnie pasuje do tego dania – jego intensywny smak przełamuje delikatność jajek i szpinaku. Czasem stawiam na bardziej klasyczne rozwiązanie i posypuję omlet startym parmezanem lub mozzarellą.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom: łatwy
Składniki:
Przygotowanie:
Kalorie: ok. 280 kcal
Węglowodany: 7,5 g
Białko: 20 g
Tłuszcz: 20 g