Pieczone mięso wieprzowe to niezwodny sposób na wykwintny obiad. Jest bardzo proste do przygotowania, a smakuje obłędnie. Oto nasz przepis na pieczeń wieprzową z szynki lub łopatki wieprzowej w ziołowej marynacie, która sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie.
Idealnie upieczona wieprzowina smakuje wyśmienicie. Podpowiemy, co zrobić, aby pieczeń wyszła soczysta i miękka. Pieczeń z naszego przepisu jest miękka, soczysta i przepyszna. Spróbuj koniecznie!
Podstawą udanego dania jest dobre jakościowo mięso. Musi być ono świeże i delikatne, a tłuszcz biały i zwarty. Po przekrojeniu powinno być gładkie i błyszczące o kolorze ciemnoróżowym i niewyczuwalnym zapachu.
Nawet posiadając najlepszą jakościowo wieprzowinę wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas przygotowywania pieczeni, które powodują, że wychodzi ona sucha i twarda. Jest to na przykład brak marynowania mięsa przez noc i obsmażenia przed pieczeniem, ale przede wszystkim zbyt długie trzymanie mięsa w piekarniku.
Wieprzowina pieczona w piekarniku często nadmiernie wysycha, dlatego by temu zapobiec, przez cały czas pieczenia sprawdzaj jej stan. Jeśli zauważysz, że mięso zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejsz temperaturę lub przełóż je na niższy szczebel piekarnika. Możesz też na część pieczenia przykryć mięso folią aluminiową.
Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki:
Przygotowanie: