Najlepszy przepis na piernik dojrzewający. Miękki, aromatyczny – po prostu idealny
Staropolski piernik dojrzewający.
Fot. 123RF

Najlepszy przepis na piernik dojrzewający. Miękki, aromatyczny – po prostu idealny

Piernik dojrzewający przygotowujemy ok. 2 tygodnie przed pieczeniem. Ciasto w tym wtedy dojrzewa i dopiero po tym czasie jest gotowe do pieczenia. Jest pyszne, miękkie, z miodem, przełożone smacznymi powidłami. Wypróbuj ten przepis!

Tradycyjny staropolski piernik to prawdziwy rarytas. To jedno z najstarszych polskich ciast, które pieczone było na wyjątkowe okazje. Jego smak zachwyca do dziś, co sprawia, że pierniki królują na świątecznych stolach. Zobacz jego historię i spróbuj go przyrządzić na święta. 

Historia piernika dojrzewającego

Staropolskie pierniki przygotowywane były z wielką starannością. Ciasto dojrzewało powoli – nawet latami! Takie ciasto piernikowe było często częścią posagu pierwszych panien szlacheckich i mieszczańskich. Dawne polskie przysłowie mówi, że najlepszymi rzeczami w Polsce były niegdyś "gdańska gorzałka, toruński piernik i warszawski trzewik".

Piernik dojrzewający długo leżakuje przed pieczeniem. Minimum to 2 tygodnie. Jeśli przygotowujemy go na Święta, to najwcześniej można przygotować ciasto na początku listopada, a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia. Po tym czasie pieczemy jego blaty, smarujemy powidłami i ozdabiamy.

Tradycyjny piernik dojrzewający

131384595_l
Tradycyjny piernik dojrzewający.
123RF

Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 3 łyżeczki sody
  • po 1/2 szklanki mleka i powideł
  • orzechy włoskie
  • 2 op. przyprawy korzennej
  • 2 op. polewy czekoladowej

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i masło włóż do rondla. Mieszając, zagotuj. Zdejmij, ostudź. Masą zalej mąkę. Dodaj jajka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.
  2. Posiekaj drobno garść orzechów. Wsyp do masy razem z przyprawą korzenną, starannie wyrób ciasto. Uformuj kulę. Włóż do miski, przykryj. Trzymaj w chłodzie ok. 2 tyg.
  3. Dojrzałe ciasto rozwałkuj na dwa lub trzy cienkie placki. Ułóż na pokrytych pergaminem blachach. Piecz kolejno w temp. 180°C po 45 minut. Po wystudzeniu przełóż powidłami. Ozdób polewą czekoladową.

Czytaj więcej