Jak zrobić omlet z jabłkiem i bananem? Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Omlet z jabłkiem i bananem - przepis
Fot. 123 RF

Jak zrobić omlet z jabłkiem i bananem? Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Omlet z jabłkiem i bananem to świetna opcja na śniadanie. Jest pyszny, pożywny i szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko 20 minut i gotowe! Odkryj prosty przepis oraz wskazówki, z czym go podawać. 

 

Omlet z jabłkiem i bananem to jedno z tych dań, które stało się moim codziennym rytuałem. Czuję się po nim lekko i pełna energii. Jest również bardzo zdrowy. Owoce dostarczają cennych witamin, minerałów i błonnika, które wspierają mój organizm i dobre samopoczucie. Dodatkowo, omlet ten można łatwo urozmaicić o różne dodatki, co sprawia, że za każdym razem smakuje inaczej. 

Omlet z jabłkiem i bananem to także świetna opcja dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Ma niską kaloryczność, a jednocześnie jest bardzo sycący - zaspokaja głód na długi czas, nie obciążając organizmu.

Omlet na słodko – idealny pomysł na pyszne i pożywne danie. Jak go przygotować?

Z czym podawać omlet z jabłkiem i bananem?

Moje serce skradł omlet podany z jogurtem naturalnym lub greckim i łyżką miodu, który dodaje słodyczy. Wspaniale smakuje również z polewą czekoladową, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami np. malinami, borówkami czy truskawkami. Jeśli lubisz chrupiące akcenty, polecam posypać omlet prażonymi migdałami, orzechami włoskimi lub nerkowcami. W ten sposób wprowadzisz dodatkowe białko i zdrowe tłuszcze. 

Omlet z jabłkiem i bananem - przepis 

Czas przygotowania: 20 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm M,
  • 1 małe jabłko,
  • 1/2 dojrzałego banana,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju do smażenia,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 
  2. Banana rozgnieć widelcem na puree.
  3. Połącz banana z jabłkiem i dopraw cynamonem, jeśli chcesz, aby omlet był bardziej aromatyczny. 
  4. W osobnej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  5. Następnie do masy bananowo jabłkowej partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu ok. 4-5 minut, aż uzyskasz złocisty kolor. Następnie za pomocą łopatki ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę, zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 2 minut.

Kalorie: 300 kcal

Białko: 12 g

Węglowodany: 28 g

Tłuszcz: 18 g

omlet z jabłkiem i bananem 146474846_m
Puszysty omlet z jabłkiem i bananem
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej