Piernik na piwie z bakaliami - wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie
30.10.2024 15:10
Tradycyjny piernik na piwie z bakaliami to przepis, który ma już ponad 60 lat. Aromatyczny, miękki i wilgotny - jest naprawdę idealny i smakuje wyśmienicie. Jak go przygotować? Nie jest to trudne, a na dodatek ciasto możesz przygotować wcześniej, gdyż zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni!
Piernik to charakterystyczne ciasto Bożego Narodzenia. Pieczemy go od pokoleń na ten wyjątkowy czas. Choć przez lata powstało już setki nowoczesnych przepisów na piernik, to w ostatnich latach modne jest powracanie do starych, tradycyjnych receptur sprzed lat. Zgodnie z tym trendem przypominamy staropolski przepis na piernik na piwie z bakaliami. W oryginalnej recepturze, pochodzącej z lat 60. minionego stulecia, jest mowa o piwie słodowym. Ten trudno dostępny trunek można zastąpić piwem ciemnym lub jednym z tzw. damskich piw.
Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach, więc możesz go przygotować znacznie wcześniej, kiedy masz więcej czasu i nie jesteś obciążona przedświątecznymi obowiązkami.
Piernik na piwie z bakaliami
Składniki:
150 g masła
350 g cukru trzcinowego
6 jajek
750 g mąki
1 łyżeczka sody
1 op. przyprawy do piernika
1 szklanka ciemnego piwa
350 g miodu
2-3 garści ulubionych bakalii
szczypta soli
cukier puder
Sposób przygotowania:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym żółtku (białka odłóż), dalej miksuj. Następnie, naprzemiennie, dodawaj pozostałe składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie połącz z resztą ciasta. Przygotuj dwie foremki keksowe (wyłóż je pergaminem lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Napełnij je ciastem. Piecz pierniki 75 minut w temperaturze 180°C.
Wystudź, wyjmij z foremek. Udekoruj cukrem pudrem (jeśli chcesz, możesz też polać pierniki lukrem zrobionym z cukru pudru oraz soku z cytryny).