Przystawki ze śledziem na Wigilię i świąteczną kolację. 4 doskonałe przepisy
01.11.2023 15:21
Przystawki i sałatki ze śledzi podajemy je na Wigilię i świąteczną kolację. Ale my podsuwamy ci pomysły na specjały, które możesz zrobić wcześniej i przechować w słoju. Łączą w sobie tradycję z nowoczesnością. Wypróbuj nasze przepisy na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami, filety śledziowe po kaszubsku, rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami oraz matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką.
Śledzie to pyszne i zdrowe ryby. Warto je jeść nie tylko od święta, bo są bardzo zdrowe. Bez śledzi nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej i bożonarodzeniowego ucztowania. Zapewne każda z nas ma własne tradycyjne przepisy na śledzie, które uwielbia cała rodzina. Ale jeśli chcesz wprowadzić coś nowego do rodzinnego menu, mamy dla ciebie cztery wyjątkowe i pyszne propozycje na przystawki i sałatki ze śledzi.
Nie musisz czekać do ostatniej chwili - te dania możesz przygotować wcześniej i przechować w słoiku do świąt. Odpowiednio przechowane nie zepsują się i zachowają doskonały smak!
Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Składniki:
40 dag matiasów
4 ziemniaki
1 czerwona cebula
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
ocet jabłkowy
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
olej
Przygotowanie:
Matiasy wymocz. Ziemniaki ugotuj z solą w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój w plastry (możesz użyć foremki). Cebulę potnij w krążki. Razem z ziemniakami włóż do miski, skrop octem. Odstaw na 30 minut.
Dodaj obrane i starte jabłko, półplasterki ogórka, posiekany koperek oraz pokrojone śledzie. Przypraw całość pieprzem, skrop olejem.
Filety śledziowe po kaszubsku
Składniki:
6 filetów matiasów
2 cebule
1 jabłko
5 łyżek koncentratu pomidorowego
5 dag rodzynek
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
miód
pieprz
cynamon
olej
Przygotowanie:
Matiasy opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cebule potnij w piórka. Zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, pół łyżeczki cynamonu i ziele angielskie. Wymieszaj, dopraw pieprzem i miodem. Duś na wolnym ogniu 15 minut.
Przestudź. Włóż pokrojone śledzie. Wsyp rodzynki, wymieszaj. Przełóż do słoja i odstaw na 2 doby.
Rolmopsy śledziowe po włosku z suszonymi pomidorami i orzechami
Zalej śledzie, odstaw na noc. Na każdym płacie ułóż po 1 pomidorze, listku bazylii i połówce orzecha. Zroluj, zalej olejem. Odłóż na noc.
Matiasy śledziowe pod warzywną pierzynką
Składniki:
1/2 kg filetów matiasów
2 buraki
4 ziemniaki
1 marchew
5 jajek
1 czerwona cebula
3 ogórki konserw.
5 łyżek majonezu
olej
pieprz
sól
Przygotowanie:
Buraki, ziemniaki i marchew ugotuj, zetrzyj. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj. Śledzie pokrój. Wymieszaj z posiekanymi ogórkami i cebulą oraz 2 łyżkami oleju. Dopraw pieprzem.
Śledzie ułóż na półmisku. Warstwami kładź na nie jajka i warzywa. Ostatnią warstwą powinny być doprawione buraki z majonezem.