Omlet ze szparagami i pieczarkami: pomysł na szybki i zdrowy posiłek
Omlet ze szparagami i pieczarkami - przepis
Fot. 123 RF

Omlet ze szparagami i pieczarkami: pomysł na szybki i zdrowy posiłek

Omlet ze szparagami i pieczarkami z piekarnika to danie, które można jeść o każdej porze dnia – na śniadanie, lunch czy lekką kolację. Jest świetnym wyborem zarówno dla osób dbających o linię, jak i dla tych, którzy szukają smacznych i odżywczych posiłków. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. 

Spis treści

Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które można przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie smaży się go na patelni, jednak wersja pieczona w piekarniku jest równie smaczna, a przy tym lżejsza i zdrowsza. Szczególnie wartą uwagi propozycją jest omlet ze szparagami i pieczarkami, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. 

Szparagi bogate są w witaminy A, C, E oraz K, a także kwas foliowy i błonnik. Działają korzystnie na układ trawienny, wspomagają detoksykację organizmu i dostarczają niewielu kalorii. Pieczarki z kolei są doskonałym źródłem selenu, potasu i witamin z grupy B. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i dużej zawartości błonnika wspierają metabolizm i pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. W połączeniu ze szparagami nadają omletowi głębszy smak i przyjemną konsystencję.

Ten puszysty i lekki omlet na słono jest wyśmienity sam w sobie, ale można również wzbogacić jego smak dodając np. sery (ricottę, mozzarellę, fetę), świeże zioła, warzywa (pomidory, cukinię, szpinak) czy wędzonego łososia. 

Omlet ze szparagami i pieczarkami z piekarnika – przepis 

Czas przygotowania: ok. 25 minut 

Poziom trudności: łatwy 

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M
  • 3 szparagi
  • 3 pieczarki
  • 30 g sera ricotta
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżka mleka 1,5% (opcjonalnie)
  • sól, 
  • pieprz 
  • świeże zioła (bazylia, tymianek) do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Przygotuj warzywa – umyj szparagi, odłam końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w cienkie piórka.
  3. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pieczarki i szparagi przez 3-4 minuty, aż zmiękną.
  4. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko (jeśli używasz), sól i pieprz.
  5. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy żaroodpornej lub małej patelni przystosowanej do piekarnika.
  6. Na wierzchu pokrusz ricottę i posyp cebulą.
  7. Piecz przez około 15-20 minut, aż omlet się zetnie i lekko zarumieni.
  8. Omlet ze szparagami i pieczarkami podawaj na ciepło.

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: ~270 kcal

Białko: ~18 g

Tłuszcze: ~19 g

Węglowodany: ~6 g

omlet-ze-szparagami-i-pieczarkami-przepis-200233205_m
Omlet ze szparagami i pieczarkami
Źródło: 123FRF

 

Czytaj więcej