Znudziło Ci się tradycyjne leczo z patelni? Mamy dla Ciebie ciekawą, bardzo pomidorową wersję. Takie leczo podawane jest w pomidorach zapiekanych w piekarniku. Świetnie sprawdzi się jako oryginalnie podany obiad dla gości lub przekąska. Spróbuj koniecznie!
Leczo to potrawa, którą kochają przygotowywać Madziarowie. Tu zwykle stanowi osobne danie lub dodatek do dania głównego, np. kotletów schabowych lub mielonych. My proponujemy oryginalną wersję tego dania, bardzo pomidorową!
Oryginalne węgierskie leczo przyrządzamy ze świeżej papryki duszonej na smalcu z kawałkiem słoniny, sparzonymi pomidorami i smażonej na złoty kolor cebuli. Doprawione koniecznie słodką papryką. Zwykle dodaje się też do niego kiełbasę. W Polsce królują różne odmiany tej potrawy. Najbardziej znaną wersją jest leczo z cukinią.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
Przygotowanie: