Jak zrobić idealny omlet z warzywami, szynką i serem? Sprawdzony przepis
Alicja Mazur
21 godzin temu
Omlet z warzywami, szynką i serem to proste, ale niezwykle smaczne danie, które można modyfikować wedle własnych upodobań. A co najważniejsze - jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc jest idealnym wyborem na zabiegane poranki.
Od kiedy pamiętam, śniadanie zawsze było dla mnie najważniejszym posiłkiem. Zaczynając dzień od czegoś pysznego, czuję się pełna energii i gotowa na nowe wyzwania. Lubię eksperymentować w kuchni, ale najchętniej wybieram przepisy, w których występują proste składniki. Jednym z moich ulubionych dań jest omlet z warzywami, szynką i serem – syci na długo i jest pełen białka, witamin i minerałów.
Omlet można przygotowywać według własnych preferencji. Ja najczęściej robię go z pomidorkami koktajlowymi, serem gouda, fetą lub mozzarellą oraz chudą szynką. Gdy nie mam świeżych warzyw, wykorzystuję mrożonki. Omlet z warzywami na patelnię smakuje równie wyśmienicie! Jeśli lubisz bardziej treściwe posiłki, szynkę możesz zamienić na boczek , kiełbasę lub kabanosy. Pamiętaj jednak, że wtedy wzrasta jego kaloryczność.
Z czym podawać omlet z warzywami, szynką i serem?
Omlet z warzywami, szynką i serem można podawać solo lub z dodatkami. Oto kilka moich ulubionych propozycji:
sałatka z rukoli, ogórka i awokado skropiona oliwą i sokiem z cytryny,
dip jogurtowy (gęsty jogurt naturalny lub grecki mieszam z ulubionymi przyprawami)
40 g żółtego sera (np. cheddar, gouda lub edamski),
5 pomidorków koktajlowych,
sól,
pieprz,
oregano (opcjonalnie),
natka pietruszki/szczypiorek (opcjonalnie),
łyżka masła lub oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka, szynkę w cienkie plastry, ser w kostkę lub ścieram na tarce, a pomidorki przekrawam na pół.
Na patelni rozgrzewam masło lub oliwę z oliwek. Wrzucam cebulę i smażę ją na złoty kolor. Następnie dodaję pomidorki i podsmażam przez kilka minut, aż trochę zmiękną.
Następnie dodaję pokrojoną szynkę i smażę jeszcze przez około minutę.
Do miski wbijam jajka, doprawiam solą, pieprzem i opcjonalnie suszonym oregano i ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystej masy.
Do podsmażonych warzyw i szynki, wlewam ubite jajka, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
Smażę na małym ogniu przez około 5-7 minut. Gdy omlet zacznie się ścinać posypuję go serem i składam na pół. Można też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
Gdy omlet z warzywami, szynką i serem jest gotowy, przekładam go na talerz, dodaję rukolę i podaję na ciepło.