Czym jest ser halloumi i jak go wykorzystać? Przygotuj z niego 3 pyszne przekąski
Ser halloumi jest doskonały do przygotowania przekąsek w stylu śródziemnomorskim
Fot. 123rf.com

Czym jest ser halloumi i jak go wykorzystać? Przygotuj z niego 3 pyszne przekąski

Ser halloumi to doskonała baza do przekąsek. Czym jest i skąd pochodzi? Ile kosztuje i jak go przygotowywać? Wypróbuj nasze trzy rozpływające się w ustach propozycje: sałatkę z grillowanym serem halloumi, smażone paluszki serowe z dipem miętowym oraz wegetariańskiego burgera z serem halloumi i awokado. 

W ostatnich latach ser halloumi popularnością dogania w naszym kraju tak dobrze znaną fetę. Pochodzi z Cypru, choć pewnie wiele osób uważa, ze jest to ser grecki. Doskonale nadaje się do smażenia i grillowania, dlatego jest doskonałym składnikiem przekąsek i sałatek. 

Czym jest ser halloumi i jak go przygotowywać?

Oryginalny ser halloumi powstaje jedynie na Cyprze, a jego receptura jest chroniona. W wielu sklepach znajdziesz też ser z Grecji lub... z Polski, ale jego nazwa to: ser typu halloumi.

Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego, często z dodatkiem mięty. Halloumi ma biały kolor. Należy do serów półtwardych, ale jest elastyczny. Można go jeść na surowo, lecz najlepiej smakuje smażony lub z grilla.

Halloumi, choć wart swej ceny, nie należy do najtańszych, dlatego warto szukać promocji. Oryginalny kosztuje od 12 zł (250 g), ser typu halloumi kupisz od 8 zł.

Sałatka z grillowanym serem halloumi, granatem i pomarańczą

30122580_m
Sałatka z grillowanym serem halloumi, granatem i pomarańczą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 op. sera halloumi
  • 1/2 granatu
  • 2 pomarańcze
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 2 garści rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • miód
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ser halloumi pokrój w plastry. Ułóż je na tacce do grilla (lub na patelni grillowej). Opiekaj po minucie z każdej strony. Pestki granatu wyjmij do miseczki. Pomarańcze podziel na cząstki, usuń błonki.
  2. Pomidorki umyj, pokrój. Posiekaj obraną cebulę. Opłucz i osusz rukolę. Ułóż na niej cebulę, pomidorki i pomarańcze oraz plastry sera. Polej sosem z oliwy, łyżeczki miodu, łyżeczki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Posyp pestkami granatu. Udekoruj koperkiem.

Paluszki z sera halloumi z miętowym dipem

95429416_m
Paluszki z sera halloumi z miętowym dipem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 op. sera halloumi
  • mąka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru płynu. Pokrój w grube plastry, a potem w słupki. Oprósz je lekko mąką. Smaż w głębokim oleju 4-6 minut.
  2. Jogurt grecki wymieszaj z oliwą. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną miętę oraz sól i pieprz do smaku. Gorące paluszki serowe podawaj z miętowym dipem.

Wegetariański burger z serem halloumi i awokado

167041894_m
Wegetariański burger z serem halloumi i awokado
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 op. sera halloumi
  • 4 bułki
  • 1 awokado
  • olej
  • limonka
  • 1-2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • sos do burgerów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojony w plastry i osączony ser wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Smaż po minucie z każdej strony. Awokado obierz, pokrój w plastry. Skrop sokiem z limonki. Obraną cebulę pokrój w krążki, pomidory i ogórki w plasterki.
  2. Bułki przekrój, odgrzej w piekarniku. Przekładaj je oprószonymi solą i pieprzem warzywami, awokado oraz halloumi. Serwuj z sosem do burgerów.

 

 

Czytaj więcej