Wegański pasztet warzywny. Przepis na doskonałe jarskie danie
Wegański pasztet warzywny.
Fot. 123RF

Wegański pasztet warzywny. Przepis na doskonałe jarskie danie

Wegański pasztet z cukinią i marchewką, kaszą jaglaną, fasolą i ciecierzycą ma wspaniały aromat warzyw i orzechów, dzięki dodatkowi masła orzechowego. Oto nasz przepis.

To jarskie danie na pewno przypadnie do gustu także zjadaczom mięsa. Jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba. Możesz też po prostu zjeść plaster bez niczego

Jeśli nie zjesz pasztetu w całości...

Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, resztę zamroź. Pasztet w zamrażalniku, zamknięty w szczelnym pojemniku, możesz przechowywać przez 1-2 miesiące.

Wegański pasztet warzywny

63177526_m
Wegański pasztet warzywny.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 35 minut+ 50 minut+ 60 minut
Kaloryczność:
265 kcal

Składniki

  • po 2 cukinie i marchewki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 puszki fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • imbir
  • kurkuma
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 suszonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę obierz, cukinię oczyść, warzywa opłucz, zetrzyj. Suszone pomidory potnij w paski. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz imbir (do smaku). Smaż przez chwilę.
  2. Do warzyw dolej 1 szklanki wody. Gotuj 15 minut. Dodaj jeszcze 1 i 1/3 szklanki wody, osączoną fasolę oraz suchą kaszę. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz kurkumą.
  3. Po ok. 30 minutach gotowania dołóż cukinię. Gotuj jeszcze 15 minut. Dokładnie ostudź. Ciecierzycę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem razem z masłem orzechowym. Dodaj ugotowane warzywa z kaszą (ew. lekko masę zmiksuj). Wbij jajka.
  4. Wrzuć suszone pomidory i wymieszaj. Foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej masę warzywną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pasztet piecz 1 godzinę.

 

Czytaj więcej