Śledzie z fasolką – szybka przekąska z charakterem
13.07.2021 18:00
Śledzie z fasolką to idealna przekąska. Szybka i łatwa w przygotowaniu, i jaka zdrowa! Bo śledzie to bogactwo kwasów Omega 3.
Śledzie z fasolką
Składniki
450 g matiasów
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
papryczka chili
3 łyżki keczupu
4 łyżki octu z białego wina
puszka czerwonej fasolki (250 g po odsączeniu)
łyżka posiekanej natki
Przygotowanie
Śledzie opłucz z zalewy (solone z beczki wcześniej namocz w wodzie z dodatkiem mleka) i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj lub pokrój w piórka. Posiekaj czosnek i chili.
Cebulę wrzuć na zimny olej, podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut, żeby ją zeszklić, a nie przyrumienić. Dodaj czosnek i chili, duś razem przez 2 minuty. Dodaj keczup i ocet, wymieszaj, zdejmij z palnika, wystudź.
Fasola dokładnie opłucz i osącz, wymieszaj ze śledziami i zimnym sosem. Takie śledzie najlepiej odstawić na kilka godzin lub całą noc, żeby nabrały smaku. Do śledzi możesz dodać też pestki słonecznika albo dyni, kukurydzę lub ugotowane ziemniaki.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.