Domowy sos chutney. 8 przepisów na wytrawne słodko-korzenne konfitury
Chutney jabłkowy z cebulą i papryczką chili.
Fot. 123RF

Domowy sos chutney. 8 przepisów na wytrawne słodko-korzenne konfitury

Domowe sosy chutney zawierają dużo przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Wspaniale pasują do mięs, wędlin, serów, dań mącznych i przekąsek, dlatego na zimę warto zrobić kilka słoiczków. Domowy sos chutney nie tylko urozmaici smak potraw, ale też jest zdrowy. Poznaj najlepsze przepisy na sosy chutney, a także ich zdrowotne właściwości!

Słodko-korzenne konfitury znane były w Polsce już w XVII w. Nazywano je gąszczami. Z czasem zostały zapomniane, ale na fali mody na kuchnię indyjską wróciły pod nazwą chutney.

Sos chutney – co to jest?

Chutney to przysmak kuchni indyjskiej. Jest mniej gęsty niż klasyczne konfitury, dlatego określa się go często jako sos chutney. Oprócz świeżych owoców i warzyw, przypraw korzennych, cukru, wina lub octu dla podkręcenia ostrości możemy dodać pieprz czerwony albo chili. Słodycz nadadzą im figi lub rodzynki, a kwaskową nutę – żurawina. Każda taka konfitura-sos ma właściwości zdrowotne (podajemy je przy przepisach).

Chutney ze śliwek z czerwoną cebulą

108388578_m
Chutney śliwkowy z czerwoną cebulą.
123RF

Chutney ze śliwek z czerwoną cebulą reguluje trawienie i poprawia humor.

Składniki

  • 50 dag śliwek 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 czerwone cebule 
  • 1/2 szklanki czerwonego wina 
  • 3 gwiazdki anyżu gwiaździstego 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 10 dag cukru

Przygotowanie

Śliwki bez pestek i cebulę drobno kroimy. Mieszamy z resztą składników. Dusimy do miękkości. Wekujemy w słoikach.

Chutney z jabłek z cebulą i papryczką chili

62983415_m
Chutney jabłkowy z cebulą i papryczką chili.
123RF

Chutney z jabłek z cebulą i papryczką chili zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu i ryzyko wystąpienia chorób krążenia.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 2 cebule 
  • strąk chili 
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Przygotowanie

Obrane jabłka i chili czyścimy z nasion. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu, mieszając (do zgęstnienia). Pasteryzujemy w słoiczkach.

Chutney z gruszek z żurawiną

47552973_m
Chutney gruszkowy z żurawiną.
123RF

Chutney z gruszek z żurawiną poprawia pracę tarczycy.

Składniki

  • cebula 
  • 2 gruszki 
  • garść żurawiny 
  • 2 łyżki miodu 
  • ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • jabłko 
  • 1/3 szklanki octu winnego 

Przygotowanie

Obrane i pokrojone gruszki, cebulę i jabłko mieszamy z resztą składników. Dodajemy 1/3  szklanki wody. Gotujemy do zagęszczenia.

Chutney z pomidorów i cukinii

17899902_m
Chutney pomidorowo-cukiniowy.
123RF

Chutney z pomidorów i cukinii dobrze działa na oczy.

Składniki

  • 2 cukinie 
  • 3 pomidory 
  • ząbek czosnku 
  • cebula 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • 2 łyżki ziaren kolendry 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 
  • 10 dag daktyli bez pestek 

Przygotowanie

Gotujemy pokrojone cukinie, pomidory, daktyle i cebulę z resztą składników na małym ogniu do zgęstnienia. Przekładamy do słoików i wekujemy.

Chutney z pigwy z dziką różą

12958581_m
Chutney pigwowy z dziką różą.
123RF

Chutney z pigwy z dziką różą łagodzi stany zapalne w organizmie

Składniki

  • 4 pigwy 
  • 4 cebule 
  • 1 szklanka owoców dzikiej róży 
  • 4 jabłka 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru 

Przygotowanie

Posiekaną cebulę, obrane i wypestkowane pigwy, obrane starte jabłka podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników. Gotujemy do miękkości.

Chutney z dyni z papryką

131227822_m
Chutney dyniowy z papryką.
123RF

Chutney z dyni z papryką pomaga zwalczyć przeziębienie.

Składniki

  • 1 kg dyni 
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanki octu jabłkowego 
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 cebule 
  • 3 jabłka 

Przygotowanie

Miąższ dyni i jabłek ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, mieszając. Wekujemy w słoikach.

Chutney z zielonych pomidorów, fig i goździków

43789085_m
Chutney z zielonych pomidorów, fig i goździków.
123RF

Chutney z zielonych pomidorów, fig i goździków łagodzi stres.

Składniki

  • 10 fig 
  • cebula 
  • 50 dag zielonych pomidorów 
  • papryka zielona 
  • 1/2 szklanki octu winnego 
  • 10 dag cukru 
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Przygotowanie

Obieramy pomidory, figi i cebulę, wydrążamy paprykę. Wszystko kroimy na małą kostkę. Dusimy z resztą składników ok. 40 minut, mieszając. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Chutney z moreli z czerwonym pieprzem

32445233_m
Chutney morelowe z czerwonym pieprzem.
123RF

Chutney z moreli z czerwonym pieprzem działa przeciwreumatycznie.

Składniki

  • 10 moreli 
  • cebula 
  • 1/2 szklanki octu winnego 
  • jabłko 
  • 5 łyżek cukru
  • 3 liście laurowe 
  • 10 ziaren czerwonego pieprzu 
  • 3 cm kawałek imbiru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Przygotowanie

Na oleju podsmażamy z przyprawami obrane i pokrojone morele, jabłko i cebulę. Dodajemy ocet, pół szklanki wody i dusimy, mieszając tak długo, aż owoce się rozpadną.

 

Czytaj więcej