Omlet z cukinią z piekarnika: niskokaloryczne danie, idealne dla osób na diecie
Omlet z cukinią z piekarnika
Fot. 123 RF

Omlet z cukinią z piekarnika: niskokaloryczne danie, idealne dla osób na diecie

Omlet z cukinią z piekarnika to lekkie danie, które z powodzeniem wpasowuje się w diety niskokaloryczne oraz wegetariańskie. Można go podać z dodatkiem świeżych sałat lub pieczywem pełnoziarnistym, tworząc zdrowy, zbilansowany posiłek. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. 

Spis treści

Omlet z cukinią z piekarnika to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego omletu smażonego na patelni. Ma lekką, puszystą konsystencję i delikatny smak. Jest idealny, gdy zależy nam na prostym, sycącym posiłku, który można przygotować w krótkim czasie. To świetny wybór na każdą porę dnia - sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.

Przygotowanie omleta z cukinią w piekarniku to świetny pomysł! Dzięki temu będzie bardziej puszysty i równomiernie upieczony. Wystarczy podsmażyć cukinię na patelni, a następnie wymieszać ją z jajkami i ulubionymi dodatkami. Całość można przelać do naczynia żaroodpornego lub patelni nadającej się do piekarnika i piec w temperaturze około 180°C przez 15–20 minut, aż omlet się zetnie i lekko zarumieni.

Taka wersja sprawia, że omlet przypomina frittatę – możesz dodać do niego ser, zioła i inne warzywa, a nawet odrobinę orzechów dla chrupkości. 

Omlet na słono z cukinią z piekarnika jest wyjątkowo uniwersalny – można go modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak pomidory, cebulę, czy ser, a także eksperymentować z różnymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu, danie łatwo dostosować do indywidualnych gustów. Świetnie komponuje się z sałatkami, świeżym pieczywem czy różnorodnymi sosami.

Fit omlet z warzywami bez mąki: przepis na zdrowe i lekkie śniadanie

Omlet z cukinią z piekarnika – przepis 

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M
  • 150 g cukinii
  • 2 łyżki mleka 1,5%
  • 1 mała cebulka dymka
  • 1,5 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta oregano lub bazylii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Cukinię pokrój w w półksiężyce lub w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię przez około 4-5 minut.
  4. W misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól, pieprz, przyprawy i ser.
  5. Wrzuć podsmażoną cukinię oraz połowę posiekanej dymki do masy jajecznej.
  6. Przelej wszystko do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem lub posmarowanego tłuszczem.
  7. Piecz przez 20 minut, aż omlet się zetnie i lekko zarumieni.
  8. Posyp pozostałą dymką i podawaj z pieczywem lub warzywami.

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: ok. 320 kcal

Węglowodany: ok. 5 g

Białko: ok. 22 g

Tłuszcz: ok. 22 g

omlet-z-cukinią- z-piekarnika-przepis-35030003_m
Omlet z cukinią z piekarnika
Źródło: 123 RF

Czytaj więcej