Świąteczne słodkości z marcepanem i masą cukrową. 3 przepis na doskonałe desery
Muffinki udekorowane masą cukrową mają prawdziwy świąteczny klimat
Fot. 123rf.com

Świąteczne słodkości z marcepanem i masą cukrową. 3 przepis na doskonałe desery

Świąteczne słodkości z marcepanem i masą cukrową zachwycą młodszych i starszych gości, a na dodatek są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Możesz skorzystać z gotowych dostępnych w sklepach półproduktów, a do dekorowania muffinek zaangażować dzieciaki. Wypróbuj nasze przepisy na muffinki ozdobione masą cukrową, migdałowe trufle z masy marcepanowej i struclę z marcepanem. 

To z marcepanu i masy cukrowej powstają słodkie dekoracje, pyszne nadzienia i gwiazdkowe łakocie. To doskonały wybór dla osób, które w okresie przedświątecznym nie mają zbyt wiele czasu. Korzystając z dostępnych w sklepach gotowych półproduktów szybko wyczarujemy świąteczne słodkości. 

Czym jest masa marcepanowa i masa cukrowa?

Masa marcepanowa sprzedawana jest w formie niedużych wałków (batonów), miękka, plastyczna i słodka. Składa się z mielonych migdałów, cukru i aromatu. 

Masa cukrowa (inaczej lukier plastyczny, fondant) jest biała, gęsta i smakuje jak lukier. Można ją barwić, zagniatać, wałkować i formować. Przed świętami dostępne w marketach, przez cały rok w sklepach internetowych. Marcepan od 11 zł/200 g, masa cukrowa 6,50/250 g.

Jak zrobić domowy cukier plastyczny?

4 łyżeczki żelatyny namocz w 70 ml zimnej wody. Dodaj 100 g glukozy w proszku. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie gładki płyn. Przestudź go, dodaj 800 g cukru pudru. Zagnieć plastyczną masę. Rozwałkuj ją i wytnij ozdobne elementy.

Muffinki ozdobione masą cukrową

90171915_m
Muffinki ozdobione masą cukrową
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • po 2 łyżeczki proszku do piecz. i cukru wanilinowego
  • po 1/2 szklanki cukru i oleju
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 250 g masy cukrowej
  • barwniki

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę, proszek, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj jajko, olej i mleko, zmiksuj. Foremki napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25 minut w 180˚C. Masło utrzyj z cukrem pudrem, posmaruj muffiny.
  2. Masę cukrową podziel na porcje, część zagnieć z barwnikami, rozwałkuj. Powycinaj krążki i małe ozdoby. Krążki połóż na krem, dociśnij. Małe ozdoby posmaruj delikatnie wodą i poprzyklejaj na wierzch muffinek.

Migdałowe trufle z masy marcepanowej

34456472_m
Migdałowe trufle z masy marcepanowej
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 20 migdałów
  • 200 g masy marcepanowej
  • naturalne kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Migdały sparz, otrzyj skórkę (najłatwiej zrobić to, kładąc migdały na ściereczce i pocierając nią). Masę marcepanową pokrój na 20 kawałków. Zrób z nich małe placuszki. Na każdym połóż jeden migdał.
  2. Migdały przykryj masą marcepanową, formując w dłoniach okrągłe trufle. Ułóż je na tacce, wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut. Wyjmij, obtocz w kakao. Trufle przechowuj w lodówce.

Strucla z marcepanem

134798965_m
Strucla z marcepanem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki rumu 
  • 140 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 200 g masy marcepanowej 

Sposób przygotowania:

  1. Zrób zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki oraz łyżki mleka. Resztę mąki i cukru połącz. Dodaj zaczyn, jajko, rum, resztę mleka, 100 g rozpuszczonego masła i rodzynki. Wyrób ciasto, odstaw na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ułóż wałek marcepanu, zawiń ciasto do środka. Potem zawiń drugi bok. Odłóż na 20 minut. Piecz 50 minut w 175˚C. Polej resztą masła, ew. posyp cukrem pudrem.

 

 

Czytaj więcej