Pomysł na letni obiad z pomidorami: pyszny chłodnik i fasolka
Chłodnik z pomidorów
Fot. 123RF

Pomysł na letni obiad z pomidorami: pyszny chłodnik i fasolka

Dojrzewające w letnim słońcu pomidory, zachwycają niezwykłą czerwienią i wspaniałym smakiem. Możemy z nich zrobić chłodnik lub połączyć ze świeżą fasolką szparagową. Oto przepisy.

Chłodnik z pomidorów

168051177_m
Chłodnik z pomidorów.
123RF

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka 
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łodyg selera naciowego 
  • 1 cebula
  • sól,
  • pieprz 
  • oliwa
  • lód
  • mineralna woda gazowana

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz, obierz, posiekaj. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną czerwoną paprykę, obraną i poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku oraz jedną oczyszczoną łodygę selera naciowego. Zmiksuj całość razem z kilkoma łyżkami mineralnej wody gazowanej oraz łyżką oliwy.
  2. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć posiekane chili. Odstaw do schłodzenia. Podawaj z kostkami lodu i gałązkami selera.

Fasola szparagowa w pomidorach

94647007_m
Fasola szparagowa w pomidorach.
123RF

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 pomidory
  • oliwa
  • chili
  • łyżeczka kuminu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól,
  • pieprz
  • cytryna
  • cukier
  • natka

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyść, pozbaw końcówek. Większe sztuki przekrój na połówki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ poszatkuj.
  2. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę z czosnkiem i fasolkę. Dodaj 1/2 łyżeczki chili, kumin,
    łyżeczkę soli oraz po szczypcie cynamonu i kardamonu. Przesmaż, dodaj pomidory i tyle wody, by fasolka była przykryta. Duś 25 min. Odparuj wodę. Dopraw danie sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem. Posyp natką.

 

Czytaj więcej