Pasztet brokułowo-paprykowy z masą twarogową. Przepis na pyszne wege danie
09.09.2021 11:23
Pasztet brokułowo-paprykowy z masą twarogową, świeżym szczypiorkiem i ziołami. Idealny na kanapkę lub jako przekąska. Wypróbuj nasz przepis!
Pasztet brokułowo-paprykowy to pyszne wegetariańskie danie. Bardzo zdrowe dzięki dużej ilości świeżych warzyw.
Czy brokuły chronią przed rakiem?
Brokuły mają właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, ułatwia likwidację tych oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne jedzenie produktów zawierających sulforafan, czyli np. brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego. Ważne! Warzywo zachowa swoje prozdrowotne właściwości tylko wtedy, gdy będzie prawidłowo ugotowane. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.
Liczba porcji: 10 porcji Czas przygotowanie: 45 minut + chłodzenie + 35 minut Kaloryczność: 245 kcal
Składniki
1 średni brokuł
2 duże czerwone papryki
40 dag mielonego tłustego twarogu
1 szklanki śmietany kremówki
1 i 1/2 szklanki kwaśnej
śmietany
2 ząbki czosnku
6 łyżeczek żelatyny
sok z 1 cytryny
1/2 pęczka szczypiorku
po kilka gałązek natki, bazylii, mięty
sól
pieprz
olej
Przygotowanie
Papryki posmaruj olejem. Piecz ok. 35 minut w 220°C, aż na strąkach zaczną pojawiać się brązowe plamki. Brokuł oczyść, opłucz, gotuj przez 10 minut w lekko posolonej wodzie. Upieczone papryki przykryj ściereczką. Po 15-20 minutach zdejmij skórkę, oczyść strąki z pestek. Miąższ zmiksuj.
Brokuły odcedź, osącz, rozgnieć widelcem. Twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną. Śmietanę kremówkę ubij, domieszaj do masy. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Masę twarogową połącz z żelatyną. Rozdziel. Do jednej połowy dodaj brokuł, a do drugiej – paprykę. Formę wyłóż folią spożywczą. Nałóż do niej masę zieloną, a potem czerwoną. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem obsyp posiekanymi ziołami.
Foremkę posmaruj wodą albo olejem, dopiero potem wyłóż folią. Dzięki temu będzie ona lepiej przylegała do ścianek formy.