Według statystyk przeciętnie zjadamy ok 8 kg chleba w ciągu roku. To wcale nie tak mało. Zatem warto zadbać o to, by ten chleb był dobry i wartościowy. Nie dajmy nabrać się nieuczciwym producentom, którzy stosują pewne sztuczki.
Spis treści
Dobry chleb, czyli jaki? A taki, który zostanie wypieczony z dobrej jakości mąki, nie będzie zawierał sztucznych dodatków, barwników i substancji zakwaszających. Warto zatem dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, co dane pieczywo zawiera. Jeśli chleb, który chcemy kupić, nie posiada etykiety, także istnieje sposób na to, by sprawdzić jego wartość. A co z pieczywem z mrożonego ciasta i chlebem tostowym? Warto je kupować, czy lepiej omijać szerokim łukiem?
Jakość mąki, z której powstają wypieki, zależy od jej typu. Typy oznacza się liczbami, a te informują, ile substancji mineralnych zawiera dana mąka. Mąka typu 750 zawiera ich 0,75%. Zatem im wskaźnik wyższy, tym mąka jest bardziej wartościowa.
Chleb tostowy nie wysycha, nie twardnieje, długo pozostaje świeży... Chleb idealny? Niestety nie. Chleb tostowy to jeden z rodzajów niezdrowego pieczywa. Zazwyczaj wypiekany jest z mąki o małej zawartości składników mineralnych, za to ma w składzie wiele sztucznych dodatków, które właśnie sprawiają, że jest miękki i długo przydatny do spożycia...
Jeśli mamy do wyboru chleb na drożdżach lub na zakwasie, zdecydowanie wybierzmy ten na zakwasie. Gdy do chleba dodaje się zakwas, powstaje fermentacja mlekowa, w wyniku której wytwarzany jest kwas mlekowy. A ten nie tylko chroni chleb przed spleśnieniem (pieczywo co najwyżej wyschnie), ale wspiera rozrost naturalnej flory bakteryjnej w jelitach.
Za najzdrowszy uważa się żytni chleb razowy. Niestety, spożywany w nadmiarze może powodować wzdęcia. Poleca się go tym, którzy mają podwyższony poziom cholesterolu, cukrzycę lub są na diecie odchudzającej. Natomiast dobrej jakości chleb pszenny polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości żołądka czy jelit (np. zespół jelita drażliwego), z uwagi na mniejsze obciążenie przewodu pokarmowego.
Chleb ten można spotkać w marketach, gdzie jest wypiekany. Nie cieszy się on dobrą sławą, ale niesłusznie. Zgodnie z powszechną opinią pieczywo mrożone zawiera dużo konserwantów i polepszaczy. Jednak wcale nie musi tak być. Wszystko zależy od jakości i rodzaju użytych składników. I tu niestety jest problem. W przypadku tego rodzaju pieczywa niemal nigdy nie podaje się składu...
Zasada jest taka: im krótszy skład, tym chleb jest zdrowszy. Dobre pieczywo powinno zawierać mąkę, wodę, zakwas i sól. Ewentualnie zdrowe dodatki, takie jak siemię lniane, sezam czy np. mak.
Nie wybierajmy takiego pieczywa, które ma w składzie karmel, słód jęczmienny – to barwniki nadające wypiekom ciemny kolor. W ten sposób oszukuje się, sprzedając barwiony chleb jako razowy. Unikajmy też chleba, który zawiera:
Nie każdy bochenek jest opatrzony etykietą. Co wtedy? W takim przypadku należy ocenić: