Pieczeń wieprzowa w ziołach. Idealne pieczyste na świąteczny stół
Pieczeń wieprzowa w ziołach.
Fot. 123RF

Pieczeń wieprzowa w ziołach. Idealne pieczyste na świąteczny stół

Pieczone mięso wieprzowe to niezwodny sposób na wykwintny obiad. Jest bardzo proste do przygotowania, a smakuje obłędnie. Oto nasz przepis na pieczeń wieprzową z szynki lub łopatki wieprzowej w ziołowej marynacie, która sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie.

 

Idealnie upieczona wieprzowina smakuje wyśmienicie. Podpowiemy, co zrobić, aby pieczeń wyszła soczysta i miękka. Pieczeń z naszego przepisu jest miękka, soczysta i przepyszna. Spróbuj koniecznie!

Jak zrobić dobrą pieczeń wieprzową – miękką i soczystą?

Podstawą udanego dania jest dobre jakościowo mięso. Musi być ono świeże i delikatne, a tłuszcz biały i zwarty. Po przekrojeniu powinno być gładkie i błyszczące o kolorze ciemnoróżowym i niewyczuwalnym zapachu. 

Nawet posiadając najlepszą jakościowo wieprzowinę wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas przygotowywania pieczeni, które powodują, że wychodzi ona sucha i twarda. Jest to na przykład brak marynowania mięsa przez noc i obsmażenia przed pieczeniem, ale przede wszystkim zbyt długie trzymanie mięsa w piekarniku. 

Wieprzowina pieczona w piekarniku często nadmiernie wysycha, dlatego by temu zapobiec, przez cały czas pieczenia sprawdzaj jej stan. Jeśli zauważysz, że mięso zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejsz temperaturę lub przełóż je na niższy szczebel piekarnika. Możesz też na część pieczenia przykryć mięso folią aluminiową.

Przepis na pieczeń wieprzową w ziołach

111907887_m

Pieczeń wieprzowa w ziołach.

123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu, majeranku i grubo mielonego pieprzu 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • smalec

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suszony tymianek, rozmaryn, majeranek, pieprz oraz sól. Mięso opłucz, osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką. Odłóż na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia zrumień z każdej strony na rozgrzanym smalcu. 
  2. Obsmażone mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody. Naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190⁰C. Piecz około 1,5 godziny.
  3. Szynkę lub łopatkę pokrój w plastry. Powstały podczas pieczenia sos wymieszaj z masłem. Polej gotowe pieczyste.

Czytaj więcej