Fit obiad z kurczakiem to doskonały pomysł na niskokaloryczny posiłek, który pomoże Ci zredukować wagę. Jeśli zastanawiasz się, co zdrowego przygotować na obiad z kurczakiem, wypróbuj nasze fit przepisy: od dietetycznego makaronu i piersi faszerowanej szpinakiem po pożywne danie z ryżem i dużą ilością warzyw. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione dietetyczne danie, które na stałe zagości w Twoim menu.
Kurczak to doskonała baza dla pysznych fit obiadów. Zawiera dużo białka oraz witamin, a jednocześnie ma niską kaloryczność (100 g piersi ma ok. 165 kcal), co czyni go świetnym wyborem dla osób odchudzających się.
Fit obiady z kurczakiem w roli głównej nie muszą być monotonne. Istnieje wiele smacznych dań, które zachwycają smakiem, są łatwe w przygotowaniu i sycą na długo np. makaron z kurczakiem i pomidorami, kurczak faszerowany szpinakiem czy kurczak z pieczarkami.
Fit obiady z kurczakiem – jakie mięso wybrać?
Wybieraj kurczaka wysokiej jakości, z polskich hodowli z unijnym certyfikatem. Ptaki mają dostęp do naturalnego światła, wybiegu i są karmione ekologiczną karmą, bez hormonów wzrostu oraz antybiotyków. Takie mięso jest smaczniejsze i dużo zdrowsze.
Zwracaj również uwagę na świeżość oraz zapach. Świeży kurczak powinien mieć bladoróżowy lub lekko beżowy kolor, być jędrny i gładki. Unikaj mięsa o ciemniejszym zabarwieniu, prawie białego, z zielonkawym nalotem oraz żółtą, suchą i popękaną skórą.
Szybki fit obiad bez mięsa: 6 przepisów na sycące, lekkostrawne i pełne smaku posiłki
Fit obiad z kurczakiem i makaronem
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 100 g makaronu z soczewicy lub zielonego groszku,
- 4-5 pomidorki cherry,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra,
- świeża bazylia do dekoracji.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w paski lub małe kawałki i przełóż do miski. Dopraw według uznania. Smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 4-5 minut.
- Czosnek pokrój na cienkie plasterki, pomidora na ćwiartki.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj czosnek oraz pomidory i dopraw. Podsmażaj na małym ogniu ok. 3-4 minuty.
- Odcedź makaron, dodaj do kurczaka i wymieszaj.
- Przełóż do miski i udekoruj listkami bazylii.
- Wskazówka: aby urozmaicić smak, danie możesz posypać startą mozzarellą light.
Fit obiad z kurczakiem i makaronem
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem, ryżem i warzywami
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 1/2 szklanki ryżu brązowego/jaśminowego/basmati,
- 1 mała marchewka,
- 4-6 różyczek brokułu,
- 2 łyżki zielonego groszki,
- 2 łyżki kukurydzy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka posmaruj oliwą i dopraw według uznania. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Marchewkę ugotuj i pokrój na plasterki.
- Różyczki brokułu wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 3-5 minut.
- Na talerzu ułóż ryż, pokrojonego w plastry kurczaka oraz warzywa.
Fit obiad z kurczakiem, ryżem i warzywami
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 100 g pieczarek,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 6 plastrów cukinii,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka posmaruj oliwą i dopraw według uznania. Piecz ok. 20-25 minut. W piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Pieczarki i czosnek pokrój w plasterki, cebulę w piórka.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pieczarki, następnie zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Smaż ok. 3 minut. Na koniec dodaj plasterki czosnku i pozostaw na ok. minutę. Dopraw pieprzem, solą oraz rozmarynem.
- Paprykę oraz cukinię rozłóż na pergaminie, skrop oliwą i piecz ok. 15-20 minut w 170°C.
- Na talerzu ułóż podsmażone pieczarki, pierś z kurczaka oraz warzywa.
Fit obiad z kurczakiem i pieczarkami
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem i cukinią
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka/ostra.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka posmaruj oliwą i dopraw według uznania. Piecz ok. 20-25 minut. W piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Cukinię pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron, aż będzie miękka.
- Dodaj pomidorki oraz plasterki czosnku i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 minut.
- Ułóż na talerzu pokrojoną w plastry pierś z kurczaka oraz cukinię.
- Wskazówka: cukinię z pomidorkami możesz również upiec w piekarniku (ok. 15 minut w 180°C stopniach).
Fit obiad z kurczakiem i cukinią
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół puszki zielonego groszku,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Szpinak podduś na rozgrzanej patelni, następnie dodaj czosnek i serek. Wymieszaj.
- Odstaw farsz do ostudzenia.
- Natnij pierś z kurczaka, nafaszeruj ostudzonym szpinakiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 minut.
- Podawaj z zielonym groszkiem.
Fit obiad z kurczakiem i szpinakiem
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem i ziemniakami
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 3-4 małe młode ziamniaki,
- 40 g świeżego szpinaku/rukoli/roszponki,
- 4-5 pomidorków cherry,
- 20 g czerwonej cebuli,
- krem balsamiczny do skropienia (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki oleju z pestek winogron,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, przekrój na pół i wrzuć do gorącej, osolonej wody. Gotuj ok. 15 minut do miękkości.
- Kurczaka pokrój w paski lub małe kawałki i dopraw według uznania. Smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ok. 4-5 minut.
- Przygotuj sałatkę: szpinak wymieszaj z pomidorkami i pokrojoną w piórka cebulą. Skrop kremem balsamicznym.
- Obok połóż ugotowane ziemniaki i kurczaka.
Fit obiad z kurczakiem i ziemniakami
fot. 123 RF
Fit obiad z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 50 g suchej kaszy gryczanej,
- 5 różyczek brokułu,
- 1 pomidor,
- 30 g rukoli,
- 1/2 awokado,
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, tymianek, biały sezam.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka posmaruj oliwą i dopraw według uznania. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
- Różyczki brokułu wrzuć do wrzącej, osolonej wodzy i gotuj przez. 3-5 minut.
- Na talerzu ułóż: kaszę gryczaną, plastry kurczaka, kawałki awokado, rukolę oraz pomidora.
- Skrop danie oliwą z oliwek.
Fit obiad z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami
fot. 123 RF
5 przepisów na szybkie fit śniadanie: niskokaloryczne i pożywne