Jajka po staropolsku na Wielkanoc: smak, który łączy pokolenia
Jajka po staropolsku na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Jajka po staropolsku na Wielkanoc: smak, który łączy pokolenia

Jajka po staropolsku to doskonała alternatywa jajek w majonezie. Mają głęboki, wyrazisty  smak i pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku. 

Spis treści

Na śniadaniu wielkanocnym, obok paschy, białej kiełbasy, czy mazurków, nie może zabraknąć jajek – symbolu nowego życia, odrodzenia i nadziei. W tradycyjnych polskich domach najczęściej pojawiają się w postaci jajek faszerowanych, jajek w majonezie lub podawanych w różnych wariantach sałatek. Jajka po staropolsku, mimo że nieco mniej znane, zyskują coraz większą popularność jako element wielkanocnej uczty. 

Wnoszą na stół nie tylko wyjątkowy smak, ale także element kulturowego dziedzictwa, które warto pielęgnować. Są nie tylko smaczne, ale również cieszą oko swoją estetyką — nadziewane połówki jajek, udekorowane świeżym koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem, są prawdziwą ozdobą stołu.

Jajka faszerowane w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu. 6 niezawodnych przepisów na Wielkanoc

Jajka po staropolsku na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 75 minut 

Porcje: 4

Stopień trudności: średni  

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone prawdziwki
  • 1/2 pęczka natki
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Suszone prawdziwki zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Mocz kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudź i bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle, mieszając. Dodaj posiekane grzyby. Smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do wystudzenia.
  2. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Podgrzewaj, a gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij. Przestudź, polewając zimną wodą. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką białka oraz żółtka, uważając, aby nie uszkodzić przy tym skorupek. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki,  a następnie drobno posiekaj. 
  3. Żółtka i białka jajek pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z grzybami i cebulą oraz posiekaną natką. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. 
  4. Bułkę tartą wsyp na płaski talerz. Ułóż na niej połówki jajek, lekko je dociśnij, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niego jajka (farszem do dołu) i smaż na złoty kolor. Udekoruj ziołami, pomidorami i sałatą.

Wartości odżywcze (na porcję): 

Kalorie: 198 kcal

Węglowodany: 14,3 g

Białko: 11,2 g

Tłuszcz: 14,2 g

jajka-po-staropolsku-na-Wielkanoc-przepis-37876661_m
Jajka po staropolsku na Wielkanoc 
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej