Pomysł na letni obiad z pomidorami: pyszny chłodnik i fasolka
13.08.2021 22:29
Dojrzewające w letnim słońcu pomidory, zachwycają niezwykłą czerwienią i wspaniałym smakiem. Możemy z nich zrobić chłodnik lub połączyć ze świeżą fasolką szparagową. Oto przepisy.
Chłodnik z pomidorów
Składniki
1 kg dojrzałych pomidorów
1 czerwona papryka
chili
2 ząbki czosnku
5 łodyg selera naciowego
1 cebula
sól,
pieprz
oliwa
lód
mineralna woda gazowana
Przygotowanie
Pomidory sparz, obierz, posiekaj. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną czerwoną paprykę, obraną i poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku oraz jedną oczyszczoną łodygę selera naciowego. Zmiksuj całość razem z kilkoma łyżkami mineralnej wody gazowanej oraz łyżką oliwy.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć posiekane chili. Odstaw do schłodzenia. Podawaj z kostkami lodu i gałązkami selera.
Fasola szparagowa w pomidorach
Składniki
1 kg fasolki szparagowej
cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
oliwa
chili
łyżeczka kuminu
cynamon
kardamon
sól,
pieprz
cytryna
cukier
natka
Przygotowanie
Fasolkę oczyść, pozbaw końcówek. Większe sztuki przekrój na połówki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ poszatkuj.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę z czosnkiem i fasolkę. Dodaj 1/2 łyżeczki chili, kumin, łyżeczkę soli oraz po szczypcie cynamonu i kardamonu. Przesmaż, dodaj pomidory i tyle wody, by fasolka była przykryta. Duś 25 min. Odparuj wodę. Dopraw danie sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem. Posyp natką.