Puszysty omlet z jabłkami i twarogiem to doskonała propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, a jednocześnie sycący. Sprawdź, jak przygotować omlet z jabłkami i twarogiem oraz dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Omlet z jabłkami i twarogiem pyszny omlet na słodko – idealny na rozpoczęcie dnia. Jest prosty w przygotowaniu (wystarczą tylko cztery składniki!) i pełen wartości odżywczych, które wspierają organizm.
Twaróg to znakomite źródło białka, które zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo dostarcza wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Jabłka natomiast są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i dba o naszą mikroflorę jelitową. Zawierają również witaminę C, kluczową w walce z przeziębieniami oraz wzmocnieniu odporności organizmu, a także przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie serca.
Cynamon
Cynamon doskonale komponuje się z jabłkami, nadając omletowi wyjątkowego aromatu. Dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dodaję go odrobinę do masy lub posypuję nim gotowy omlet tuż przed podaniem.
Orzechy i nasiona
Do omleta z jabłkami i twarogiem lubię dodać też orzechy lub nasiona np. orzechy włoskie, migdały, nerkowce, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona chia czy siemię lniane. Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dodają przyjemnej chrupkości.
Miód/syrop klonowy/syrop daktylowy
Odrobina naturalnego miodu lub syropu dodaje jeszcze większej słodyczy. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ są kaloryczne.
Jogurt naturalny/jogurt grecki/serek wiejski
Omlet z twarogiem i jabłkami wspaniale smakuje polany gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub serkiem wiejskim. Te produkty mleczne są bogate w białko oraz probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie.
Świeże owoce
Owoce, takie jak jagody, borówki, truskawki, maliny czy banany są pełne witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Dzięki nim, omlet jest jeszcze zdrowszy.
Erytrytol
Omlet z jabłkami i twarogiem czasami posypuję również zmielonym erytrytolem. Ma niski indeks glikemiczny i zerową kaloryczność, więc mogę cieszyć się świetnym smakiem bez obaw o dodatkowe kilogramy.
Wskazówka: aby omlet z jabłkami i twarogiem wyszedł puszysty, produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Czas przygotowania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Przygotowanie:
Kalorie: ok. 300 kcal
Białko: 21 g
Węglowodany: 19 g
Tłuszcz: 20 g