Sałatka ziemniaczana z jakiem i wędliną sojową. Prosty przepis
Sałatka ziemniaczana z jakiem i wędliną sojową.
Fot. 123RF

Sałatka ziemniaczana z jakiem i wędliną sojową. Prosty przepis

Sałatka z ziemniaków, jajek, warzyw, wędliną sojową z sosem czosnkowym zrobionym z majonezu i kwaśnej śmietany. Jarska przekąska pełna smaku. Wypróbuj ten przepis!

Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna dla tych, którzy ograniczają spożycie mięsa, bo zwykła wędlina zastąpiona jest sojową. 

Dlaczego warto dodać do sałatki ziemniaczanej wędlinę sojową?

Badania pokazują, że przeciętnie jemy trzy razy więcej mięsa, niż powinniśmy. Dietetycy alarmują, że przyczynia się ono do rozwoju chorób serca i nerek, odwadnia, prowadzi do chronicznego zmęczenia, bólów i zawrotów głowy, kłopotów trawiennych. A ekolodzy, że szkodzi środowisku, bo do produkcji mięsa zużywa się dużo wody i zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Dodatkowo mięso zawiera często antybiotyki, hormony, a wędliny i kiełbasy – konserwanty. Dodanie do sałatki ziemniaczanej wędliny sojowej podkręci jej smak, ale danie pozostanie jarskie. Zobacz przepis!

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i wędliną sojową

66188776_m
Sałatka ziemniaczana z wędliną sojową.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 minut (razem) ok. 35 minut
Kaloryczność: 365 kcal

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 30 dag wędliny sojowej (szynki, parówek)
  • 1 jabłko
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewki, seler i ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osobnych garnkach (razem
    ok. 25 minut). Jajka włóż do garnka z lekko posoloną wodą. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą.
  2. Obierz i odłóż do całkowitego wystudzenia. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i sojową wędliną pokrój w kostkę.
  3. Jabłko umyj, obierz, wytnij środek z pestkami, pokrój w kosteczkę. Groszek przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Przygotowane składniki przełóż do salaterki, przemieszaj.
  4. Przypraw solą oraz pieprzem. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz kwaśną śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, ew. udekoruj ziołami.

 

Czytaj więcej