Śledzie z fasolką – szybka przekąska z charakterem
13.07.2021 18:00
Śledzie z fasolką to idealna przekąska. Szybka i łatwa w przygotowaniu, i jaka zdrowa! Bo śledzie to bogactwo kwasów Omega 3.
Śledzie z fasolką
Składniki
450 g matiasów
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
papryczka chili
3 łyżki keczupu
4 łyżki octu z białego wina
puszka czerwonej fasolki (250 g po odsączeniu)
łyżka posiekanej natki
Przygotowanie
Śledzie opłucz z zalewy (solone z beczki wcześniej namocz w wodzie z dodatkiem mleka) i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj lub pokrój w piórka. Posiekaj czosnek i chili.
Cebulę wrzuć na zimny olej, podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut, żeby ją zeszklić, a nie przyrumienić. Dodaj czosnek i chili, duś razem przez 2 minuty. Dodaj keczup i ocet, wymieszaj, zdejmij z palnika, wystudź.
Fasola dokładnie opłucz i osącz, wymieszaj ze śledziami i zimnym sosem. Takie śledzie najlepiej odstawić na kilka godzin lub całą noc, żeby nabrały smaku. Do śledzi możesz dodać też pestki słonecznika albo dyni, kukurydzę lub ugotowane ziemniaki.