Ser halloumi jest doskonały do przygotowania przekąsek w stylu śródziemnomorskim
Fot. 123rf.com
ABC gotowania
Czym jest ser halloumi i jak go wykorzystać? Przygotuj z niego 3 pyszne przekąski
04.06.2022 19:21
Ser halloumi to doskonała baza do przekąsek. Czym jest i skąd pochodzi? Ile kosztuje i jak go przygotowywać? Wypróbuj nasze trzy rozpływające się w ustach propozycje: sałatkę z grillowanym serem halloumi, smażone paluszki serowe z dipem miętowym oraz wegetariańskiego burgera z serem halloumi i awokado.
W ostatnich latach ser halloumi popularnością dogania w naszym kraju tak dobrze znaną fetę. Pochodzi z Cypru, choć pewnie wiele osób uważa, ze jest to ser grecki. Doskonale nadaje się do smażenia i grillowania, dlatego jest doskonałym składnikiem przekąsek i sałatek.
Czym jest ser halloumi i jak go przygotowywać?
Oryginalny ser halloumi powstaje jedynie na Cyprze, a jego receptura jest chroniona. W wielu sklepach znajdziesz też ser z Grecji lub... z Polski, ale jego nazwa to: ser typu halloumi.
Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego, często z dodatkiem mięty. Halloumi ma biały kolor. Należy do serów półtwardych, ale jest elastyczny. Można go jeść na surowo, lecz najlepiej smakuje smażony lub z grilla.
Halloumi, choć wart swej ceny, nie należy do najtańszych, dlatego warto szukać promocji. Oryginalny kosztuje od 12 zł (250 g), ser typu halloumi kupisz od 8 zł.
Sałatka z grillowanym serem halloumi, granatem i pomarańczą
Składniki:
1 op. sera halloumi
1/2 granatu
2 pomarańcze
1 garść pomidorków koktajlowych
1 mała cebula cukrowa
2 garści rukoli
4 łyżki oliwy
miód
cytryna
sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
Ser halloumi pokrój w plastry. Ułóż je na tacce do grilla (lub na patelni grillowej). Opiekaj po minucie z każdej strony. Pestki granatu wyjmij do miseczki. Pomarańcze podziel na cząstki, usuń błonki.
Pomidorki umyj, pokrój. Posiekaj obraną cebulę. Opłucz i osusz rukolę. Ułóż na niej cebulę, pomidorki i pomarańcze oraz plastry sera. Polej sosem z oliwy, łyżeczki miodu, łyżeczki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Posyp pestkami granatu. Udekoruj koperkiem.
Paluszki z sera halloumi z miętowym dipem
Składniki:
2 op. sera halloumi
mąka
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do głębokiego smażenia
kilka gałązek świeżej mięty
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru płynu. Pokrój w grube plastry, a potem w słupki. Oprósz je lekko mąką. Smaż w głębokim oleju 4-6 minut.
Jogurt grecki wymieszaj z oliwą. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną miętę oraz sól i pieprz do smaku. Gorące paluszki serowe podawaj z miętowym dipem.
Wegetariański burger z serem halloumi i awokado
Składniki:
1 op. sera halloumi
4 bułki
1 awokado
olej
limonka
1-2 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
sos do burgerów
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojony w plastry i osączony ser wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Smaż po minucie z każdej strony. Awokado obierz, pokrój w plastry. Skrop sokiem z limonki. Obraną cebulę pokrój w krążki, pomidory i ogórki w plasterki.
Bułki przekrój, odgrzej w piekarniku. Przekładaj je oprószonymi solą i pieprzem warzywami, awokado oraz halloumi. Serwuj z sosem do burgerów.