Muffinki udekorowane masą cukrową mają prawdziwy świąteczny klimat
Fot. 123rf.com
Wokół stołu
Świąteczne słodkości z marcepanem i masą cukrową. 3 przepis na doskonałe desery
03.11.2024 10:37
Świąteczne słodkości z marcepanem i masą cukrową zachwycą młodszych i starszych gości, a na dodatek są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Możesz skorzystać z gotowych dostępnych w sklepach półproduktów, a do dekorowania muffinek zaangażować dzieciaki. Wypróbuj nasze przepisy na muffinki ozdobione masą cukrową, migdałowe trufle z masy marcepanowej i struclę z marcepanem.
To z marcepanu i masy cukrowej powstają słodkie dekoracje, pyszne nadzienia i gwiazdkowe łakocie. To doskonały wybór dla osób, które w okresie przedświątecznym nie mają zbyt wiele czasu. Korzystając z dostępnych w sklepach gotowych półproduktów szybko wyczarujemy świąteczne słodkości.
Czym jest masa marcepanowa i masa cukrowa?
Masa marcepanowa sprzedawana jest w formie niedużych wałków (batonów), miękka, plastyczna i słodka. Składa się z mielonych migdałów, cukru i aromatu.
Masa cukrowa (inaczej lukier plastyczny, fondant) jest biała, gęsta i smakuje jak lukier. Można ją barwić, zagniatać, wałkować i formować. Przed świętami dostępne w marketach, przez cały rok w sklepach internetowych. Marcepan od 11 zł/200 g, masa cukrowa 6,50/250 g.
Jak zrobić domowy cukier plastyczny?
4 łyżeczki żelatyny namocz w 70 ml zimnej wody. Dodaj 100 g glukozy w proszku. Podgrzewaj, mieszając, aż powstanie gładki płyn. Przestudź go, dodaj 800 g cukru pudru. Zagnieć plastyczną masę. Rozwałkuj ją i wytnij ozdobne elementy.
Muffinki ozdobione masą cukrową
Składniki:
2 szklanki mąki
po 2 łyżeczki proszku do piecz. i cukru wanilinowego
po 1/2 szklanki cukru i oleju
1 jajko
100 g masła
400 g cukru pudru
250 g masy cukrowej
barwniki
Sposób przygotowania:
Połącz mąkę, proszek, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj jajko, olej i mleko, zmiksuj. Foremki napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25 minut w 180˚C. Masło utrzyj z cukrem pudrem, posmaruj muffiny.
Masę cukrową podziel na porcje, część zagnieć z barwnikami, rozwałkuj. Powycinaj krążki i małe ozdoby. Krążki połóż na krem, dociśnij. Małe ozdoby posmaruj delikatnie wodą i poprzyklejaj na wierzch muffinek.
Migdałowe trufle z masy marcepanowej
Składniki:
20 migdałów
200 g masy marcepanowej
naturalne kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Migdały sparz, otrzyj skórkę (najłatwiej zrobić to, kładąc migdały na ściereczce i pocierając nią). Masę marcepanową pokrój na 20 kawałków. Zrób z nich małe placuszki. Na każdym połóż jeden migdał.
Migdały przykryj masą marcepanową, formując w dłoniach okrągłe trufle. Ułóż je na tacce, wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut. Wyjmij, obtocz w kakao. Trufle przechowuj w lodówce.
Strucla z marcepanem
Składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki rumu
140 g masła
50 g rodzynek
200 g masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
Zrób zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki oraz łyżki mleka. Resztę mąki i cukru połącz. Dodaj zaczyn, jajko, rum, resztę mleka, 100 g rozpuszczonego masła i rodzynki. Wyrób ciasto, odstaw na godzinę.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ułóż wałek marcepanu, zawiń ciasto do środka. Potem zawiń drugi bok. Odłóż na 20 minut. Piecz 50 minut w 175˚C. Polej resztą masła, ew. posyp cukrem pudrem.