Konfitura z rokitnika – jesienny rarytas pełen witamin
Konfitura z rokitnika to prawdziwa bomba witaminowa.
Fot. 123RF

Konfitura z rokitnika – jesienny rarytas pełen witamin

Konfitura z rokitnika to prawdziwa bomba witaminowa. Zrobisz ją bez trudu sama. Dlaczego warto? Przetwory z rokitnika dzięki pysznemu smakowi przegonią niejedną jesienno-zimową chandrę. Są też bardzo zdrowe, bo rokitnik znajdują się na liście superfoods, czyli najzdrowszej żywności na świecie.  

Konfitura z rokitnika jest bardzo łatwa do zrobienia. To idealny dodatek do gofrów, budyniu, a nawet kanapki z serem. Słoik konfitury z rokitnika to także doskonały prezent dla bliskich lub znajomych.

Dlaczego rokitnik to superfood?

Ta malutka żółto-pomarańczowa jagoda zawiera 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Dzięki dużej ilości białka, błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów (dokładnie co najmniej 190 związków bioaktywnych), rokitnik zalicza się do superżywności. Okrzyknięty jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy pokarmów na świecie, rokitnik szybko zyskuje na popularności w naszym kraju, tak jak kiedyś jagody acai czy nasiona chia, które na stałe wpisały się do naszego słownika.

Jak zrobić konfiturę z rokitnika?

44986171_m
Konfitura z rokitnika.
123RF

Składniki na 2-3 słoiki:

  • 1 kg przebranych owoców rokitnika
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra wody

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż będą się rozpadać (ok. 30 minut). Następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się skórek.
  2. Przełóż z powrotem do garnka, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Duś przez 5-7 minut, następnie gorący mus przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć i postaw na pokrywce do ostygnięcia. Nie ma konieczności pasteryzowania.

Druga metoda:

  1. Owoce zmiksuj w mikserze wysokoobrotowym. Zasyp cukrem, dolej 1/2 szklanki wody i zagotuj.
  2. Duś przez około 10 minut pod przykryciem.

Czytaj więcej