Omlet z jabłkami i twarogiem: prosty przepis na pożywne śniadanie
Puszysty omlet z jabłkami i twarogiem - przepis
Fot. Adobe Stock

Omlet z jabłkami i twarogiem: prosty przepis na pożywne śniadanie

Puszysty omlet z jabłkami i twarogiem to doskonała propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, a jednocześnie sycący. Sprawdź, jak przygotować omlet z jabłkami i twarogiem oraz dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Omlet z jabłkami i twarogiem pyszny omlet na słodko – idealny na rozpoczęcie dnia. Jest prosty w przygotowaniu (wystarczą tylko cztery składniki!) i pełen wartości odżywczych, które wspierają organizm.

Twaróg to znakomite źródło białka, które zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo dostarcza wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Jabłka natomiast są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i dba o naszą mikroflorę jelitową. Zawierają również witaminę C, kluczową w walce z przeziębieniami oraz wzmocnieniu odporności organizmu, a także przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie serca.

 

Z czym podawać omlet z jabłkami i twarogiem?

Cynamon

Cynamon doskonale komponuje się z jabłkami, nadając omletowi wyjątkowego aromatu. Dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dodaję go odrobinę do masy lub posypuję nim gotowy omlet tuż przed podaniem.

Orzechy i nasiona

Do omleta z jabłkami i twarogiem lubię dodać też orzechy lub nasiona np. orzechy włoskie, migdały, nerkowce, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona chia czy siemię lniane. Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dodają przyjemnej chrupkości.

Miód/syrop klonowy/syrop daktylowy

Odrobina naturalnego miodu lub syropu dodaje jeszcze większej słodyczy. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ są kaloryczne.

Jogurt naturalny/jogurt grecki/serek wiejski

Omlet z twarogiem i jabłkami wspaniale smakuje polany gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub serkiem wiejskim. Te produkty mleczne są bogate w białko oraz probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie.

Świeże owoce

Owoce, takie jak jagody, borówki, truskawki, maliny czy banany są pełne witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Dzięki nim, omlet jest jeszcze zdrowszy.

Erytrytol

Omlet z jabłkami i twarogiem czasami posypuję również zmielonym erytrytolem. Ma niski indeks glikemiczny i zerową kaloryczność, więc mogę cieszyć się świetnym smakiem bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Puszysty omlet z jabłkami i cynamonem to poranny hit! Przepis na pyszne i sycące śniadanie w 15 minut

Omlet z jabłkami i twarogiem – przepis

Wskazówka: aby omlet z jabłkami i twarogiem wyszedł puszysty, produkty powinny mieć temperaturę pokojową. 

Czas przygotowania: 20 min

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozm. M,
  • 1 średnie jabłko,
  • 50 g twarogu,
  • masło klarowane/olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cukru/słodzika (opcjonalnie),
  • płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odsącz sok.
  2. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jabłkiem. Dodaj cynamon, jeśli chcesz, aby omlet był bardziej aromatyczny.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem/słodzikiem i szczyptą soli. Ubijaj na średnich obrotach ok. 8 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  4. Do twarogu z jabłkami partiami dodawaj ubite jajka i delikatnie mieszaj szpatułką.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu ok. 4-5 minut, aż uzyskasz złocisty kolor. Następnie za pomocą łopatki ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę, zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 2 minut.

Kalorie: ok. 300 kcal

Białko: 21 g

Węglowodany: 19 g

Tłuszcz: 20 g

Omlet z jabłkami AdobeStock_1192926438
Puszysty omlet z jabłkami i twarogiem
Źródło: 123 RF

Czytaj więcej