Sałatka jajeczna na Wielkanoc: prosty przepis
Sałatka jajeczna na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Sałatka jajeczna na Wielkanoc: prosty przepis

Sałatka jajeczna to absolutny must-have na wielkanocnym stole. Prosty przepis, łatwa do wykonania, a przy tym niezwykle pyszna – sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i główne danie na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku.

Wielkanoc to czas radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw, które na stałe wpisały się do tradycji świątecznego stołu. Jednym z takich klasyków jest sałatka jajeczna. Jest nie tylko smaczna, ale także łatwa w przygotowaniu i bardzo uniwersalna. Wspaniale komponuje się z wędlinami, mięsem oraz świeżym, chrupiącym pieczywem. Kluczowym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje są jajka. W połączeniu z ziemniakami, cebulą i majonezem tworzą niezwykle smaczną kombinację, która podbije podniebienia wszystkich gości. 

Jak zrobić sałatkę jajeczną w wersji mniej kalorycznej?

  • Zamień klasyczny majonez na majonez light, wegański lub jogurt naturalny: dodadzą sałatce kremowości, ale mają znacznie mniej kalorii. Możesz też dodać odrobinę musztardy, by uzyskać bardziej wyrazisty smak.
  • Mniej ziemniaków: możesz zastąpić je na przykład gotowanymi brokułami lub kalafiorem, które będą lżejsze i równie smaczne.
  • Dodaj chudy twaróg: jeśli zależy Ci na białku, ale chcesz ograniczyć kalorie, spróbuj dodać do sałatki trochę chudego twarogu. 
  • Ogranicz sól i tłuszcz: w wersji light warto zmniejszyć ilość soli i tłuszczu, a zamiast tego dodać więcej świeżych ziół, jak koper, bazylia czy szczypiorek.

Sałatka wiosenna z jajkiem na Wielkanoc: tania, pyszna i niskokaloryczna

Sałatka jajeczna na Wielkanoc – przepis 

Składniki:

  • 6 jajek rozm. M
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej łagodnej) 
  • sól i pieprz do smaku 
  • natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je, ostudź i drobno pokrój. 
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jeżeli wolisz, aby cebula była łagodniejsza, możesz ją zblanszować (wrzuć na chwilę do gorącej wody, a potem przelej zimną). 
  4. Do dużej miski dodaj pokrojone jajka, ziemniaki i cebulę. 
  5. Dodaj majonez i musztardę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  6. Sałatkę udekoruj świeżą natką pietruszki. 
  7. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Kalorie: ~1565 kcal 

Białko: ~47 g 

Tłuszcz: ~101 g 

Węglowodany: ~107 g

sałatka-jajeczna-na-wielkanoc-przepis-32074370_m
Sałatka jajeczna na Wielkanoc
Źródło: 123RF

Czytaj więcej